anevenontas trekking arvyla

Έχετε φάει με το κουτάλι όλα τα βουνά της Ελλάδας και τα 10ετιας trekking άρβυλα σας, έχουνε λιώσει από τα άπειρα χωμάτινα χιλιόμετρα; Νιώθετε ότι η πόλη σας πνίγει και θέλετε να δραπετεύσετε στο κοντινότερο βουνό, αλλά προβληματίζεστε για το ποια παπούτσια είναι κατάλληλα;
Σε όποια κατηγόρια κι αν ανήκετε, το παρακάτω άρθρο έχει σκοπό να σας συμβουλεύσει για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των παπουτσιών trekking, που θα σας συνοδεύσουν στην επόμενη εξόρμηση σας από την ομαλή Πάρνηθα έως και τις πιο απαιτητικές πλαγιές της Πίνδου.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που αναπολώ τα πρώτα μου βήματα στο βουνό. Με αθλητικά παπούτσια, γυαλιστερή φόρμα, σχολικό σακίδιο, αλλά με πολύ κέφι. Νέος κι άφραγκος (αφού η σταθερή δουλειά με εμπόδιζε να βρίσκομαι στ’ αγαπημένα μου βουνά), ξεχυνόμουν στις κορφές με πολύ κέφι, το οποίο όμως …μειωνόταν μόλις έκανε την εμφάνιση κάποια φουσκάλα στον αστράγαλο ή/και πόνοι στα δάχτυλα και μετέτρεπαν την αγαπημένη μου ασχολία σε αγγαρεία. Όμως δεν άργησε η πολυπόθητη ώρα, που αγόρασα τα πρώτα μου ορειβατικά μποτάκια και πήρα το αίμα μου πίσω, προσπερνώντας όλους αυτούς που παλιότερα κοκορευόντουσαν μόλις έπιανε η βροχή και άρχιζα τις τσουλήθρες. Μου στοίχισαν τότε μισό μηνιάτικο (το άλλο μισό το έδωσα για ένα καλό σακίδιο – μια άλλη πονεμένη ιστορία), αλλά πιστέψτεμε τα έχω ακόμα!

Ωραία εκείνα τα χρόνια, δεν λέω… Αλλά για να είμαι ειλικρινής, χαίρομαι για την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο των ορειβατικών παπουτσιών, όσο κι αν έχουν εμπορευματοποιηθεί όλα, όσο κι αν μπερδεύομαι από την εξειδίκευση και την πληθώρα επιλογών…!
Όσες αλλαγές και marketing κι αν κάνουν οι ορειβατικές εταιρείες, τα trekking άρβυλα θα παραμείνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των απανταχού πεζοπόρων. Αυτό το κατανοούν και οι εταιρείες και επιστρατεύουν όλη την τεχνογνωσία τους για την κατασκευή ακόμη πιο εξελιγμένων μοντέλων με αισθητά μειωμένο βάρος, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα υλικά τελευταίας τεχνολογίας.

Τι κάνει αυτά τα παπούτσια τόσο θελκτικά; Πρώτα απ’όλα τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται. Το δέρμα είναι ανθεκτικό στο χρόνο και σε μεγάλο βαθμό αδιάβροχο. Τις περισσότερες φορές, η ενίσχυση του με κάποια αδιάβροχη μεμβράνη, τα κάνει ακόμη πιο αδιάβροχα, προσφέροντας παράλληλα καλή διαπνοή. Αλλά και τα συνθετικά υλικά έχουν το πλεονέκτημα τους: είναι πολύ ελαφριά.

Κατά βάση, τα trekking άρβυλα είναι σκληρά για να προστατεύουν το πόδι από τυχόν τραυματισμούς, αλλά και για να διευκολύνουν την σταθερότητα των πεζοπόρων σε απαιτητικά εδάφη (όσο πιο κακοτράχαλο το έδαφος, τόσο πιο σκληρό πρέπει να είναι το άρβυλο, γιατί στο κακοτράχαλο βουνό ένα “άνετο” μαλακό άρβυλο είναι θάνατος μετά από λίγες ώρες). Σ’αυτό συμβάλει και το ψηλό «κόψιμο», μαζί με την χοντρή και μαλακή γλώσσα, τα οποία ενισχύουν το κράτημα του αστραγάλου. Μπορούν να φορεθούν σε μονοήμερες πεζοπορίες μέχρι και πολυήμερες διασχίσεις χωρίς να κουράζουν και ενοχλούν το πόδι στο πολύωρο περπάτημα, χειμώνα- καλοκαίρι! Τέλος, χάρη στη μοντέρνα σχεδίαση τους μπορούν να φορεθούν άνετα στις καθημερινές σας μετακινήσεις, ειδικά τις βροχερές χειμωνιάτικες μέρες. Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στα δερμάτινα άρβυλα, αφού πιστεύουμε ότι αν θέλετε ΕΝΑ άρβυλο γενικής χρήσης, καλό είναι να αγοράσετε ένα (όσο καλύτερο/ακριβότερο αντέχετε) δερμάτινο trekking άρβυλο.

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ

1. Γλώσσα
Η γλώσσα προστατεύει το κουντουπιέ από την πίεση των κορδονιών μεταφέροντας την σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια, παρέχοντας άνεση στο πόδι. Όσο πιο «χοντρή» και μαλακή είναι, τόσο πιο ξεκούραστο γίνεται το περπάτημα. Επίσης όσο πιο ψηλή είναι τόσο καλύτερα «κρατάει» την λάσπη και το νερό, εκτός παπουτσιού. Πολλές φορές όμως δεν είναι πλήρως αδιάβροχη και έτσι γίνεται ο «αδύναμος κρίκος» όταν οι συνθήκες γίνονται υγρές.
2. Μύτη
Μια σκληρή μύτη προστατεύει τα δάκτυλα από την σύγκρουση με τις πέτρες και σταθερό το πόδι σε απότομο και τραχύ έδαφος.
3. Μεσόσολα
Βρίσκεται μεταξύ σόλας και πάτου, και καθορίζει την άνεση και την σκληρότητα του παπουτσιού. Όσο πιο μαλακή είναι, τόσο μειώνεται και η ικανότητα του παπουτσιού σε βραχώδες έδαφος και ανώμαλο πεδίο.
4. Φτέρνα
Είναι το σημείο με την μεγαλύτερη φθορά, λόγω τριβών. Μια σκληρή φτέρνα έχει μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και συγκρατεί καλύτερα τον αστράγαλο.
5. Σόλα
Μια καλή σόλα παίζει τον ίδιο ρόλο με ένα καλό ζευγάρι ελαστικών αυτοκίνητου. Πρέπει να ανταποκρίνεται σωστά σε στεγνά και βρεγμένα πεδία. Μια τρακτερωτή σόλα με αραιά «τακούνια», έχει καλά κρατήματα σε λασπώδεις περιοχές και δεν «στομώνει» εύκολα.
6. Μεμβράνη
Συμπληρώνει ή αντικαθιστά – σε συνδυασμό με συνθετικά υλικά – το κλασικό δέρμα, με το οποίο παλιότερα κατασκευαζόντουσαν αποκλειστικά, τα πρώτα ορειβατικά μποτάκια. Αυτά τα υλικά είναι αισθητά πιο ελαφριά και εξίσου αδιάβροχα, αλλά και με καλή διαπνοή. Μειονέκτημα τους είναι η μικρή αντοχή στον χρόνο. Πλεονέκτημα, η δυνατότητα που δίνουν στον κατασκευαστή να σας προσφέρει ένα ελαφρύτερο άρβυλο.

Διαβάστε ακόμα:  Για μια μονοήμερη πεζοπορία, τι να βάλω στο σακίδιο;
ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ
Η διαδικασία της αγοράς ενός τέτοιου παπουτσιού, δεν είναι πάντα εύκολη. Απλά τηρήστε τα παρακάτω για την ευκολότερη και πιο αποτελεσματική αγορά.

1. Αγοράστε από ένα κατάστημα εξειδικευμένο.
Μια δεύτερη γνώμη πάντα μετράει και δη όταν αυτή προέρχεται από κάποιον ειδικό. Προτιμήστε κατάστημα με εξειδίκευση στα ορειβατικά και απαιτήστε να εξυπηρετηθείτε από κάποιον υπάλληλο με γνώση στο αντικείμενο. Μην παραπλανιέστε απ’τα πολλά λόγια του πωλητή που ξέρει πολλά, αλλά έχει δει βουνό μόνο με το κιάλι. Θα το μετανιώσετε πολύ σύντομα (γι’ αυτό άλλωστε θα πάτε σε ορειβατικό μαγαζί, για να μην έχετε τέτοια αντιμετώπιση)!
2. Σημασία έχει το μέγεθος.
Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε στην αγορά του παπουτσιού, είναι το μέγεθος του. Σε κάθε εταιρεία, τα νούμερα αλλάζουν. Γι’αυτό ζητήστε να σας μετρήσουν το μήκος του ποδιού, με ένα ειδικό μηχάνημα. Το διαθέτουν όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά σπάνια το ζητούν οι πελάτες. Εσείς απλά απαιτήστε το! .
3. Κατά την δόκιμη του, θα πρέπει να φοράτε την σωστή κάλτσα, αυτήν δηλαδή που φοράτε συνήθως στο βουνό και όχι μια συμβατική που χρησιμοποιείτε στις καθημερινές μετακινήσεις σας στην πόλη. Για καλύτερο αποτέλεσμα κουβαλάτε την δική σας- αρκεί να την έχετε πλύνει μετά την τελευταία σας εκδρομή.
4. Αγοράστε το απόγευμα
Το απόγευμα τα πόδια σας έχουν πρηστεί από την κούραση και το περπάτημα- κάτι ανάλογο συμβαίνει και μετά από περπάτημα στο βουνό. Έτσι εξομοιώνετε τις συνθήκες αγοράς, μ’αυτές που συναντάτε κάνοντας πεζοπορία.
5. Δοκιμάστε πολλά ζευγάρια
Η διαδικασία της αγοράς απαιτεί κάποιο χρόνο- μην αγοράσετε το πρώτο ζευγάρι που δοκιμάσατε. Όσο καλά και να κάθεται στο πόδι σας! Καλό είναι να δαπανήσετε δυο απογεύματα για την δόκιμη και την αγορά των μελλοντικών σας παπουτσιών.
6. Κουνήστε το δαχτυλάκι σας
Αφού φορέσετε τα παπούτσια και τα δέσετε σφιχτά, κουνήστε τα δάχτυλα σας και προσπαθήστε να ακουμπήσουν στο πιο μπροστινό μέρος του παπουτσιού. Αν τα καταφέρετε, τότε απορρίψτε αυτό το παπούτσι. Είναι πολύ μικρό για σας και θα σας ενοχλεί κυρίως στο κατέβασμα.
7. Περπατήστε στο μαγαζί
Δοκιμάστε το κάθε παπούτσι για αρκετή ώρα μέσα στο μαγαζί. Σκοπός είναι, να ζεσταθεί το δέρμα και να πάρει την φόρμα του ποδιού σας. Μόνο τότε θα αντιληφτείτε τα σημεία που ενοχλούν πραγματικά το πόδι σας. Αν υπάρχουν σκαλιά στο κατάστημα, ανεβοκατεβείτε αρκετές φορές, για να το δοκιμάσετε σε όσο γίνεται αληθινές συνθήκες.
8. Αγοραστέ ανάλογα με τις απαιτήσεις σας
Το μελλοντικό σας παπούτσι θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των διαδρομών σας. Προτιμήστε ένα ζευγάρι γενικής χρήσης, που θα σας ικανοποιήσει στην πλειοψηφία των πεζοποριών σας, παρά ένα που θα σας βολέψει σε μια και μόνο απαιτητική ανάβαση. Σκεφτείτε εκ των πρότερων το περιττό βάρος και την σκληρότητα, που ενδεχομένως θα σας δυσκολεύει στις εύκολες αναβάσεις που συνήθως επιδίδεστε.

9. Εσύ αποφασίζεις…
Όσο καλά σχόλια κι αν απέσπασε κάποιο παπούτσι από κάποιο τεστ που διαβάσατε, αυτό που μετράει είναι να ταιριάζει στο δικό σας πόδι. Μετά από αρκετές δόκιμες, μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιο παπούτσι φτιάχτηκε για σας.

Διαβάστε ακόμα:  Το μυστικό για ένα ελαφρύ σακίδιο: αυτά που δεν πρέπει να κουβαλάτε

10. Αποφύγετε την internetική αγορά
Ναι μπορεί να βρείτε το άρβυλο των ονείρων σας μερικά ευρώ φτηνότερο σε κάποιο interntικό μαγαζί, αλλά αν τελικά η επιλογή είναι λάθος, απλά θα χάσετε περισσότερα, ενώ πολύ δύσκολα θα έχετε υποστήριξη μετά την αγορά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Και αφού αποφασίσατε ποιο ζευγάρι είναι κατάλληλο για σας, μην ξεχνάτε ότι στην πράξη μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα και πόνους από το καινούριο σας μποτάκι.
Πρώτα απ’όλα, το δέρμα όταν είναι καινούριο είναι και σκληρό. Αυτό μπορεί να σας κουράσει και ενδεχομένως να προκαλέσει τραυματισμούς. Γι’αυτό πριν βγείτε στο βουνό, «στρώστε» τα… φορέστε τα στην πόλη αλλά και στο σπίτι σας, για να είναι ετοιμοπόλεμα στην επόμενη εξόρμηση σας.

Εξακολουθείτε να νιώθετε ενοχλήσεις και δεν ξέρετε από πού προέρχονται; Δέστε σφιχτά τα κορδόνια σας. Μην ξεχνάτε ότι καθώς περπατάτε, το δέσιμο χαλαρώνει. Όσο για τον τρόπο δεσίματος, ο κλασικός δεν είναι απαραίτητα και ο καταλληλότερος. Αν κάνατε μικρός στους πρόσκοπους, εφαρμοστέ τους κόμπους που μάθατε…

Ένα σημαντικό κομμάτι, για το οποίο αδιαφορούν οι περισσότεροι πεζοπόροι, και το οποίο ευθύνεται συχνά για τους πόνους και τους τραυματισμούς, είναι οι πάτοι σε συνδυασμό με το σχήμα του πέλματος! Οι εταιρείες χρησιμοποιούν συγκεκριμένο τύπο πάτων, οι οποίοι έχουν καλή εφαρμογή σε πέλματα χωρίς ιδιαίτερες καμπύλες.
Μήπως το πέλμα σας παρουσιάζει κάποια ανωμαλία και δεν το γνωρίζετε;

Κάντε το παρακάτω τεστ για να σιγουρευτείτε. Βρέξτε το πόδι σας και πατήστε πάνω σε ένα σκληρό κομμάτι χαρτιού, για να σχηματιστεί το αποτύπωμα της πατούσας σας. Τα σημεία επαφής θα «γράψουν» και από κει μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Αν το αποτύπωμα έχει τα σημεία που φαίνονται στο σχημα Α, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τίποτα…
Αν το πέλμα σας μοιάζει σε αυτό του σχήματος Β , τότε έχετε πρόβλημα πλατυποδίας και δεν το ξέρατε. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό και αγοραστέ πάτο ορθοπεδικό, ειδικά για την περίπτωση σας. Μ’ένα κανονικό πάτο είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα έχετε συχνό πρόβλημα τραυματισμού και επιδείνωση της κατάστασης.
Τέλος αν το αποτύπωμα δείχνει όπως στο σχήμα Γ, τότε πάλι υπάρχει πρόβλημα. Και σ’αυτή την περίπτωση, ένας άλλος πάτος είναι απαραίτητος.

Και μην ξεχνάτε ότι…

  •  πολύ σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή του άρβυλου παίζει και η κάλτσα. Φροντίστε να έχει κι αυτή πολύ καλή εφαρμογή γιατί μια στενή θα εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος ενώ μια φαρδιά θα διπλώσει, θα τρίβεται και θα δημιουργήσει φουσκάλες. Όσον αφορά τα υλικά κατασκευής της, επιλέγουμε, ή την κλασική μάλλινη ή από συνθετικές ίνες (Coolmax, Polyamide κ.λ.π.) που έχει άριστη συμπεριφορά στην υγρασία αλλά δυστυχώς μυρίζει πολύ.
  • στη διάρκεια ενός trekking το τακτικό πλύσιμο των ποδιών δεν ανακουφίζει μόνο τη μύτη των υπολοίπων αλλά και σας τους ίδιους. Ένα βούτηγμα στο κρύο νερό θ’ ανακουφίσει και θ’ αναζωογονήσει τα πόδια σας. Αν δε, το συνδυάσετε και μ’ ένα πεντάλεπτο μασάζ θα «πετάτε».
  • τις φουσκάλες είναι λίγο δύσκολο να τις γλιτώσετε εντελώς αλλά τουλάχιστον περιορίστε το πρόβλημα προσέχοντας για να… μην έχοντας.
    α) Δέστε τα κορδόνια σφιχτά για να μην «παίζει» το πόδι στο παπούτσι.
    β) Κόψτε τα νύχια σας ώστε να μην πληγώνονται τα δάχτυλα
    γ) Χρησιμοποιείστε ταλκ και σε σημεία με έντονη τριβή βαζελίνη.
    δ) Προστατέψτε με ταινία τις ευαίσθητες για φουσκάλες περιοχές, πριν γίνει το κακό
  • όσο σκληραγωγημένος πεζοπόρος και να ’στε ένα ζευγάρι φτηνές (και συνήθως πανάλαφρες) πλαστικές σαγιονάρες για να ξεκουραστούν τα πόδια σας το βράδυ απ’ τις μπότες, δεν θα μετανιώσετε ΠΟΤΕ που το κουβαλήσατε μαζί σας.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...