Maverick mid GTX women’ s / Scarpa

Maverick mid GTX womens_Scarpa

Η Scarpa είναι μια από τις πλέον γνωστές εταιρείες ορειβατικών παπουτσιών. Κατασκευάζει ορειβατικά παπούτσια εδώ και πάνω από 80 χρόνια, τα άρβυλα της είναι φημισμένα για την ποιότητα και εφαρμογή τους και δικαίως βρίσκονται στα πόδια πολλών star της ορειβασίας.

Φυσικά η Scarpa έχει μια μεγάλη γκάμα παπουτσιών που μπορεί να καλύψει κάθε επίπεδο δραστηριότητας στο βουνό, από απλή πεζοπορία μέχρι μπότες υψομέτρου. Εμείς δοκιμάσαμε ένα ελαφρύ, ημίκοντο, γυναικείο μποτάκι, το Maverick mid GTX women’ s, ιδανικό για όσες κάνουν τα πρώτα βήματα τους στο βουνό ή θέλουν ένα ελαφρύ παπούτσι γενικής χρήσης. Περιμένουμε πολλά από το Maverick και ανυπομονούμε να το δούμε στο πεδίο. Εμπρός λοιπόν!

Maverick mid GTX women' s_Scarpa
Απλή και λιτή σχεδίαση, κατασκευή αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα από τα ελαφρύτερα και άνετα ορειβατικά παπούτσια που μπορείτε να επιλέξετε.

Υλικά κατασκευής

Το σώμα του Maverick mid GTX women’ s είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά. Δηλαδή συνθετικό δέρμα και ύφασμα από πολυεστέρα. Αυτό δεν το έκανε τυχαία η Scarpa, το έκανε στην προσπάθεια της να φτιάξει ένα πολύ ελαφρύ παπούτσι. Το σύστημα δεσίματος είναι κλασικό με θηλιές και δύο μεταλλικές αγκράφες ψηλά. Κάτω από αυτά, υπάρχει μεμβράνη Goretex που φροντίζει για τη στεγανότητα.

Maverick mid GTX women' s / Scarpa
Το σημείο κλειδί της πολύ καλής συμπεριφοράς του Maverick mid GTX women’ s. Η περιοχή του αστραγάλου και της φτέρνας.

Ο πάτος του Maverick mid GTX women’ s, είναι σχεδιασμένος από τη Scarpa και τον ονομάζει «Ergonomic fit», ενώ και η σόλα είναι επίσης σχεδιασμένη από τη Scarpa που της δίνει την ονομασία Crossover και είναι χαμηλού προφίλ. Ενδιάμεσα υπάρχει φυσικά η μεσόσολα που αποτελείται από τρία στοιχεία και που η Scarpa της δίνει ιδιαίτερη σημασία και θα μας απασχολήσει αργότερα.

Τέλος στην περιοχή του αστραγάλου, εσωτερικά, κρύβεται μια αφρώδης επένδυση, αλλά και κάποιο πολύ σκληρό πλαστικό που δίνει προστασία (και θα μας απασχολήσει επίσης). Σαν πρώτη εντύπωση, ναι το Maverick mid GTX women’ s είναι ένα πολύ ωραίο γυναικείο παπούτσι, αλλά δεν έχει κάτι ξεχωριστό ή εντυπωσιακό. Όμως αυτή η αίσθηση αλλάζει μόλις το πιάσεις στο χέρι: το Maverick mid GTX women’ s είναι εντυπωσιακά ελαφρύ και στο Νο39 που εμείς δοκιμάσαμε, το βάρος του ζευγαριού είναι μόλις 840γρμ! Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντικατάστασης του δέρματος με αποκλειστικά συνθετικά υλικά. Έτσι συναγωνίζεται ακόμα και τα κοντά ορειβατικά παπούτσια. Οπότε ανυπομονούμε να το φορέσουμε.

Στο πεδίο

Το δοκιμάσαμε περίπου δυο μήνες. Από τον Όλυμπο μέχρι το Παρνασσό και την Οίτη και από καλοπατημένα μονοπάτια, μέχρι πετρώδες έδαφος και εκτός μονοπατιού κίνηση. Και επειδή είναι και όμορφο και ελαφρύ και σε καθημερινή χρήση. Πως συμπεριφέρθηκε;

Διαβάστε ακόμα:  TowNav – Cross Plus. Το στοίχημα που κερδήθηκε!

Μόλις το φοράς και πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνεται η εντύπωση: το Maverick mid GTX women’ s είναι ελαφρύ και αυτό το αισθάνεσαι αμέσως. Πολύ καλά. Και κάνοντας τα πρώτα βήματα νιώθεις ότι όχι απλά είναι ελαφρύ αλλά και κάτι σημαντικότερο: είναι πολύ σταθερό και ο αστράγαλος είναι απόλυτα προστατευμένος. Γιατί μέσα από την εσωτερική επένδυση κρύβεται ένα πολύ σκληρό κομμάτι πλαστικού που κάνει ακριβώς αυτό. Και μεταξύ αυτού του πλαστικού και της εσωτερικής επένδυσης κρύβεται επίσης, ένα αφρώδες μαξιλαράκι που φροντίζει για την άνεση και την τέλεια εφαρμογή. Με λίγα λόγια η πρώτη αίσθηση που σου δίνει το Maverick mid GTX women’ s είναι απόλυτα θετική.

Maverick mid GTX women’ s
Η λιτή και εύκαμπτη σχεδίαση στην περιοχή των δαχτύλων, είναι υπεύθυνη για την εξαιρετική άνεση στο μονοπάτι αλλά και στην καθημερινή χρήση!

Περπατώντας σε ομαλά, όχι πολύ πετρώδη μονοπάτια, το Maverick mid GTX women’ s είναι στο στοιχείο του. Απόλυτη άνεση και κορυφαίο επίπεδο σταθερότητας που πραγματικά βοηθούσε πολύ να περπατάω για ώρες, αφού το βάρος τους σε κάνει να τα …ξεχνάς. Και όταν λέω ομαλά δεν εννοώ το γειτονικό άλσος ή το εύκολο μονοπάτι του γειτονικού σας βουνού, αλλά ένα μονοπάτι σαν το Κορομηλιά – Σκούρτα και πίσω στα μέσα Μαΐου. Που ναι είναι ομαλό, χωρίς πολύ πέτρα, αλλά περπατάς πολλές ώρες. Και το Maverick mid GTX women’ s μετά από 8 ώρες δεν μου ταλαιπώρησε τα πόδια.

Στο μονοπάτι ο αστράγαλος παρέμενε σταθερός και προστατευμένος, η εφαρμογή άψογη χωρίς να “παίξει” το πόδι στο ελάχιστο, ώστε να μην κουραστούν μπροστά τα δάχτυλα στην κατηφόρα. Σε αυτή τη συμπεριφορά παίζει καθοριστικό ρόλο η προστασία του αστράγαλου που ναι, είναι κορυφαία, αλλά και η μεσόσολα που έχει ιδιαίτερη ενίσχυση, προκειμένου να παραμένει το παπούτσι όσο το δυνατόν πιο άκαμπτο από την περιοχή της καμάρας και πίσω!  Πραγματικά σε αυτό το επίπεδο (της σταθερότητας και προστασίας) αποδείχτηκε ένα από τα καλύτερα παπούτσια της κατηγορίας αυτής.

Αλλά υπάρχει και η λάσπη. Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, δηλαδή ακόμα και στη μια βροχερή μέρα που τα περπάτησα ή στις λάσπες από τις ανοιξιάτικες χιονούρες, το Maverick mid GTX women’ s, τα κατάφερνε μια χαρά. Παρέμεινε αδιάβροχο, αφού το συνθετικό δέρμα σε συνδυασμό με τη Goretex μεμβράνη λειτούργησε πολύ καλά, ενώ η συμπεριφορά του στη λάσπη ήταν ικανοποιητική. Σε λογικές δηλαδή συνθήκες, το παπούτσι έδειξε πολύ καλή συμπεριφορά. Μη ξεχνάμε, το Maverick mid GTX women’ s δεν είναι χειμερινό παπούτσι.

Διαβάστε ακόμα:  Χειμερινό πεζοπορικό σακίδιο. Πώς να το επιλέξετε!

Βέβαια δεν περπάτησα μόνο σε μονοπάτι, αλλά και εκτός. Και εδώ δεν μπορώ να πω ότι με απογοήτευσε σε κάποια πιο δύσκολα κομμάτια. Ναι, το Maverick mid GTX women’ s άρχισε να δείχνει τα όρια του μετά από ώρες και σε πολύ πετρώδες πεδίο, όπου παρά την αντικραδασμική κατασκευή της μεσόσολας, κάποια στιγμή το πόδι κουράστηκε από το συνεχές περπάτημα στις πέτρες. Λογικό. Η χαμηλού προφίλ σόλα δεν έχει τόση ακαμψία ώστε να μην περνά η πίεση από τις πέτρες στο πόδι μου. Αλλά αυτό γίνεται -το επισημαίνω- μετά από ώρες.

Maverick mid GTX women' s / Scarpa
Η σόλα του Maverick mid GTX women’ s συμπεριφέρεται άψογα, αλλά στις απότομες κλίσεις δείχνει τα όρια της.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ το  Maverick mid GTX women’ s είναι εύκαμπτο μπροστά (και έτσι είναι πολύ άνετο στο περπάτημα), ενώ δεν είναι φτιαγμένο για ακραίες καταστάσεις, η άκαμπτη κατασκευή στη φτέρνα και τον αστράγαλο, το κάνει να συμπεριφέρεται πολύ καλά και να δίνει σιγουριά και ακρίβεια στο βήμα. Δηλαδή όπου χρειάστηκε πλάγιο βήμα (σε μια σάρα, σε μια τραβέρσα απότομης πλαγιάς, σε μια χιονούρα), το Maverick mid GTX women’ s ήταν πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν το βρίσκεις εύκολα σε παπούτσια αυτής της κατηγορίας. Tο βουνίσιο DNA της Scarpa είναι τελικά πολύ δυνατό! Οπότε ναι, το Maverick mid GTX women’ s δεν είναι για εκτός μονοπατιού διαδρομές, αλλά αν τελικά βγείτε από το μονοπάτι, θα σας “ξελασπώσει”.

Να μη ξεχάσω και τη σόλα. Η Crossover της Scarpa στα μονοπάτια ήταν άψογη, εκτός όμως μονοπατιού, εκεί που οι κλίσεις γινόντουσαν απότομες, εκεί έδειξε τα όρια της. Αλλά οκ, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, ούτε μπορούμε να ζητήσουμε από ένα μποτάκι τόσο ελαφρύ, να είναι αποτελεσματικό και εκτός μονοπατιού. Ήδη κάνει περισσότερα από τα αντίστοιχα της κατηγορίας του.

Maverick mid GTX women’ s
Καθημερινή χρήση, περπάτημα σε ομαλά μονοπάτια με σακίδιο ημέρας, αυτό είναι το στοιχείο του Maverick mid GTX women’ s.

Οπότε αν με ρωτήσετε να σας πω, πως χαρακτηρίζω το Maverick mid GTX women’ s με δυο λέξεις, θα πω: ξεκούραστο και πολυτάλαντο.

Κι αν με ρωτήσετε ποια είναι τα όρια του; οι μεγάλες κλίσεις και τα κακοτράχαλα πεδία.

  • Για ποιες: για όσες χρειάζονται ένα πολύ ελαφρύ και σταθερό μποτάκι δύο εποχών.
  • Ανδρική έκδοση: Ναι.
  • Ιδανική διαδρομή: Πάπιγκο – Δρακόλιμνη.
  • Υπέρ: Σταθερότητα, βάρος, άνεση.
  • Κατά: Σόλα
  • Βάρος (μέτρηση ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ): 840γρμ. (Νο39).
  • Τιμή: 169€
  • ΕισαγωγέαςPOLO
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ποιότητα Υλικών:
75 %
Σχεδιασμός:
80 %
Άνεση:
90 %
SHARE