Πολλοί πεζοπόροι πιστεύουν ότι η αγορά ακριβών και υπερελαφριών υλικών είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το βάρος του σακιδίου τους. Σωστό αλλά αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια ή μάλλον είναι η μισή αλήθεια. Ο καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος για να ελαφρύνετε το σακίδιο σας είναι πολύ απλός: να το γεμίσετε με λιγότερα.
Όλοι ξέρουμε ότι με ένα ελαφρύτερο φορτίο μπορείτε να μειώσετε την κούραση και να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα τραυματισμού, ειδικά σε πολυήμερες πεζοπορίες, έτσι ώστε να μη μετατραπεί η υπέροχη πεζοπορία σας σε μια ατελείωτη σαρκοτυρανία!
Βέβαια αυτό είναι μια καλή θεωρία, ξέρουμε ότι μπροστά σε ένα σακίδιο είναι πάντα δύσκολο να αποφασίσεις τι δεν χρειάζεται στ’ αλήθεια. Γι’ αυτό εμείς σας δίνουμε 6+1 πράγματα που καλό είναι να μην κουβαλήσετε κι αυτό χωρίς να θυσιάσετε ούτε την ασφάλεια σας αλλά ούτε και την άνεση σας.
Περιττά ρούχα
Από τα θερμοεσώρουχα μέχρι το αδιάβροχο είναι σημαντικό να έχετε τα κατάλληλα ρούχα για τη δραστηριότητα σας. Όμως αυτό δεν σημαίνει να μεταφέρετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε. Φροντίστε τα ρούχα σας έτσι ώστε κάθε τι να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Οπότε αφήστε έξω τα επιπλέον μπλουζάκια ή τα διπλά παντελόνια. Βέβαια αν η πεζοπορία σας είναι πάνω από δυο μέρες μπορεί να αισθάνεστε ωραία να ξεκινάτε κάθε μέρα το περπάτημα με καθαρά θερμοεσώρουχα, όμως σκεφτείτε ότι σε λίγες ώρες θα είναι στην ίδια κατάσταση με τα προηγούμενα. Προσωπικά κάνω το εξής: έχω ένα θερμοεσώρουχο που το φοράω μόνο στον ύπνο.
Μαχαίρια, τσεκούρια κλπ.
Αν φαντάζετε ότι θα είστε έξω από τη σκηνή σας πίνοντας καφέ και απολαμβάνοντας ένα τσιγάρο, μπροστά σε μια φωτιά με ξύλα που κόψατε στο δάσος με το τσεκούρι ή τη ματσέτα που σκοπεύετε να κουβαλήσετε, μάλλον είστε μακριά από την πραγματικότητα. Ακόμα κι αν κατασκηνώστε σε μέρος που επιτρέπεται το άναμμα της φωτιάς (κάτι που πρέπει να γίνεται με απόλυτη προσοχή), το δάσος έχει τόσα ξερόκλαδα και πεσμένες κλάρες που δε θα χρειαστεί να κόψετε τίποτα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένας καλός σουγιάς (ασφαλίστε τον με κορδολέτο στο σακίδιο) για να κόψετε το σαλάμι, το τυρί, το ψωμί.
Πολλά μαγειρικά σκεύη, σαπούνια κλπ.
Ναι θα συμφωνήσω ότι το καλό φαγητό είναι must. Αλλά αν θέλεις λίγο βάρος θα πρέπει να έχεις σακουλάκια ρύζι (δε λασπώνει δεν κολλάει), πουρέ σκόνη και γενικά αφυδατωμένα τρόφιμα. Οπότε ένα σκεύος του 1lt για μαγείρεμα, ένα κιτ κουτάλι/πιρούνι, μια κούπα για τον καφέ ή το τσάι και ένα πιάτο είναι αρκετά. Έτσι δε θα χρειαστείς και πολλά καθαριστικά, σαπούνια κλπ. Ένα απλό πράσινο σαπούνι, είναι οικολογικό (βιοδιασπώμενο) και μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου, τα σκεύη, να κάνεις ένα λούσιμο ή να πλύνεις το θερμοεσώρουχο.
Πολύ νερό
Το νερό είναι το απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση σας, επομένως το να πάρετε μαζί σας περισσότερο από όσο χρειάζεστε είναι μια σκέψη που όλοι την κάνουμε. Αλλά ας μην υπερβείτε τα όρια. Υπάρχουν λίγα σενάρια όπου είναι λογικό να ξεκινήσετε το περπάτημα με περισσότερα από δύο λίτρα. Στα ελληνικά βουνά υπάρχουν συνήθως αρκετές πηγές νερού κοντά στο μονοπάτι ή τουλάχιστον στο μέρος που θα κατασκηνώσετε. Προγραμματίστε τη διαδρομή σας, εντοπίζοντας τις πηγές σε έναν χάρτη αλλά φροντίστε: ποτέ μην ξεκινήσετε τη μέρα σας διψασμένοι.
Gadgets
Ναι κάθε χρόνος που περνά υπάρχουν όλο και περισσότεροι λόγοι για να μεταφέρετε διάφορα gadgets –κυρίως ηλεκτρονικά – στις πεζοπορίες και στα trekking σας: πλοήγηση με GPS ή με smarthone, video με GoPro ή ακόμα και με drone, ανάγνωση πριν τον ύπνο σε ένα Kindle και φυσικά όλα αυτά χρειάζονται ενέργεια, που σημαίνει καλώδια, powerbank και διάφορα σχετικά καλούδια. Εντάξει δεν υποστηρίζουμε να αφήσετε πίσω το τηλέφωνό σας ή το GPS σας, αλλά πρέπει να κάνετε έναν απολογισμό των gadget, των καλωδίων και των επιπλέον μπαταριών σας πριν ρίξετε ολόκληρο το πακέτο στο σακίδιο σας. Εάν σκοπεύετε να πεζοπορείτε πραγματικά όλη μέρα, σκεφτείτε αν θα έχετε τελικά το χρόνο αλλά και τη διάθεση για όλα αυτά. Αφήστε που υπάρχει η περίπτωση να ανακαλύψετε ότι τελικά προτιμάτε να περάσετε το βράδυ σας καθισμένοι σε έναν βράχο, απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα ή συζητώντας με την παρέα σας αντί να ανεβάζετε στο insta ή στο tic-toc. Στα βουνά όλα είναι πιθανά.
Σακίδιο (το ίδιο)
Ωραία όλα τα παραπάνω, αλλά τα υπολογίζετε τα ξαναϋπολογίζετε και τελικά το συμπέρασμα είναι ότι για το trekking που σχεδιάζετε, χρειάζεστε «οπωσδήποτε» ένα σακίδιο 70lt. Πολύ ωραία: αφαιρέστε 10lt και έχετε τα λίτρα που πραγματικά θα χρειαστείτε. Ο χρυσός κανόνας των σακιδίων είναι: ένα σακίδιο θα χωρέσει πάντα αυτά που είναι πραγματικά αναγκαία, αλλά δεν μπορείς να γεμίσεις ένα σακίδιο με περισσότερα απ’ όσα χωρά.