Πέντε αδιάβροχα κάτω από 200 ευρώ

pente adiavroxa oreivatika jackets

Τα αδιάβροχα τζάκετ έχουν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας. Ελάχιστοι πλέον χρησιμοποιούν νιτσεράδες (γνωστές και ως καγκούλ), αφού η τεχνολογία έχει κάνει τα αδιάβροχα τζάκετ πανάλαφρα, διαπνέοντα και φυσικά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις καθημερινά στην πόλη. Και δε μιλάμε βέβαια για τα βαριά τζάκετ αποστολών ή χειμερινού σκαρφαλώματος, μιλάμε για τζάκετ ελαφριά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στις πεζοπορίες μας χειμώνα – καλοκαίρι και –κάτι που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε- είναι προσιτά στην τιμή. Έτσι διαλέξαμε 5 αδιάβροχα και διαπνέοντα τζάκετ από τέσσερις γνωστές εταιρείες (Marmot, Kilpi, Salewa και Columbia) με γνώμονα την τιμή τους: όλα έχουν αρχική τιμή κάτω από 200 ευρώ.

Γενικά για τα αδιάβροχα

Όπως είπαμε και παραπάνω δεν μιλάμε για βαριά τζάκετ με μεμβράνες τριών στρώσεων που θα χρησιμοποιήσετε σε χειμερινό βουνό, αλλά ελαφριά τζάκετ δυο στρώσεων, που μπορούν να ανταποκριθούν σε πεζοπορικές εξορμήσεις όλο το χρόνο και πιάνουν ελάχιστο χώρο στο σακίδιο. Πότε ένα αδιάβροχο κερδίζει το τίτλο του αδιάβροχου; Όταν μπορεί να «σηκώσει» μια στήλη νερού 10-15 εκατοστά. Και πως κερδίζει τον τίτλο του διαπνέοντος; Αν εκτός από αδιάβροχο, δηλαδή να μην επιτρέπει στο νερό ή το χιόνι να περάσει μέσα, μπορεί ταυτόχρονα να αποβάλλει τον ιδρώτα προς τα έξω. Να λειτουργεί κάπως όπως το δέρμα δηλαδή. Φυσικά όλο αυτό δεν είναι τόσο απλό, ούτε δυνατό να γίνεται σε κάθε συνθήκη. Αλλά δεν είναι και το θέμα αυτού του άρθρου. Πως μπορεί ένα αδιάβροχο να είναι και διαπνέον ταυτόχρονα; Σε τι διαφέρουν οι μεμβράνες δυο και τριών στρώσεων; Δείτε το άρθρο εδώ.
Ας δούμε λοιπόν τα αδιάβροχα μας από κοντά.

Columbia – Inner Limits II

Σχέδιο και υλικά κατασκευής: τo Inner Limits II της Columbia, είναι ένα κλασικό αδιάβροχο Jacket: δυο τσέπες χαμηλά, ρυθμιζόμενη ευρύχωρη κουκούλα που ρυθμίζετα με velcro, αλλά και κορδόνι), μακρύ κόψιμο, εσωτερική τσέπη, θερμοκολλημένες ραφές. Φυσικά έχει μια μεμβράνη, την OmniTech, δυο στρώσεων, που η Columbia την φοράει στα αδιάβροχα γενικής χρήσης. Εσωτερικά το Inner Limits II είναι επενδυμένο με δικτυωτή πολυεστερική φόδρα, κάτι που δεν συνηθίζεται στα αδιάβροχα αυτής της κατηγορίας. Υπάρχουν και μερικές ακόμα λεπτομέρειες: μανσέτες που ρυθμίζονται με velcro, κορδόνι που σφίγγει στο στρίφωμα, ΥΚΚ φερμουάρ και όλο αυτό πακετάρεται μέσα στην εξωτερική τσέπη του, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο.

Στο πεδίο:το Inner Limits II, είναι το πιο “κλασικό” jacket από τα πέντε. Με τη δικτυωτή φόδρα του έχει την πιο κλασική αίσθηση και σου δίνει την περισσότερη μόνωση από όλα. Δηλαδή αισθάνεσαι ότι «κάτι ρίχνεις πάνω σου». Το τίμημα είναι φυσικά το βάρος του και ο όγκος του. Στη βροχή το Inner Limits II δεν είχε κανένα πρόβλημα, εννοούμε βέβαια μια σχετικά ήπια βροχή, ενώ και η αναπνευσιμότητα ήταν τέτοια που σε μια κανονικής έντασης πεζοπορία παραμείναμε σχετικά στεγνοί και η εσωτερική φόδρα του μείωνε πολύ αυτή την αίσθηση υγρασίας που δημιουργούν οι μεμβράνες από την εσωτερική τους πλευρά. Η Columbia με το Inner Limits II έφτιαξε ένα ελαφρύ jacket που μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια πεζοπορία σε βροχερή μέρα, αλλά και στην πόλη.

Columbia – Oso Mountain Insulated W

Σχέδιο και υλικά κατασκευής: αυτό το μπουφάν διαφέρει σημαντικά από τα υπόλοιπα τέσσερα γιατί δεν μπορούμε να το κατατάξουμε στα αμιγώς αδιάβροχα, αλλά περισσότερο στα shoft-shells. Τι είναι τα shoftshells; Jackets που προσφέρουν μόνωση και είναι αδιάβροχα, τόσο όσο για να σε προστατέψουν από μια ολιγόωρη βροχή ή μπόρα, αλλά όχι τόσο ώστε να περπατάς ώρες κάτω από βροχή και να μείνεις στεγνός, ακόμα κι αν είναι ψιλόβροχο. Έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα γι’ αυτήν την κατηγορία ρούχων, οπότε δεν επεκτεινόμαστε. Έχουμε λοιπόν μια επίσης κλασική σχεδίαση. Κόψιμο normal, δηλαδή όχι ιδιαίτερα μακρύ, κουκούλα ευρύχωρη και ρυθμιζόμενη με δυο τρόπους (όπως και το Inner Limits II), δυο πλαϊνές τσέπες, ρυθμιζόμενες μανσέτες με ελαστικό τελείωμα που περνάνε στον αντίχειρα, κορδόνι στο στρίφωμα και τέλος μόνωση με OmniHeat Reflective, μια στρώση πολυεστέρα που σε κρατά ζεστό αφού οι αλουμινένιες κουκίδες εσωτερικά συγκρατούν την θερμοκρασία του σώματος και ταυτόχρονα αναπνέει, έτσι ώστε η θερμοκρασία να παραμένει σταθερή καθώς κινείσαι. Ταυτόχρονα, το εξωτερικό φύλλο από OmniTech κρατά τη βροχή έξω. Όμως εδώ, λόγω κατασκευής δεν μπορούμε να έχουμε 100% θερμοκολλημένες ραφές και έτσι το ρούχο δεν είναι και 100% αδιάβροχο.

Στο πεδίο: Το Oso Mountain Insulated είναι ένα jacket που δεν είναι απλά ένα αδιάβροχο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα soft shell , αφού η αδιαβροχοποίηση του δεν είναι πλήρης. Το φορέσαμε αρκετά στο βουνό. Όταν βρήκαμε πολύ κρύο. Στις κατηφόρες. Στις στάσεις. Ήταν όμως αδύνατον να ανηφορίσεις φορώντας το Oso Mountain Insulated γιατί το Omni Heat, το υλικό δηλαδή που η Columbia χρησιμοποιεί για μόνωση, είναι πολύ αποτελεσματικό. Στη βροχή αντέχει για αρκετή ώρα μέχρι να αρχίσει η αδιαβροχότητα να υποχωρεί, ενώ στον αέρα η συμπεριφορά του είναι άψογη. Το Oso Mountain Insulated το εκτιμήσαμε ιδιαίτερα, αλλά δεν είναι το κλασικό αδιάβροχο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει 100% ένα αδιάβροχο. Είναι όμως και ιδανικό jacket για να βγάλετε το χειμώνα στην πόλη.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Όλυμπο και Άγραφα από Ανάβαση και Geopsis.

Kilpi – Huricane

Σχέδιο και υλικά κατασκευής: η Kilpi είναι μια νέα (στην Ελληνική αγορά) Τσέχικη εταιρεία με μια μεγάλη γκάμα ρούχων. Το Huricane είναι η πρόταση της για ένα πολύ ελαφρύ αδιάβροχο (το πιο ελαφρύ από τα πέντε). Οπότε έχουμε μια μεμβράνη δυόμιση στρώσεων, με πλήρως θερμοκόλλημένες ραφές, με μεγάλη αντοχή στο νερό (η μεμβράνη Siberium έχει αντοχή 25000γρμ. νερού το m2), αλλά και μεγάλη αναπνευσιμότητα (μπορεί να «διώξει» προς τα έξω περίπου 30000γρμ. το m2). Ταυτόχρονα αυτή η μεμβράνη είναι και ελαφρώς ελαστική. Το σχέδιο του Huricane είναι minimal: δυο μεγάλες τσέπες χαμηλά, ελαστικό κορδόνι στο στρίφωμα, ευρύχωρη ρυθμιζόμενη κουκούλα, φερμουάρ ΥΚΚ, εσωτερική τσέπη και όλα αυτά πιάνουν λιγότερο από μισό λίτρο στο σακίδιο σας!

Στο πεδίο: το Huricane ήταν και στην πράξη αυτό ακριβώς που περιμέναμε. Όταν θελήσαμε να κάνουμε μια ολιγόωρη πορεία όπου το σακίδιο μας να μην ήταν πάνω από 20lt και όσο πιο ελαφρύ γινόταν, η Kilpi έδωσε τη λύση. Σαφώς το Huricane είναι για γρήγορο περπάτημα ή για τρέξιμο, εκεί δηλαδή που δε θέλεις βάρος και ταυτόχρονα θα χρειαστείς full αναπνευσιμότητα. Και το Huricane εστιάζει εκεί. Ας πούμε έχει κούμπωμα στο ύψος του στήθους αν δεν θες να κλείσεις το φερμουάρ όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ζόρικες, π.χ. ψιχάλα ή το stretch ύφασμα που δε θα εμποδίσει καμιά σου κίνηση(το μόνο από τα πέντε που έχει αυτήν την ιδιότητα). Πρέπει να δείξετε επίσης προσοχή στο μέγεθος: το Kilpi έχει σχετικά στενό κόψιμο. Έτσι σαν συμπέρασμα, το Huricane της Kilpi είναι μια πολύ καλή λύση για γρήγορες, ολιγόωρες ή και μονοήμερες εξορμήσεις, με όριο τον πραγματικά άσχημο καιρό.

Marmot – Precip Eco

Σχέδιο και υλικά κατασκευής: τo πρώτο Precip πάνε και 20 χρόνια που το πρωτοφορέσαμε. Ήταν ένα από τα πρώτα αξιόπιστα, ελαφριά, μη goretex και συνεπώς οικονομικά, jacket. Το Precip Eco συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Μια μεμβράνη 2.5 στρώσεων, η Powertex Extreme, με πλήρως θερμοκολημμένες ραφές και το κλασικό Precip σχέδιο: κανονικό κόψιμο, ευρύχωρη και ρυθμιζόμενη με δυο τρόπους κουκούλα που αποθηκεύεται στο γιακά, δυο τσέπες χαμηλά, αεραγωγοί με φερμουάρ στις μασχάλες, κορδόνι στο στρίφωμα, Velcro σε μανσέτες και πατιλέτα στο φερμουάρ το οποίο είναι βέβαια YKK.

Στο πεδίο: φορέσαμε το Precip Eco σε πολλές εξορμήσεις μας και διαπιστώσαμε γιατί παραμένει ακόμα, μια τόσο αξιόπιστη επιλογή. Η Marmot έχει προικίσει το Precip Eco με φερμουάρ στις μασχάλες (το μόνο από τα πέντε) και πατιλέτα στο φερμουάρ (επίσης το μόνο από τα πέντε). Αυτό σημαίνει καλύτερη συμπεριφορά όταν ιδρώνεις στην ανηφόρα και καλύτερη προστασία από τη βροχή και τον αέρα. Πράγματι το Precip Eco μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Κράτησε τον αέρα και τη βροχή απ’ έξω και όταν το φορούσαμε στις ανηφόρες, είχε ικανοποιητική διαπνοή.

Διαβάστε ακόμα:  Η Primus ανακοινώνει νέα προϊόντα και συνεργασίες για το 2023.

Salewa – Puez Aqua Powertex

Σχέδιο και υλικά κατασκευής:Η Salewa την τελευταία δεκαετία έχει επεκταθεί με μεγάλη επιτυχία και στο ρουχισμό και το Puez Aqua είναι ένα από τα best seller της. Λογικό: ένα πολύ ελαφρύ, με minimal σχεδιασμό αδιάβροχο jacket. Διαθέτει και αυτό μια μεμβράνη δυόμισι στρώσεων, την Powertex, που τη χρησιμοποιεί όπου θέλει ελάχιστο βάρος, φουλ θερμοκολημμένες ραφές, κουκούλα με λάστιχο αντί για κορδόνι και Velcro, ώστε να εξοικονομηθεί βάρος, δυο ευρύχωρες τσέπες χαμηλά, velcro στις μανσέτες και ένα κόψιμο προς το πιο στενό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Στο πεδίο: η Salewa με το Puez Aqua μας προσφέρει μια ακόμα αξιόπιστη λύση για πεζοπόρους που θέλουν κάτι ελαφρύ. Το φορέσαμε σε αρκετές πεζοπορίες και η συμπεριφορά του ήταν εξαιρετική, τόσο σε θέμα προστασίας, όσο και διαπνοής. Θα προτιμούσαμε μια κουκούλα που να ρύθμιζε αντι για ένα λάστιχο, αυτό ήταν κάτι που δεν βρήκαμε βολικό. Αν δε, υπήρχε και μια πατιλέτα που θα έδινε προστασία στο φερμουάρ, το Puez Aqua θα ήταν ασυναγώνιστο. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο, είναι η ποιότητα ατασκευής (γαζιά), αλλά και το ότι το κόψιμο του είναι σχετικά στενό, οπότε δώστε προσοχή στο νούμερο.

Μεμβράνες δυόμισι στρώσεων – Τι είναι;

Αυτά τα jacket είναι ελαφρύτερα, αναπνέουν περισσότερο και -συνήθως- είναι τα πιο οικονομικά αδιάβροχα. Είναι πολύ ελαφριά και δε γεμίζουν και πολύ το μάτι. Έχουμε λοιπόν ένα στρώμα, το εξωτερικό, που έχει μια υδρόφοβη επίστρωση DWR (αυτή που δίνει στο μπουφάν την ιδιότητα να τσουλάει το νερό, αντί να ποτίζει τη μεμβράνη. Μια ιδιότητα που μειώνεται με τον καιρό) και ένα αδιάβροχο δεύτερο – διαπνέον στρώμα (που συνήθως είναι μια φθηνή πολυουρεθάνη). Αυτή η πολυουρεθάνη εμποτίζεται (με τύπωμα ή ψεκασμό) από την εσωτερική πλευρά με υλικό που καλύπτει όλο το εσωτερικό του jacket και είναι η «μισή» στρώση. Βοηθά ή μάλλον προστατεύει το μεσαίο στρώμα από τον ιδρώτα και τα έλαια του σώματος (αλλιώς οι μικρές οπές απ’ όπου φεύγει προς τα έξω ο ιδρώτας θα «μπουκώσουν» γρήγορα). Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στους σχεδιαστές να κατασκευάζουν πανάλαφρα αδιάβροχα, με πολύ καλές επιδόσεις αδιαβροχότητας και διαπνευσιμότητας.

 

Αλλά τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλειο.

Αυτού του είδους οι μεμβράνες, σε περίπτωση πίεσης (π.χ. στους ώμους από την πίεση των ιμάντων ενός σακιδίου) χάνουν ποσοστό της αποτελεσματικότητας τους, ενώ φυσικά δεν δίνουν την παραμικρή μόνωση. Κι αυτός είναι ο λόγος που αυτές οι κατασκευές απευθύνονται σε αυτούς που κάνουν γρήγορες αναβάσεις (speed Hiking), αναρρίχηση (όχι χειμερινή/μικτή), ορεινό τρέξιμο και γενικά μονοήμερες πεζοπορίες (ελαφρύ σακίδιο). Φυσικά είναι τέλεια πάνω από το φλις ή τη βέστα σας, για γενική χρήση χειμώνα – καλοκαίρι, στο καλοκαιρινό trekking, αλλά και στην πόλη.

.

ΜοντέλοInner Limits IIOso Mountain InsulatedHuricanePrecip EcoPuez Aqua Powertex
ΕταιρείαColumbiaColumbiaKilpiMarmotSalewa
ΜεμβράνηOmniTechOmniTechSiberium 30000/2.5LNanoPro EcoPowertex
Βάρος472 (L)598 (Μ)272 (XL)313 (M)320 (M)
Θα το αγοράσεις για:Την κατασκευή που θα αντέξει στο χρόνο.
Το μακρύ κόψιμο.
Την πολύ καλή μόνωση. Την πολυχρηστικότητα.Για το ελάχιστο βάρος και όγκο.Για το σχέδιο.
Για τα ανοίγματα μασχάλης.
Για την ποιότητα κατασκευής.
Τιμή109 €169 €169 €120 €100 €
ΑντιπρόσωποςΞΑΚΟ Α.Ε. ΞΑΚΟ Α.Ε. FreerideDimitriadis S.A. POLO A.E.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...