Μπατόν πεζοπορίας – ότι πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά!

odigies xrisis oreivatikon battos

Τα μπατόν πεζοπορίας είναι πλέον ένα από τα στάνταρτ πεζοπορικά αξεσουάρ. Σχεδόν όλοι όσοι πεζοπορούν τα χρησιμοποιούν, ενώ στους trekkers θεωρείται ένα εργαλείο εκ των ων ουκ άνευ.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Γιατί λοιπόν έχουν γνωρίσει τέτοια καθολική αποδοχή και πως πρέπει να τα διαλέξεις και να τα χρησιμοποιήσεις; Διάβασε παρακάτω και θα σου λυθούν οι όποιες απορίες.

 • Γιατί πρέπει να έχω μαζί μου μπατόν στην πεζοπορία;
  Ο λόγος είναι απλός, αν και όχι απολύτως κατανοητός. Σε περίπτωση που δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σου ένα ζεύγος μπατόν, ακόμη και στοιχειώδους ποιότητας, αφαιρεί δεκάδες τόνους κραδασμών οι οποίοι φυσιολογικά θα πήγαινα στη μέση και τα πόδια σου καταπονώντας στο έπακρο τις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα σου δίνει καλύτερη ισορροπία επιτρέποντας να κινείσαι με ασφάλεια σε εκτεθειμένες τραβέρσες και απότομα κατεβάσματα.
 • Στην ανάβαση βοηθούν καθόλου;
  Φυσικά. Χρησιμοποιώντας τα, χαλαρώνεις τον ρυθμό της αναπνοής σου διευκολύνοντας έτσι την προσπάθεια που βάζεις στα απότομα ανηφορικά τμήματα της διαδρομής και επιπλέον μοιράζεις το φορτίο και στα χέρια σου ωθώντας το σώμα σου προς τα επάνω.
 • Αν αγοράσω ή δανειστώ μόνο ένα θα έχω αποτέλεσμα;
  Εξαρτάται από την φύση της διαδρομής και το φορτίο που μεταφέρεις. Σε μια τεχνική διαδρομή με σχετικά βαρύ σακίδιο το αποτέλεσμα θα είναι πολύ περιορισμένο. Προτίμησε να έχεις ένα μπατόν όταν κάνεις ένα απλό ορεινό περίπατο.
 • Πως μπορώ να διαλέξω τον κατάλληλο τύπο μπατόν; Είναι αλήθεια ότι όσο ακριβότερα είναι, τόσο καλύτερα για μένα;
  Η αγορά ενός καλού ζευγαριού μπατόν είναι σημαντική ώστε να μην καταπονείς συστηματικά τις αρθρώσεις στην πεζοπορία. Προτίμησε ένα απλό και καλής ποιότητας μοντέλο αν βρίσκεσαι περιστασιακά στο βουνό δίνοντας σημασία στην ποιότητα της λαβής και τη μύτη στην άκρη που καλό είναι να είναι από καρβίδιο. Αν όμως πηγαίνεις συστηματικά στο βουνό και ιδίως το χειμώνα προτίμησε κάποιο μοντέλο από υψηλότερη κατηγορία με επικάλυψη αφρού στο πάνω στέλεχος, άνετο ιμάντα καρπού και φαρδιές πεταλούδες ειδικές για βαθύ χιόνι.
 • Τι πρέπει να προσέξω κατά την αγορά;
  Κατ’ αρχήν πέρνα το χέρι σου στον ιμάντα, πιάσε σταθερά την λαβή και προσπάθησε να φανταστείς πως θα είναι να κρατάς το συγκεκριμένο μπατόν για 6 συνεχόμενες ώρες. Αν σου φανεί ok χαλάρωσε και ξανασφίξε τους μηχανισμούς των καλαμιών για να δεις αν λειτουργούν σωστά. Τέλος βεβαιώσου ρωτώντας αν το συγκεκριμένο κατάστημα διαθέτει ανταλλακτικά σε περίπτωση που από δικό σου λάθος ή φυσιολογική φθορά κάποιο από τα μπατόν σου χαλάσει.
 • Οι πολυδιαφημισμένοι αντικραδασμικοί μηχανισμοί αξίζουν τα επιπλέον χρήματα;
  Σε γενικές γραμμές ναι. Αλλά μην ξεχνάς ότι δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα μπατόν σε πολυήμερες πεζοπορίες με βαρύ σακίδιο ή έχουν μεγάλο σωματικό βάρος ή είναι αθλητές του trail running που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες παίρνοντας μέρος σε αγώνες περιπέτειας.
 • Πόσο σημαντικό είναι το βάρος στην επιλογή ενός μοντέλου;
  Όπως σε κάθε τι που κουβαλάμε επάνω μας στο βουνό το συνολικό βάρος είναι σημαντικό κατά μία έννοια. Αν όμως έτσι ή αλλιώς κινείσαι με λίγα πράγματα κάνοντας ημερήσιες αποδράσεις, μη δίνεις μεγάλη σημασία σε διαφορές γραμμαρίων.
 • Ποιο είναι το σωστό μήκος που πρέπει να τα ρυθμίζω;
  Για να βρεις το σωστό μήκος κάνε τα εξής: πιάσε το μπατόν από την λαβή. Κόλλησε τον αγκώνα δίπλα στα πλευρά σου ώστε το χέρι σου να σχηματίσει ορθή έως ελαφρώς οξεία γωνία. Μόλις το κάνεις προέκτεινε το μπατόν ώστε η μύτη του να ακουμπήσει στο έδαφος. Σφίξε τους μηχανισμούς και είσαι έτοιμος.
 • Βρήκα μετά από καιρό που τα είχα αποθηκευμένα τα μπατόν μου κολλημένα, να μην ανοίγουν. Έκανα κάτι λάθος, μήπως είναι θέμα ποιότητας του μπατόν που αγόρασα;
  Κατά τεκμήριο όχι. Αυτό που μάλλον συνέβη είναι ότι αποθήκευσες τα μπατόν σου για μεγάλο σχετικά διάστημα με σφιγμένους μηχανισμούς. Αν θες να μην σου ξανασυμβεί τότε μετά την επιστροφή σου από το βουνό, λύσε τα τμήματα του μπατόν και σκούπισέ τα από νερό και υπολείμματα λάσπης όσο ακόμη είναι νωπά με ένα στεγνό πανί. Στη συνέχεια κάνε ένα ελαφρύ ψέκασμα με σπρέι επαφών όπως το WV40 για να προστατεύσει από τα άλατα και ένωσε πάλι τα τμήματα μεταξύ τους. Με αυτά τα στοιχειώδη θα κρατήσεις τα μπατόν σου σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια. Όσο για το λύσιμο των μηχανισμών είναι παιχνίδι. Ζήτα να σου δείξουν πως γίνεται σε οποιοδήποτε καλό κατάστημα.
 • Έχω ακούσει κάτι για το Nordic Walking και speed hiking. Κάνουν όλα τα μπατόν γι’ αυτά τα σπορ;
  Θα έλεγα –ότι ναι. Θυμήσου όμως ότι αν ξέρεις εξ’ αρχής ότι θα επιδοθείς επίσης σε κάτι τέτοιο, διάλεξε μπατόν με μαλακή λαβή και ιμάντα συγκράτησης και αγόρασε επιπλέον ειδικές τάπες για Nordic που προσαρμόζονται στις μύτες του μπατόν.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...