Αμφικτιονία (VII+, 185μ.). Μια όμορφη γραμμή σε μια νέα ορθοπλαγιά.

amfiktionia delfoi
Ο Λευτέρης Καραχάλιος λίγο πριν μπει στο πέρασμα της τελευταίας σχοινιάς.

Μια νέα διαδρομή, η πρώτη σε αυτήν την εντυπωσιακή ορθοπλαγιά ανοίχτηκε τον περσινό χειμώνα από τους Κοροδήμο Γ. – Δημόπουλο Φ. και Ρεντίφη Λ.

Το όνομα της «Αμφικτιονία» και οι δυσκολίες της είναι, VII+ 165μ. Πριν μερικές μέρες (22/11) γνώρισε την πρώτη της επανάληψη από τους Ανέστη Λ. – Κασούνη Ν. – Κοροδήμο Γ. Η διαδρομή ακολουθεί το πολύ χαρακτηριστικό δίεδρο που βρίσκεται στην μέση της ορθοπλαγιάς και είναι εξοπλισμένη με βύσματα που παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΣ Άμφισσας ενώ την προσπάθεια υποστήριξε και ο Τζώρτζης Μηλιάς από την άλλη πλευρά του βουνού, παραχωρώντας το τρυπάνι του.

diadromi amfiktionia delfoi
Ο Νίκος Κασούνης στην αρχή της τέταρτης σχοινιάς.

Οι τέσσερις πρώτες σχοινιές ανοίχτηκαν από κάτω, ενώ οι δύο τελευταίες από επάνω και αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς δίπλα υπάρχει παλαιότερη προσπάθεια των Ανέστη – Δανιήλ που ήταν και η πρώτη προσπάθεια στην ορθοπλαγιά.

Η Ορθοπλαγιά “Στους Θεούς”

diadromi amfiktionia delfoi
Αμφικτυονία (VII+, 185μ.).

Η ορθοπλαγιά βρίσκεται …κάτω από τους Δελφούς. Προσεγγίζεται με χωματόδρομο και μονοπάτι τόσο από τους Δελφούς (κατεβαίνοντας), όσο και από το Χρισσό (ανεβαίνοντας). Πρόκειται για ενδιαφέροντα βράχια, αρκετά εύκολα προσβάσιμα και ενδείκνυται περισσότερο για sport διαδρομές, αφού ο βράχος δύσκολα παίρνει φυσικές ασφάλειες. Οι χάρτες την αναφέρουν (μάλλον λανθασμένα) ως «Ζάλεσκα», αλλά έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι μια σπηλιά στην ίδια περιοχή. Οι ντόπιοι της δίνουν το όνομα «Στους Θεούς».

Περιγραφή

Η 1η σχοινιά αρχίζει στο στενό λούκι-δίεδρο και μέσα από εύκολο πεδίο που όμως είναι πιθανό να έχει κατεβάσει χώμα και φτάνει μέχρι το σεμινέ (V+) το οποίο αφού σκαρφαλώσει συνεχίζει σε ευκολότερο πεδίο. Από εκεί βρίσκουμε άλλο ένα όρθιο πέρασμα (V+) το οποίο θα μας βγάλει στο ρελέ.
Η 2η σχοινιά συνεχίζει το δίεδρο (VI) και κινείται δεξιά για να κάνει μία δύσκολη ανόρθωση (VI+) και στη συνέχει να τραβερσάρει μέχρι το ρελέ.
Η 3η σχοινιά αρχίζει σε πλάκα όλο ευθεία (VI) μέχρι να βρεί αρνητικό το οποίο το ξεπερνάει από αριστερά (VII) και στη συνέχεια να μπει σε εύκολο πεδίο μέχρι το ρελέ.
Η 4η σχοινιά κινείται από την αριστερή πλευρά του ρελέ ευθεία επάνω μέχρι σχισμή (VI+) την οποία αφού σκαρφαλώσει, πάει ελαφρώς αριστερά και ύστερα πάλι δεξιά για να κάνει μια τραβέρσα δεξιά σε εύκολο και εκτεθειμένο πεδίο μέχρι το ρελέ.
Η 5η σχοινιά είναι κυρίως τραβερσαριστή προς τα αριστερά, ακολουθεί τα βύσματα μέχρι την κόψη την οποία την σκαρφαλώνει (VII) από τα δεξιά (το βύσμα έχει μπει από λάθος λίγο πιο αριστερά, θα διορθωθεί σύντομα) και βγαίνει σε παταράκι όπου και το ρελέ.
Η 6η σχοινιά σκαρφαλώνει τον μικρό τοίχο επάνω από το ρελέ σε μικρά τακάκια (VI+) για να βρεί χαρακτηριστική σεμινέ-σχισμή (VII+). Στη συνέχεια τραβερσάρει αριστερά (VII) και συνεχίζει επάνω σε πιο εύκολο πεδίο μέχρι μεγάλο πατάρι που τραβερσάρει προς τα δεξιά. Ύστερα σκαρφαλώνει την δεξιά πλευρά της κόψης μιας και το προφανές διεδράκι έχει αρκετή βλάστηση και βγαίνει στο τελευταίο ρελέ. Η σχοινιά αυτή μπορεί να σπάσει στα δύο κάνοντας ρελέ στα βύσματα της αριστερής τραβέρσας.

Διαβάστε ακόμα:  Τουρκοβούνια - ένα ιστορικό Αθηναϊκό πεδίο ανανεώνεται!
diadromi amfiktionia delfoi
Αμφικτυονία (VII+, 185μ.).

Απαραίτητα υλικά:

Εκτός από σετάκια, η διαδρομή χρειάζεται μια σειρά καρύδια και friends μέχρι το κίτρινο camalot για να ασφαλιστούν κάποια λίγα κομμάτια ανάμεσα στα βύσματα. Παρ’ όλα αυτά αν κάποια σχοινοσυντροφιά έχει άνεση στην κίνηση σε ανασφάλιστα κομμάτια μπορεί να γίνει και χωρίς την χρήση φορητών ασφαλειών.
Αν η τελευταία σχοινιά γίνει μονοκόμματη χρειάζονται 19 σετάκια, αλλιώς 12-13 σετάκια είναι αρκετά.

diadromi amfiktionia delfoi
Ο Λευτέρης Καραχάλιος στην αρχή της δεύτερης σχοινιάς.

Πρόσβαση-επιστροφή:

Η ορθοπλαγιά βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους Δελφούς και τελειώνει βγάζοντάς μας σχεδόν μέσα στο χωριό. Υπάρχει χωματόδρομος που κατεβαίνει από το χωριό Χρισσό ακριβώς κάτω από την ορθοπλαγιά.

delfoi stous theous
Οι Δελφοί όπως φαίνονται από τον ελαιώνα της Ιτέας. Διακρίνεται καθαρά από κάτω η ορθοπλαγιά. Κάτω αριστερά το Χρισσό.

Είτε λοιπόν θα πάμε μέχρι κάτω από την πλαγιά με το αμάξι και θα επιστρέψουμε με τα πόδια μέσω του χάρτη που ακολουθεί, είτε θα παρκάρουμε Δελφούς, θα κατέβουμε με τα πόδια μέχρι τη διαδρομή και μετά θα ξαναβγούμε στο όχημά μας. Όπως και να έχει το περπάτημα από Δελφούς μέχρι τη διαδρομή είναι περίπου 1:30 ώρα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...