Χειμερινό πεζοπορικό σακίδιο. Πώς να το επιλέξετε!

epilogi xeimerinou sakidiou

Εάν ετοιμάζεστε για χειμερινή πεζοπορία, πιθανόν να αναρωτιέστε αν χρειάζεστε ένα σακίδιο σχεδιασμένο για χειμερινή χρήση ή αν μπορείτε να πεζοπορήσετε χρησιμοποιώντας το σακίδιο που χρησιμοποιείτε τον υπόλοιπο χρόνο.

Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ ένα χειμερινό σακίδιο (ας το ονομάσω «σακίδιο τριών εποχών») που έχει κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες. Είμαι πολύ πιο άνετος και ασφαλής.

Τι κάνει ένα καλό χειμερινό σακίδιο πλάτης;

Επιγραμματικά, τα εξής:

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ φοράτε γάντια. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλες πόρπες και αγκράφες στη ζώνη μέσης και ιμάντες ρύθμισης και συμπίεσης που σφίγγουν και χαλαρώνουν εύκολα χωρίς να γεμίζουν με χιόνι ή να παγώνουν.
 • Μπορείτε να βρείτε ρούχα, εξοπλισμό, φαγητό ή νερό από αυτό, γρήγορα χωρίς μεγάλη προσπάθεια για να τα βγάλετε και μετά να τα επανατοποθετήσετε. Η χειμερινή πεζοπορία απαιτεί πολλές μικρο-στάσεις και είναι σημαντικό να κινηθείτε ξανά γρήγορα, ώστε εσείς ή οι σύντροφοί σας να παραμείνετε ζεστοί. Βάλε – βγάλε αντιανεμικό, παγούρι ή εκείνο το σακουλάκι με τα ξηροκάρπια (μα που το έχω βάλει;).
 • Διευκολύνει τη μεταφορά βαρειών εξαρτημάτων με ακαθόριστο σχήμα, όπως χιονοπέδιλα, σκι, σχοινί αναρρίχησης, πιολέ και κραμπόν.
 • Είναι προσαρμόσιμο, έτσι ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε εξαρτήματα όπως καπάκι ή ζώνη μέσης ή να προσθέσετε άλλα, όπως τσέπες (εσωτερικές και εξωτερικές) κ.λπ.
 • Φοριέται κοντά στην πλάτη σας, για καλύτερη ισορροπία και μόνωση της ίδιας της πλάτης σας (άρα όχι δικτυωτές πλάτες).
 • Έχει αρκετή χωρητικότητα και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει όλα τα ρούχα, τον εξοπλισμό, το φαγητό, το νερό και τα καύσιμα που χρειάζεστε για την πεζοπορία σας και με λογική άνεση.
Διαβάστε ακόμα:  TowNav – Cross Plus. Το στοίχημα που κερδήθηκε!

Ημερήσια σακίδια για χειμερινή πεζοπορία

Τα καλύτερα σακίδια ημέρας για χειμερινή χρήση είναι τα σακίδια αναρρίχησης, τα σακίδια ορειβασίας και τα σακίδια ορειβατικού σκι που έχουν εξοπλιστεί με 2-3 πλευρικούς ιμάντες συμπίεσης και θηλιές, ώστε να σας επιτρέπουν να μεταφέρετε ογκώδη εξοπλισμό που δεν χωράει εύκολα μέσα σε ένα σακίδιο, όπως χιονοπέδιλα, σκι ή κραμπόν. Τα σακίδια με επάνω καπάκια λειτουργούν επίσης καλά, επειδή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε συχνά χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και ρούχα, όπως καπέλα, γάντια ή ελαφριά μπουφάν που μπορείτε να τα αποθηκεύετε στο καπάκι, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσετε, να ανοίξετε την κύρια θήκη και να σκάψετε μέσα στο σακίδιο σας. Το επάνω καπάκι προστατεύει επίσης τα επιπλέον ρούχα ή τον εξοπλισμό σας από την υγρασία, σε αντίθεση με τις πλαϊνές τσέπες ή τις μπροστινές τσέπες από πλέγμα.

Όσον αφορά τον όγκο, ένα σακίδιο 35-40lt λειτουργεί πολύ καλά για μονοήμερη χειμερινή πεζοπορία και ανάβαση στην κορυφή ή/και για διανυκτέρευση σε καταφύγιο, ενώ των 60-70lt λειτουργεί καλύτερα για χειμερινά trekking. Ένας έμπειρος ορειβάτης μπορεί σε 40lt να βάλει όλα τα απαραίτητα, συν υλικά διανυκτέρευσης χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

epilejte sakidio xeimerinis pezoporias
Η χειμερινή πεζοπορία θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε εκπληκτικά τοπία, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και δεξιότητες.

Ποια είναι τα σακίδια που δεν είναι κατάλληλα για χειμερινές πεζοπορίες;

 • Σακίδια ημέρας λίγων λίτρων (π.χ. 20-25), επειδή δεν έχουν αρκετό εσωτερικό χώρο αποθήκευσης και είναι δύσκολο να τοποθετήσετε εξοπλισμό στο εξωτερικό τους π.χ. ένα πιολέ.
 • Πολλά εξαιρετικά ελαφριά σακίδια ημέρας, δεν ανταποκρίνονται στις χειμερινές απαιτήσεις επειδή χρησιμοποιούν κλιπς κορδονιού και κορδόνια για πλευρική συμπίεση αντί για ιμάντες και μεγάλες αγκράφες. Τα κορδόνια και τα κλιπ τους παγώνουν το χειμώνα. Επιπλέον, είναι δύσκολο να περάσετε ένα ζευγάρι χιονοπέδιλα κάτω από ένα ζιγκ-ζαγκ κορδόνι στο πλάι του σακιδίου, πόσο μάλλον να το κάνετε ενώ φοράτε γάντια.
 • Τα σακίδια ημέρας χωρίς κάποιο –έστω και ελαφρύ- σκελετό, δεν διαθέτουν την ικανότητα για τη μεταφορά του βαρύτερου χειμερινού εξοπλισμού.
 • Τα σακίδια ημέρας μπορεί επίσης να είναι προβληματικά επειδή δεν έχουν πολύ προσβάσιμο κλειστό χώρο αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματάτε συχνά και να τα ανοίγετε κάθε φορά που χρειάζεστε αλλαγή ρούχων, σνακ ή νερό. Αυτό σας επιβραδύνει και σας κάνει να κρυώνετε. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να εκνευρίσετε τους συντρόφους σας κατά την πεζοπορία.
 • Τα σακίδια πλάτης με διχτυωτό πίσω πάνελ, δεν παρέχουν καμία μόνωση στην πλάτη σας.
 • Οι ασκοί νερού είναι επίσης συνήθως ένα αξεσουάρ που δημιουργεί προβλήματα το χειμώνα, επειδή απλά είναι πολύ δύσκολο να μην παγώσει ένας σωλήνας το χειμώνα. Είναι πολύ καλύτερα να μεταφέρετε παγούρι/α, μονωμένα μέσα στο σακίδιο σας.
Διαβάστε ακόμα:  Fjällräven Polar 2024 - 300 χιλιόμετρα αρκτικής ερημιάς!

Επιμύθιο

Ένα σακίδιο ημέρας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του χειμώνα, πρέπει να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πολύ περισσότερου εξοπλισμού, ρούχων και τροφίμων. Έτσι αξίζει τον κόπο να αγοράσετε ένα σακίδιο λίγο μεγαλύτερης χωρητικότητας, που διευκολύνει την τοποθέτηση εξοπλισμού στο εξωτερικό του. Επιπλέον, θέλετε ένα σακίδιο που να διευκολύνει την γρήγορη εύρεση των αντικειμένων που χρειάζεστε, αλλά να παρέχει και προστασία ώστε να παραμένουν ζεστά και στεγνά μέχρι να τα χρειαστείτε. Η χειμερινή πεζοπορία είναι πολύ διαφορετική από την πεζοπορία το καλοκαίρι και απαιτεί διαφορετικό εξοπλισμό και δεξιότητες.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...