Αναζητώντας τους χαμένους παγετώνες του Παρνασσού – Ένα συναρπαστικό διήμερο!

Για τους περισσότερους από εμάς τα βουνά είναι ένας τόπος αναψυχής. Περπατάμε σε αυτά, τα σκαρφαλώνουμε, πολλές φορές αδιάφοροι για το τι έχουν να μας πουν. Όμως ο προσεκτικός και περίεργος επισκέπτης θα μάθει πολλά, γιατί το ίδιο το βουνό μπορεί να μας διηγηθεί την ιστορία του. Αρκεί να ξέρουμε να τη διαβάσουμε.

Γι΄αυτό, το Σάββατο και την Κυριακή 26 κ 27 Ιουνίου ακολουθώντας τους Άρη Λεονταρίτη και Κοσμά Παυλόπουλο, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε κάτι από την ιστορία του Παρνασσού αναζητώντας τους χαμένους παγετώνες του. Οι δυο επιστήμονες μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε ενεργά στην έρευνα τους, σε μια συναρπαστική επιστημονική/ορειβατική αναζήτηση στον ορεινό όγκο του μυθικού Παρνασσού.

Η έρευνά τους, επικεντρώνεται στην καταγραφή και αποκωδικοποίηση των γεωμορφολογικών υπολειμμάτων των παγετώνων που κατά τη διάρκεια του Πλειστοκαίνου (περίπου τα τελευταία 2.6 εκατομμύρια χρόνια) σμίλεψαν τον ορεινό όγκο του Παρνασσού αφήνοντας ανεξίτηλα ίχνη στο πέρασμά τους. Συσχετίζοντας την χωρική και χρονική εξάπλωση των παγετώνων στον Παρνασσό με άλλα βουνά της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και της ευρύτερης Μεσογείου φιλοδοξούν να συνεισφέρουν στην τεράστια διεπιστημονική προσπάθεια για την κατανόηση των διαφόρων παλαιοκλιματικών παραγόντων που διαμόρφωσαν και θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν, την γη, τη ζωή, εμάς.

Και αποφάσισαν να μοιραστούν τη συναρπαστική αυτή αναζήτηση με όλους εμάς, τους ανθρώπους των βουνών, της επιστήμης ή απλώς της διπλανής πόρτας, για να συνδράμομε στην υπέροχη αλλά επίπονη αυτή διαδικασία χαρτογράφησης, καταγραφής και συλλογής δειγμάτων και ταυτόχρονα να αποκομίσουμε τη μοναδική εμπειρία της συμμετοχής σε μια επιστημονική αποστολή για έρευνα πεδίου.

Μακριά από λογικές εκμετάλλευσης, (δ)εθελοντισμού και λοιπών πρακτικών πηγαίνουμε στο βουνό με καθαρή και ζεστή καρδιά, με διάθεση για διεύρυνση των οριζόντων μας και περιπέτεια. Θα πεζοπορήσουμε και θα παρακολουθήσουμε πρακτικό μάθημα γεωμορφολογίας – γεωλογίας στην περιοχή του Τσάρκου και της Λιάκουρας, όπου και θα γίνει η κατασκήνωση. Τα υλικά κατασκήνωσης και διανυκτέρευσης θα μεταφερθούν δωρεάν από την εταιρεία Nomads Path, με όχημα από το parking της Φτερόλακας.

Διαβάστε ακόμα:  Μετεωρολογικός σταθμός στην κορυφή του Παρνασσού Λιάκουρα!

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος για πρακτικούς λόγους. Η μετακίνηση και η εξασφάλιση του ατομικού εξοπλισμού θα γίνει με έξοδα και ευθύνη των συμμετεχόντων και η διανυκτέρευση σε σκηνές. Δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση.

Μιας και οι θέσεις είναι περιορισμένες, η εγγραφή σας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα εδώ.

Ο Άρης Λεονταρίτης είναι Δρ. Παγετωνικής Γεωμορφολογίας, Mεταδιδακτορικός ερευνητής ΕΚΠΑ και ένας από τους πρωτοπόρους νέους επιστήμονες με διεθνή απήχηση που ερευνά τις διεργασίες και την κλιματική μεταβλητότητα ορεινών και αλπικών περιβαλλόντων. Επίσης ασχολείται με τον ορεινό χώρο και την εξερεύνησή του με ποικίλες προσεγγίσεις, από την αναψυχή και την ορειβασία έως τη συγγραφή πεζοπορικών οδηγών.
Ο Κοσμάς Παυλόπουλος Δρ. Γεωλόγος, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωμορφολογίας Paris Sorbonne University Abu Dhab, με καταγωγή από τον ορεινό όγκο του Χελμού και ιδιαίτερη αγάπη για τα βουνά και την ιστορία τους είναι πρωτοπόρος ερευνητής γεωλόγος/γεωμορφολόγος με σημαντική συνεισφορά και διεθνή αναγνώριση
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...