Γκιώνα, Οίτη και Παρνασσός στο στόχαστρο των μεταλλευτικών εταιρειών.

Μεταλλείο βωξίτη στη Γκιώνα. Στο κάτω μέρος μπορείτε να διακρίνεται τον τρόπο που έχει "αποκατασταθεί".

Τα τρία από τα τέσσερα μεγάλα βουνά της Ρούμελης κινδυνεύουν άμεσα από τη μεταλλευτική βιομηχανία.

Ο Παρνασσός, η Γκιώνα και η Οίτη, κινδυνεύουν άμεσα από τις μεταλλευτικές εταιρείες, αφού ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ζητά (μέσω της Δημόσιας διαβούλευσης για την “Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000” και ειδικά για τις Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας (μέρους), Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας), όλη τη Γκιώνα, μεγάλο μέρος του Παρνασσού (τα μέρη πάνω από τη Δαύλεια, αλλά και πάνω από το Πολύδροσσο (Σουβάλα) και του Δυτικού Παρνασσού, καθώς και τμήματος της Οίτης (Δυο Βουνά και περιοχή Γοργοποτάμου), ως ελευθέρα μεταλλευτικά πεδία χωρίς τα όρια που θέτουν οι ΖΠΑΦ (Ζώνη Απολύτης Προστασίας της Φύσης) και ΖΠΦ (Ζώνη Προστασίας της Φύσης).

Ο Σύνδεσμος «πατώντας» πάνω στο Δόγμα της ΕΕ περί αυτονομίας σε ενέργεια και πρώτες ύλες, ουσιαστικά αιτείται την άρση των περιορισμών για την εξόρυξη λιγνίτη (…Είναι βέβαιο ότι αυτή η γενική αναφορά «υπό όρους» θα οδηγήσει σε αυθαίρετο αποκλεισμό αξιοποίησης κοιτασμάτων βωξίτη, κρίσιμη και στρατηγική πρώτη ύλη…. Όπως αναφέραμε και στις γενικές παρατηρήσεις του σημειώματός μας, δεν πρέπει να απαγορεύεται η έρευνα εντός των ζωνών προστασίας της φύσης.).

Αν αυτό ευοδωθεί θα πρόκειται για ένα μεγάλο οικολογικό αλλά και κοινωνικό πλήγμα σε μια ολόκληρη περιοχή που ήδη είναι βαριά τραυματισμένη οικολογικά και κοινωνικά (ερήμωση) εδώ και δεκαετίες από την εξορυκτική δραστηριότητα.

Η διαβούλευση λήγει σήμερα το βράδυ, η συμμετοχή του καθενός μας είναι απαραίτητη και τις παρεμβάσεις σας και παρατηρήσεις σας, μπορείτε να τις κάνετε πατώντας εδώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...