TwoNav – Cross Plus. Το στοίχημα που κερδήθηκε!

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο χρησιμοποιούμε στο ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ για τις καταγραφές μας τα προϊόντα της Ισπανικής TwoNav και σαν GPS χειρός το Cross Plus. Μιας και η ποιότητα κατασκευής, αξιοπιστίας και υπηρεσιών των προηγούμενων συσκευών μας, μας είχαν προβληματίσει, το Cross Plus (που η TowNav το προτείνει για πεζοπορία αλλά και ποδήλατο) ήταν για εμάς ένα στοίχημα. Ας δούμε λοιπόν τι συμπέρασμα βγάλαμε μετά από ένα χρόνο εντατικής χρήσης με το Cross Plus.

Κατασκευή και χαρακτηριστικά

Αδιαβροχοποίηση και αντοχή

Το Cross Plus είναι κατασκευασμένο με τη λογική της maximum αξιοπιστίας και ανθεκτικότητας για outdoor δραστηριότητες, εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι μεγαλύτερες απαιτήσεις. Γι’ αυτό πρέπει να είναι και ελαφρύ, όσο το δυνατόν μικρό σε διαστάσεις και βέβαια να έχει τη μέγιστη δυνατή αυτονομία. Έτσι η TwoNav έκανε τόσο στεγανό το CrossPlus, που μπορεί και έχει πιστοποίηση IP67, που σημαίνει όχι μόνο τη μέγιστη δυνατή προστασία από το νερό (δηλαδή μπορεί να βυθιστεί στο νερό σε βάθος ενός μέτρου για 30 λεπτά και φυσικά να συνεχίσει να λειτουργεί), αλλά και απόλυτη προστασία από σκόνη, κάτι πολύ σημαντικό. Η πιστοποίηση αυτή είναι σαφώς ανώτερη και βέβαια ακριβότερη της IPX67 που διαθέτουν τα μοντέλα του ανταγωνισμού. Πέρα από αυτό διαθέτει προστασία (πιστοποίηση MIL-STD-810) για κραδασμούς, χτυπήματα και ακραίες θερμοκρασίες.

Μπαταρία και μνήμη

Και για να επιτευχθούν τα παραπάνω η TwoNav χρησιμοποιεί μια ενσωματωμένη μπαταρία 3300mAh, ώστε να αποφύγει το άνοιξε – κλείσε της φόρτισης κάτι που μειώνει την αδιαβροχότητα. Η μπαταρία έχει αυτονομία 20 ώρες χρήσης. Το Cross Plus δεν διαθέτει θύρα κάρτας και πάλι με τη λογική της αδιαβροχότητας. Αντί αυτής έχει εσωτερική μνήμη 32GB, αρκετή για να φορτώσετε επιπλέον χάρτες αλλά και να καταγράψετε δραστηριότητα μηνών.

Διαστάσεις κουμπιά και θύρες

Τα πλαϊνά κουμπιά του Cross Plus.

Οι διαστάσεις του Cross Plus είναι 63Χ110Χ21mm, περίπου δηλαδή όσο ενός smartphone και το βάρος του κρατιέται στα 174γρμ. (μαζί με το κορδολέτο ασφαλείας). Διαθέτει τέσσερα κουμπιά, δυο από κάθε πλευρά και δυο αφής στην οθόνη. Τα κουμπιά χρησιμεύουν για το on – off, καθώς και για τη διαδικασία zoom. Τα κουμπιά και όλη η πλαϊνή πλευρά είναι καλυμμένα από εξαιρετικής ποιότητας αντιολισθητικό πλαστικό και το μόνο άνοιγμα που έχει αυτή η στιβαρή κατασκευή είναι η θύρα UPS-C που το κάλυμμα της είναι αδύνατον να χαθεί, αφού είναι πάντα συνδεδεμένο με το σώμα. Η πλάτη του έχει σταθερή υποδοχή που θηλυκώνει σε βάσεις για ποδήλατο ή σακίδιο.

Η οθόνη

Οι διαστάσεις της οθόνης είναι κάπως μικρότερες από το συνολικό πλάτος της συσκευής, μέγεθος που επιτρέπει την αρκετά καλή εποπτεία του χάρτη. Έχει ανάλυση 480Χ800px και διαθέτει σύστημα οπίσθιου φωτισμού που μπορεί να ρυθμιστεί ή να μπει σε αυτόματη λειτουργία, έτσι ώστε η ίδια η συσκευή, μέσω ενός αισθητήρα φωτός περιβάλλοντος, να αποφασίζει αν θα αυξήσει ή θα μειώσει τη φωτεινότητα της οθόνης ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται ενέργεια (πολύ βασικό), αλλά εγγυάται και την καλή οπτική απόδοση σε όλες τις συνθήκες. Η απόδοση της οθόνης αυξάνει επίσης χάρη στο σύστημα Optical Bonding, το οποίο καθιστά αδύνατη τη δημιουργία θυλάκων αέρα ή υγρασίας μεταξύ της εξωτερικής επιφάνειας αφής και της οθόνης LCD, έτσι ώστε οι ακτίνες του εξωτερικού φωτός να ανακλώνται χωρίς να επηρεάζεται η ευκρίνεια της οθόνης.

Χάρτες

Το Cross Plus έχει φορτωμένους by default χάρτες Open Street και Open Topo. Μπορεί να φορτώσει μια πολύ μεγάλη ποικιλία χαρτών κάθε τύπου (raster, ορθοφωτογραφικούς κλπ.) από διάφορες εταιρείες και οργανισμούς (επί πληρωμή). Από Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι διαθέσιμο, αλλά ούτως ή άλλως οι ελληνικές εταιρείες δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από τους OpenTopo (σε επίπεδο μορφολογίας εδάφους).

Λειτουργίες και διεπαφή

Το Cross είναι πάνω απ’ όλα ένα εργαλείο προσανατολισμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και για καταγραφή μιας δραστηριότητας όπως και για προπόνηση, διαθέτοντας δυνατότητες για πλήρη παραμετροποίηση των δεδομένων που εμφανίζονται στην οθόνη, τη ρύθμιση των τρόπων καταγραφής, τη σύνδεση με διάφορους αισθητήρες και εφαρμογές κλπ. Όλα αυτά γίνονται μέσα από ένα σχετικά εύκολα κατανοητό menu. Φυσικά για να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του CrossPlus θα πρέπει να μπείτε στο www.twonav.com/en/service/start, για να δηλώστε το σειριακό αριθμό της συσκευής και να ενεργοποιηθούν υπηρεσίες όπως η See me (live tracking), υπηρεσία ειδοποιήσεων κλπ. Τι σημαίνει αυτό; Το Cross Plus, είναι συμβατό με Ant+, Bluetooth και Wi-Fi. Το Ant+ και το Βluetooth χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των διαφορετικών αισθητήρων με τους οποίους είναι συμβατό, οι οποίοι είναι: ζώνες καρδιακών παλμών, αισθητήρες ταχύτητας, αισθητήρες ρυθμού και τέλος μετρητές ισχύος (wattόμετρο).

Το κεντρικό menu του Cross Plus που οδηγεί στα διάφορα υπομενού. Προσέξτε επίσης την ευκρίνεια της οθόνης, που παραμένει πολύ καλή παρά τους λεκέδες από τη χρήση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αν και είναι συμβατό με αισθητήρες Bluetooth, εάν συνδέσετε το Cross με το Link, που είναι η εφαρμογή για κινητά, το GPS θα υποστηρίξει τους αισθητήρες μόνο στη λειτουργία Ant+, καθώς η σύνδεση Bluetooth θα είναι δεσμευμένη για την επικοινωνία με το Link.

Το Wi-fi χρησιμοποιείται για να μεταφέρετε δεδομένα μεταξύ της συσκευής σας και του Go cloud. Το Go είναι η υπηρεσία cloud της TwoNav, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε τα δεδομένα της διαδρομής σας και η οποία σας επιτρέπει να τα συγχρονίζετε με το λογισμικό Land (που παρέχεται δωρεάν με το Cross Plus) μεταξύ των διαφορετικών συσκευών που έχετε και της εφαρμογής Link για κινητά. Από το Go θα μπορείτε να δείτε επίσης και τα δεδομένα των αποτελεσμάτων σας και να αναλύσετε τα γραφήματα τους.

Επιπλέον, από τις επιλογές διαμόρφωσης του λογαριασμού σας μπορείτε να διαχειριστείτε επαφές για ειδοποιήσεις και ζωντανή παρακολούθηση (SeeMe) και να συγχρονίσετε τον λογαριασμό σας στα Strava ή Training Peaks αλλά και άλλες πλατφόρμες και με αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε δραστηριότητα καταγράφεται με το Cross Plus θα μεταφορτώνεται αυτόματα από το Go στις επιλεγμένες πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα:  Fjällräven Polar 2024 - 300 χιλιόμετρα αρκτικής ερημιάς!

Μέσω Wi-Fi θα λαμβάνετε επίσης ενημερώσεις συσκευής, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο να έχετε πάντα τη συσκευή με την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού.

SeeMe. Είναι η υπηρεσία παρακολούθησης των συσκευών Twonav, δηλαδή μια υπηρεσία livw tracking, μέσω της οποίας όταν ξεκινάτε μια δραστηριότητα μπορείτε να την μοιραστείτε με τις επαφές που έχετε διαμορφώσει από προεπιλογή. Με αυτόν τον τρόπο οι επαφές σας θα λάβουν ένα email από το οποίο μπορούν να δουν τη δραστηριότητα και τις μετρήσεις σας σε πραγματικό χρόνο σε έναν χάρτη. Δεν είναι απαραίτητο για τις επαφές σας να έχουν οποιοδήποτε είδος εφαρμογής για να μπορούν να το κάνουν… απλά πρέπει να ανοίξουν τον σύνδεσμο για να το κάνουν χωρίς κανένα είδος αλληλεπίδρασης. Η λειτουργία αυτή χρειάζεται απλά ένα smartphone, λειτουργεί δηλαδή ακριβώς όπως το Live Track της Garmin.

Link. Είναι η εφαρμογή για κινητά που είναι διαθέσιμη για Android και iOS. Είναι απαραίτητο για να λαμβάνεται δεδομένα από το Cross Plus, να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για κινητά στην οθόνη του και να συγχρονίζετε το GPS με το Go. Ποιες λειτουργίες παρέχει το Link σε συνδυασμό με το Cross Plus;
1.Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο μέσω του SeeMe.
2. Ειδοποιήσεις για κινητά στην οθόνη. Τα SMS, το WhatsApp και οι κλήσεις θα εμφανιστούν στο επάνω μέρος της οθόνης, αφού εμφανιστούν για λίγα δευτερόλεπτα στην κυρίως οθόνη. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά από το μενού Cross smartphone. Από αυτό το μενού μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε τον σύνδεσμο με το κινητό τηλέφωνο και να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τον τύπο των ειδοποιήσεων που θέλετε να σας εμφανίζει.
3. Επείγοντα περιστατικά. Μέσω του Cross μπορείτε να στείλετε μια ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης στις προκαθορισμένες επαφές σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επαφές σας θα λάβουν ένα SMS και ένα email με ένα γενικό μήνυμα που δείχνει τις συντεταγμένες και τη θέση σας στον χάρτη. Με αυτόν τον τρόπο, εάν πρόκειται για σοβαρή κατάσταση, θα μπορούν να ειδοποιήσουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την ακριβή τοποθεσία σας.
4. Μεταφορά και συγχρονισμό αρχείων.

Στο πεδίο

Δοκιμάσαμε το Cross Plus για πάνω από ένα χρόνο, με βασική δραστηριότητα την πεζοπορία, αλλά και αρκετό ποδήλατο τόσο σε άσφαλτο όσο και σε χώμα, δηλαδή στις δραστηριότητες για τις οποίες το προτείνει η TowNav.

Παραμετροποίηση και menu

Κατ’ αρχήν το παραμετροποιήσαμε δηλώνοντας τα προσωπικά χαρακτηριστικά μας, όπως ηλικία, βάρος κλπ. ώστε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο profile. Κατόπιν επιλέξαμε και παραμετροποιήσαμε τα profile των δραστηριοτήτων μας.

Οι τρεις σελίδες με τα δεδομένα που επιλέξαμε να εμφανίζονται στο profile μας.

Το Cross Plus έχει τρία προρυθμισμένα profile: πεζοπορία, ποδηλασία δρόμου και MTB, τις δραστηριότητες δηλαδή που ενδιαφέρουν και εμάς. Έτσι ανάλογα τη δραστηριότητα μπορεί κάποιος να επιλέξει τύπο χάρτη, συχνότητα και τρόπο καταγραφής (θα μιλήσουμε γι’ αυτό), τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στην οθόνη κλπ. Αν εσείς θέλετε να έχετε και ένα profιle ορειβατικού σκι (οπότε θέλετε να ξέρετε π.χ και το ρυθμό ανόδου), τότε απλά δημιουργείτε ένα καινούργιο profile και κάνετε τις επιθυμητές επιλογές. Για παράδειγμα εμείς προσθέσαμε στο πεζοπορικό profile μας την ένδειξη βαρομέτρου, κάτι πολύ χρήσιμο. Οι πληροφορίες που μπορεί να δώσει και να εμφανίσει το CrossPlus είναι δεκάδες: κάθε πληροφορία για το υψόμετρο, τους χρόνους και τους ρυθμούς και επιπλέον με τη προσθήκη επιπλέων αισθητήρων (καρδιοσυχνόμετρο, wattόμετρο κλπ.), πληροφορίες για τον καρδιακό ρυθμό, τα watt κλπ. Συνολικά ξεπερνάνε τα 200 πεδία! Οριακά δεν καις το μυαλό σου. Η γνώμη μας: ξεκινήστε με τις default ρυθμίσεις και σιγά – σιγά στην πορεία θα εξοικειωθείτε.

Οθόνη

Στην κεντρική οθόνη υπάρχουν τρία επίπεδα ανάγνωσης: ψηλά εμφανίζεται η κατάσταση της συσκευής (μπαταρία, δορυφόροι, καταγραφή κλπ.), στη μέση ο χάρτης και κάτω τρία δεδομένα που έχουμε επιλέξει (ανάλογα το profile μας). Πέραν της αρχικής οθόνης υπάρχουν και επιπλέον σελίδες (ταχύτητες, υψόμετρα, πυξίδα, στίγμα, μοίρες πορείας κλπ.). Και αυτές οι πληροφορίες εμφανίζονται με βάση τις δικές μας ρυθμίσεις και αν για κάποιον αυτά είναι στην αρχή πολύπλοκα, συστήνουμε να αφήσετε τις default ρυθμίσεις και με τοη χρήση, σιγά – σιγά θα εξοικειωθείτε, φτιάχνοντας τελικά μια πολύ καλή για τις ανάγκες σας παραμετροποίηση. Η οθόνη είναι όπως είπαμε αφής και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, αλλά υπολογίστε ότι το χειμώνα, αν φοράτε γάντια, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο δύσκολα. Η οθόνη οπτικά συμπεριφέρθηκε άψογα. Σε κάθε επίπεδο φωτισμού, από κόντρα ήλιο, υπό γωνία, μέχρι και νύχτα, ήταν ευανάγνωστη και καθαρή οπότε το σύστημα οπίσθιου φωτισμού λειτουργεί πραγματικά. Εμείς το βάλαμε στην θέση auto, αλλά για μεγαλύτερη οικονομία στη μπαταρία μπορείτε να το βάλετε στο low ή και να το απενεργοποιήσετε. Γενικά, ο οθόνη του CrossPlus είναι πολύ ξεκούραστη, ευκρινής και αφήνει άριστες εντυπώσεις.

Η στάνταρτ θήκη που συνοδεύει το Cross Plus. Μπορεί άνετα να φορεθεί στον ιμάντα ώμου και παρέχει εξαιρετική προστασία.

Αυτονομία

Βέβαια όλα αυτά (φωτεινή οθόνη, λεπτομερής καταγραφή, κλπ.) τρώνε μπαταρία και εδώ μπήκε η παράμετρος της αυτονομίας. Έτσι ρυθμίσαμε την οθόνη να σβήνει στο 1’ και στις μεγάλες στάσεις πατούσαμε pause για να σταματήσει η καταγραφή, κάτι που μας επέτρεψε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την μπαταρία και να πετυχαίνουμε άνετα αυτονομία 20+ ωρών, αρκετή για ένα γεμάτο περπάτημα διήμερο. Αν χρειάζεστε ακόμα περισσότερη αυτονομία, τότε ένα powerbank είναι μονόδρομος (κάτι που θα έχετε ούτως ή άλλως σε αυτήν την περίπτωση). Το CrossPlus επαναφορτίζει με USB και θα χρειαστεί περίπου δυο ώες γι’ αυτό.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Οίτη και Σάμο.

Καταγραφή και πλοήγηση

Εστιάσαμε αρκετά στον τρόπο καταγραφής μιας διαδρομής (αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο). Εδώ το Cross Plus αποδεικνύεται ένα κορυφαίο εργαλείο. Κατ’ αρχήν έχει έναν πολύ ευαίσθητο δέκτη. Η TwoNav του δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνει σήμα από όλα τα διαθέσιμα συστήματα: το αμερικάνικο GPS φυσικά, το ρώσικο Glonass και βέβαια το ευρωπαϊκό Galileo. Μπορείτε να τα επιλέξετε όλα ή όχι, καθώς και το αν η λήψη σήματος θα είναι συνεχόμενη ή ανά κάποιο διάστημα (για ακόμα περισσότερη οικονομία μπαταρίας). Θα δείτε και το πόση ακρίβεια σας δίνει τη δεδομένη στιγμή (π.χ. 2μ.). Αλλά σημειώστε: αυτή η δυνατότητα δεν προσθέτει περισσότερη ακρίβεια, αλλά περισσότερες δυνατότητες κάλυψης, δηλαδή εκεί που μπορεί το GPS να μη δίνει καλό σήμα, το Galileo να δίνει και το αντίθετο. Ένας ευαίσθητος δέκτης, ακόμα και αν συνεργάζεται μόνο με GPS θα δώσει περισσότερη ακρίβεια από έναν άλλο που συνεργάζεται με όλα τα συστήματα αλλά έχει μικρότερη ευαισθησία.

Σύγκριση μεταξύ του παλιού μας Garmin e-trex32 (μπλε) και του Cross Plus (κόκκινο). Φαίνεται καθαρά το μονοπάτι και πως το Cross Plus κουμπώνει πάνω του. Η λεπτομέρεια, αλλά και η ακρίβεια του Cross Plus σαφώς υπερέχει.

Το CrossPlus μας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη συχνότητα καταγραφής (δηλαδή το πόσο συχνά θα δημιουργεί trackpoints), κάτι που έχει να κάνει με τη λεπτομέρεια που θέλουμε να έχει το αρχείο: μπορούμε να ρυθμίσουμε με βάση το χρόνο (δευτερόλεπτα) ή την απόσταση (μέτρα). Εμείς στα ποδηλατικά profile επιλέξαμε καταγραφή ανά 10μ. ενώ στο πεζοπορικό profile και όταν θέλουμε να κάνουμε καταγραφή, επιλέγουμε ανά 1’’ που δίνει τη maximum λεπτομέρεια. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αλλά φυσικά περισσότερη λεπτομέρεια ίσον περισσότερη μπαταρία και βαρύτερο αρχείο (ένα αρχείο δυο ωρών είναι πάνω από 7000 trackpoints και πάνω από 1MB, ένα πέντε ωρών φτάνει τα 20000 trackpoints και πάνω από 3MB!).

Το Cross Plus περιλαμβάνει και μια απλή βάση για ποδήλατο. Για γενική ποδηλασία (και σε συνδυασμό με το κορδολέτο ασφάλειας) έχει πολύ ικανοποιητική σταθερότητα.

Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της καταγραφής μπορείτε να «χτυπάτε» στα σημεία ενδιαφέροντος WP’s στα οποία μπορείτε να δώσετε όνομα καθώς και να προσθέσετε κείμενο, κάτι που δημιουργεί ένα roadbook. Μόλις η διαδρομή σας ολοκληρωθεί, την αποθηκεύεται και μπορείτε προαιρετικά, να δώσετε όνομα, βαθμολογία, σχόλια κλπ.
Το αρχείο που δίνει by default το Cross Plus είναι .trk, αλλά μπορείτε να ρυθμίσετε να δίνει αρχείο .gpx. Σε κάθε περίπτωση με τη βοήθεια του λογισμικού TowNav Land (που δίνεται δωρεάν με την αγορά του Cross plus), είναι πολύ εύκολη η μετατροπή του.
Βέβαια πέρα από την καταγραφή υπάρχουν και άλλες δυνατότητες:
Trackattack. Σε αυτή τη λειτουργία μπορείτε να «ανταγωνιστείτε» με έναν εικονικό σύντροφο για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας. Προσέξτε, αυτό δεν ισχύει μόνο για δραστηριότητες που έχετε καταγράψει, αλλά και για αρχεία τρίτων, για παράδειγμα μια διαδρομή που σας έχει δώσει ένας φίλος ή που κατεβάσατε από το wilkiloc. Θα μπορείτε επίσης να γνωρίζετε τον χρόνο και την απόσταση που είστε μπροστά του ή ότι είναι μπροστά σας.
Σημείο ενδιαφέροντος. Επιλέξτε ένα σημείο που έχετε αποθηκεύσει στο Cross Plus και αυτό θα υπολογίσει την κατάλληλη διαδρομή (πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή αυτόματης διαδρομής και να έχετε έναν ενεργό χάρτη με επιλογές δρομολόγησης, για παράδειγμα το OSM που περιλαμβάνεται). Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ένα σημείο του χάρτη, μια διεύθυνση, ένα POI ή σε συντεταγμένες.
Digital RoadbooK. Μια πολύ ενδιαφέρουσα δυνατότητα. Πάρτε ένα αρχείο (δικό σας ή τρίτου) και προσθέστε (με το λογισμικό TowNav Land που συνοδεύει το Cross Plus) οδηγίες και πληροφορίες στις διασταυρώσεις ή στην αρχή και το τέλος των αναβάσεων κλπ. Ας πούμε: “Prosoxi – pame dexia”, έτσι ώστε όταν πλησιάζετε εκεί θα ειδοποιηθείτε.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα alarm όταν φτάσετε σε κάποιο σημείο. Εμείς το ρυθμίσαμε να ειδοποιεί όταν πλησιάζουμε ένα WP στα 50μ. απόσταση, ενώ χρησιμοποιήσαμε και το alarm υψομέτρου (π.χ. θέλεις να περάσεις χειμώνα από ένα σημείο για το οποίο γνωρίζεις το υψόμετρο. Κάτι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις ομίχλης και κακοκαιρίας).

Και βέβαια όταν επιστρέψουμε μπορούμε να αρχειοθετήσουμε όλα τα αρχεία μας χειροκίνητα, αφού το Cross Plus συνδέεται με το USB στον υπολογιστή μας και κατ’ επέκταση στο λογισμικό Land όπου μπορούμε να τα επεξεργαστούμε. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο μέσω του Land μπορεί να γίνει αυτό αν επιλέξουμε να καταγράφουμε σε αρχείο .trk. Δηλαδή κατέβασμα του αρχείου στον υπολογιστή μας και κατόπιν βέβαια μπορούμε να δουλέψουμε οπουδήποτε (είμαστε πιστοί στο Ozi Explorer). Διαφορετικά μπορούμε να ανοίγουμε τα αρχεία μας οπουδήποτε. Στο CrossPlus μπορείτε να έχετε δυο τύπους αρχείων: τις Δραστηριότητες (activities) και τις Διαδρομές (routes). Τα πρώτα είναι αυτά που καταγράφετε εσείς, τα δεύτερα αυτά που φορτώνετε από εφαρμογές, τρίτους κλπ. για να τα ακολουθήσετε στο πεδίο.

Αναφερθήκαμε στις βασικές λειτουργίες και δυνατότητες του Cross Plus της TowNav με βάση τις πεζοπορικές μας -κυρίως- ανάγκες, μιας και είναι πρακτικά αδύνατον να αναφερθούμε σε όλες στα πλαίσια ενός άρθρου. Μετά από ένα χρόνο με το Cross Plus στα μονοπάτια, είμαστε πλέον βέβαιοι ότι ταιριάζει τέλεια στις απαιτήσεις μας. Μπορείς να καταγράψεις με μεγάλη ακρίβεια, μπορείς να αναλύσεις και να ανασύρεις κάθε δεδομένο, είναι αναμφίβολα ένα κορυφαίο εργαλείο. Σίγουρα λοιπόν, το στοίχημα κερδήθηκε.

Για ποιους: όσοι θέλετε ένα πραγματικό εργαλείο GPS που να τα κάνει όλα (πλοήγηση, καταγραφή, εργαλεία προπόνησης) και πολύ καλά.

Συσκευή GPS, Cross Plus

  • Τιμή: 339€
  • Κατασκευαστής: TwoNav
  • Εισαγωγέας: Podilato.eu

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ποιότητα κατασκευής
95 %
Ποιότητα αρχείου
90 %
Λειτουργίες & συνδεσιμότητα
95 %
Σχέση ποιότητας – τιμής
95 %
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...

1 COMMENT

  1. καλημέρα Μίλτο μόνο μία ερώτηση: πως συμπεριφέρεται η οθόνη σε σχέση με την υγρασία; στα κινητά πχ ακόμα και λίγη υγρασία στο δάχτυλο μπερδεύει τα πράγματα, αλλού ακουμπάς άλλο σημείο αντιδρά
    (αυτός είναι κι ο λόγος που προτιμω gps της παλιάς σχολής με κουμπιά κι όχι αφής)