Η αγορά ορειβατικού και πεζοπορικού εξοπλισμού και μάλιστα ποιοτικού είναι μια διαδικασία που όχι μόνο χρειάζεται εμπειρία, αλλά έχει και κάποιο σεβαστό κόστος.
Ένα καλό αδιάβροχο, ένα καλό σακίδιο και μια ποιοτική μπότα είναι ο πυρήνας του εξοπλισμού μας, που θα μας προσφέρει άνεση και ασφάλεια στα βουνά. Γι’ αυτό και από αυτά ξεκινάμε όλοι. Και προσπαθούμε να αγοράσουμε κάτι όσο το δυνατόν ποιοτικότερο που όμως –κακά τα ψέματα- θα μας κοστίσει. Αλλά κάποια στιγμή για όλα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Το αδιάβροχο θα χάσει τις ικανότητες στεγανότητας και διαπνοής, η μπότα θα λιώσει (για τα σακίδια τα πράγματα είναι καλύτερα). Και αν για το αδιάβροχο τα πράγματα δεν είναι αναστρέψιμα, για την καλή όμως δερμάτινη μπότα που τόσο κοπιάσατε να αποκτήσετε, τα πράγματα είναι καλύτερα: μπορείτε να την επιδιορθώσετε και να της δώσετε κάμποσα χρόνια ζωής ακόμα, χωρίς να συμβιβαστείτε στο επίπεδο της ποιότητας. Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθώ χρόνια τώρα, γιατί και περπατάω πολύ και ποιοτικές μπότες φοράω που είναι κρίμα να πετιούνται στα …10 χρόνια.
Το πρόβλημα συνήθως που αντιμετωπίζω με τους τσαγκάρηδες, είναι ότι δεν περπατάνε ούτε σκαρφαλώνουν, με λίγα λόγια δεν νοιώθουν τον πόνο μου, ενώ και οι χρόνοι παράδοσης είναι …απελπισία.
Έτσι, όταν έμαθα ότι ο Φάνης (φίλος στα βράχια από τα παλιά), ξεκίνησε εδώ και κάποιους μήνες επισκευές ορειβατικών και αναρριχητικών παπουτσιών, το Olympus Resole στο Χαλάνδρι, δε δίστασα στιγμή: του πήγα ένα δερμάτινο πεζοπορικό Hanwag 10+ χρόνων που είχα παροπλισμένο στην αποθήκη και μετά από μερικές μέρες το πήρα επιδιορθωμένο, τόσο καλά, που αξίζει να σας μεταφέρω την εμπειρία μου.
Η μπότα πριν

Η Hanwag είναι μια δερμάτινη μπότα κλασικής σχεδίασης, από καλής ποιότητας δέρμα, με μεμβράνη goretex και σόλα Vibram. Μια μπότα κάπου στην μέση και πάνω από άποψη ποιότητας. Την περπάτησα για πρώτη φορά το 2010 και την προτιμούσα για πολύωρα περπατήματα σε μονοπάτια, μιας και είναι πολύ άνετη. Η δερμάτινη εσωτερική επένδυση ψηλά πάνω από τον αστράγαλο, την έκανε να μην έχει καμιά φθορά από το βγάλε – βάλε (κάτι σύνηθες στις μπότες που έχουν υφασμάτινη εσωτερική επένδυση). Φυσικά το δέρμα ήταν ταλαιπωρημένο, η σόλα λιωμένη και ξεκολλημένη και η πλαϊνή ράντα προστασίας φθαρμένη. Οπότε απλά την πήγα στο Φάνη και περίμενα να δω το αποτέλεσμα.
Η μπότα μετά
Αλλάχτηκε η ράντα και μπήκε καινούργια σόλα –πάντα- Vibram. Το δέρμα περάστηκε με καλή ποιότητας λίπος, έμεινε τρεις μέρες να ποτίσει και τότε ήταν έτοιμες να τις ξαναφορέσω. Τι καλύτερο από το να τις περπατήσω και πάλι στη Γκιώνα, που είχε στολιστεί με τα πρώτα χιόνια. Αυτό άλλωστε είναι το ιδανικό τερέν για αυτές!

Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ καλή. Λογικό, γιατί η μπότα ήταν ήδη στρωμένη, οπότε τις ένοιωσα οικίες. Είχε σκληρύνει λίγο, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ολοκαίνουργια σόλα και δεν μου κακοφάνηκε καθόλου (τα πολύ μαλακά εύκαμπτα άρβυλα δεν μου αρέσουν), ενώ το πέρασμα μέσα από χιόνι, αλλά και από μονοπάτια φουλ βρεγμένα, δεν με προβλημάτισαν καθόλου. Ο συνδυασμός της προστατευτικής ράντας που αλλάχτηκε και επανατοποθετήθηκε άψογα και του λίπους, δεν άφησε το παραμικρό ίχνος υγρασίας να εισχωρήσει μέσα. Αυτό μετά από 8 ώρες περπάτημα, σε πολύ υγρές συνθήκες και πέρασμα μέσα από υγρό χιόνι που ο μεσημεριάτικος φθινοπωρινός ήλιος το έλιωνε. Στο τέλος της πορείας (αλλά και των επόμενων δυο που έκανα) η μπότα πραγματικά δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα και -πολύ σημαντικό- καθόλου υγρασία εσωτερικά.
Τι κόστισε αυτό;
60 ευρώ. Δηλαδή αλλαγή και επανατοποθέτηση προστατευτικής ράντας και σόλας και πέρασμα λίπους. Συμφέρει; Φυσικά. Με 60 ευρώ έδωσα ζωή σε μια μπότα 200+ ευρώ, για άλλα 5-10 χρόνια (αναλόγως τη συντήρηση και χρήση που θα κάνω βεβαίως). Φυσικά αυτή η τιμή (για την ίδια δουλειά) μπορεί να είναι από 50 έως 65 ευρώ κι αυτό γιατί οι σόλες δεν έχουν όλες την ίδια τιμή. Άλλη τιμή έχει το “σκαφάκι” (η σόλα που πάνω της “κουμπώνει” η μπότα – η περίπτωση μου) και άλλη η “φλίδα” (που έχουν οι πιο τεχνικές μπότες και είναι φθηνότερη).
Τι άλλο παρέχει το Olympus Resole;
- Επιδιόρθωση ορειβατικών και βέβαια αναρριχητικών παπουτσιών (ο Φάνης σκαρφαλώνει, οπότε…).
- Σόλες Vibram. Αν θέλετε μια άλλη σόλα από αυτή που έχει η μπότα σας (η Vibram έχει εκατοντάδες τύπους σόλας), μπορείτε να την αλλάξετε, με τον περιορισμό της διαθεσιμότητας από τον Έλληνα αντιπρόσωπο και βέβαια της συμβατότητας.
- Επισκευές σχισμένων αντίσκηνων και σακιδίων, αλλαγές κατεστραμμένων φερμουάρ.
Γενικά ότι επισκευή απαιτεί κόλλημα και γαζί. - Και φυσικά επισκευή και αλλαγή σόλας σε οποιοδήποτε παπούτσι (π.χ. τοποθέτηση σόλας Vibram σε Trail running παπούτσι).
- Πάνω απ’ όλα γνώση του αντικειμένου (το ξαναλέω γιατί είναι σημαντικό: ο Φάνης σκαρφαλώνει).
Εμείς, με βάση το αποτέλεσμα που πήραμε και κυρίως …περπατήσαμε, έχουμε στείλει και μια La Sportiva Nepal για φρεσκάρισμα – σόλιασμα, αλλά και ένα απλό αθλητικό για αλλαγή σόλας με Vibram.
Olympus Resole
Μεταμορφώσεως 22, 15234 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
210 6838121
Email: info@resole.gr
Πρόσβαση με:
Λεωφορείο: Γραμμές Β12 & Α13
Μετρό: Σταθμός Χαλανδρίου
Προαστιακός: Πεντέλης
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 10-5 και Σάββατο 10-3.