Εξιχνιάσθηκε το μυστήριο της “Αγνώστων” στον Κούβελο!

Ο Iain Drake (μπροστά, κοιτά το φακό) στην Αράχωβα.

Μια από τις εμβληματικές αναρριχητικές διαδρομές στις ορθοπλαγιές των βουνών μας είναι αναμφισβήτητα η Αγνώστων στον Κούβελο. Ονομάστηκε Αγνώστων γιατί η σχοινοσυντροφιά Κορρέ – Μαρτζούκου που πίστευαν ότι ήταν οι πρώτοι που σκαρφάλωναν εκεί, βρήκαν ψηλά στην τραβέρσα εξόδου ένα καρφί που ποτέ δεν μάθαμε ποιος ή ποιοι το τοποθέτησαν. Έτσι η διαδρομή ονομάστηκε «Αγνώστων». Αυτά έγιναν το μακρινό 1976 και κανείς δεν ασχολείται πλέον με αυτήν την παλιά ιστορία. Αλλά πολλές φορές οι απαντήσεις έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις, σκοντάφτεις επάνω τους, σα να σε ψάχνουν.

Σε τυχαίο λοιπόν ξεφύλλισμα (πολύ) παλιών Βρετανικών ποπ περιοδικών και συγκεκριμένα του Rave (Σεπτέμβριος 67), βρήκαμε ένα άρθρο για την επίσκεψη των Beatles στην Ελλάδα. Ίσως πολλοί να μην το γνωρίζετε αλλά οι Beatles -εν μέσω χούντας- επισκέφθηκαν το 1967 την Ελλάδα με σκοπό να διερευνήσουν την πιθανότητα να αγοράσουν γη ή κάποιο νησί προκειμένου να ιδρύσουν μια χίπικη κοινότητα (η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε).

Τώρα βέβαια τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την Αγνώστων; Και όμως η συνέχεια είναι αναπάντεχη. Οι Beatles (που έσερναν μαζί τους και κάποσους παρατρεχάμενους) επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και την Αράχωβα. Μεταξύ των συνοδών τους υπήρχαν δυο φίλοι που εκτός από υπάλληλοι των Beatles τότε, ήταν και αναρριχητές: οι Iain Drake και Dunkan Edwards, που καθώς ανηφόριζαν για Αράχωβα, εκεί στο Ζεμενό, η ματιά τους μαγνητίστηκε από τον τεράστιο Κούβελο. Και αποφάσισαν τις λίγες ώρες που θα έμεναν οι Beatles στην Αράχωβα, αυτοί να τις εκμεταλλευθούν σκαρφαλώνοντας εκεί. Είχαν πάντα μαζί τους ένα σχοινί και μερικά καρφιά, οπότε θα δοκίμαζαν αυτόν τον εντυπωσιακό βράχο και πράγματι κατάφεραν την επόμενη μέρα να τον σκαρφαλώσουν.

Διαβάστε ακόμα:  Μετεωρολογικός σταθμός στην κορυφή του Παρνασσού Λιάκουρα!
Οι Beatles στην Αράχωβα.

Στο κείμενο του παλιού περιοδικού δεν υπάρχει παρά μια γρήγορη αναφορά για αυτά: περιγράφεται η τεράστια τραβέρσα και αναφέρεται το καρφί που άφησαν εκεί, αλλά σαν ένα από τα στιγμιότυπα του όλου tour, παρά σαν μια αναρριχητική δραστηριότητα. Οι δυο αναρριχητές προφανώς αγνοούσαν τα πάντα περί της Ελληνικής αναρρίχησης, δε θεώρησαν την όλη ιστορία άξια περεταίρω αναφοράς και μάλλον ελάχιστα θυμόντουσαν πλέον από αυτήν, κάτι στο οποίο συνέτεινε και η χρήση LSD που οι Beatles (που μόλις είχαν κυκλοφορήσει την τεράστια επιτυχία τους και έναν από τους ύμνους του χιπισμού «All you need is Love”) και οι φίλοι τους, έκαναν αφειδώς εκείνο τον καιρό.

Τελικά, 57 χρόνια μετά η αλήθεια αποκαλύφθηκε μέσα σε ένα συρτάρι με παλιά περιοδικά της γιαγιάς: Κούβελος Νότια Ορθοπλαγιά – Iain Drake & Dunkan Edwards 400μ. VI+, 1967.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...