Διανυκτέρευση στα καταφύγια: τι ισχύει από 15/6.

katafygio astrakas tymfi
Το καταφύγιο της Αστράκας.

Τα φυλασσόμενα καταφύγια ως γνωστόν άνοιξαν. Άνοιξαν, αλλά με τι καθεστώς λειτουργίας;

Μέχρι χθες, 14/6, τα ορεινά καταφύγια με διαχειριστή λειτουργούσαν μόνο για εστίαση, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης (αυξημένες αποστάσεις κλπ.). Από σήμερα 15/6 τα καταφύγια ξεκίνησαν να προσφέρουν και διαμονή. Αλλά με όρους. Ποιοι είναι αυτοί;

Κατ’ αρχήν μειωμένη δυναμικότητα. Όλα τα φυλασσόμενα καταφύγια θα δουλέψουν κάπου στο 40-50% της δυναμικότητας τους. Δηλαδή αν ένα καταφύγιο έχει 100 κρεβάτια, θα κοιμίζει μέχρι 40-60 άτομα. Βέβαια εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα καταφύγια που διαθέτουν 4κλινους, 6κλινους ή 8κλινους κοιτώνες, θα μπορούν να κοιμίσουν εκεί μια οικογένεια 4 ατόμων π.χ. χωρίς έτσι να αναγκαστεί αυτή να χωριστεί ή να κοιμηθεί με άλλους.

Επίσης ξεχάστε το στιλ «βάζω στο σακίδιο ρούχα και κολατσιό και όλα τα άλλα θα τα βρω επάνω». Αυτό δεν παίζει πλέον, αφού τα καταφύγια δε θα προσφέρουν κλινοσκεπάσματα. Λογικό, αφού είναι αδύνατον να πλένονται αυτά καθημερινά. Οπότε είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας έναν υπνόσακο, αλλά και παντόφλες, αφού ούτε αυτές θα είναι πλέον διαθέσιμες και όπως ίσως ξέρετε, η χρήση αρβύλας και παπουτσιών γενικά μέσα στα καταφύγια απαγορεύεται.

Στην εστίαση δεν αλλάζει κάτι από αυτά που ξέραμε.

Οπότε αν αποφασίσετε να ανεβείτε σε κάποιο από τα φυλασσόμενα καταφύγια ακολουθήστε τους εξής κανόνες:

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε

  • Ακόμα κι αν είστε μόνος, επικοινωνήστε απαραίτητα από πριν με τη διαχείριση του καταφυγίου.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας: ένα σεντόνι (για να το στρώσετε πάνω στο στρώμα), έναν ελαφρύ υπνόσακο και ένα ζευγάρι σαγιονάρες.
Διαβάστε ακόμα:  Ακυρώθηκε ο Μαραθώνιος Ολύμπου

Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για (ή και για) εστίαση

  • Αν είστε μόνος ή μικρή παρέα, δε θα βρείτε κάποιο πρόβλημα.
  • Αν είστε μεγάλη παρέα ή σύλλογος, πρέπει απαραίτητα να επικοινωνήσετε από πριν.
  • Πρέπει να έχετε υπ’ όψη σας ότι εκ των πραγμάτων, φέτος τα καταφύγια θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, οπότε δε θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες εξυπηρέτησης.

Να επισημάνουμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν εκδώσει οδηγίες για τα ορεινά καταφύγια συγκεκριμένα και έτσι είναι πιθανόν ο τρόπος λειτουργίας να διαφέρει από καταφύγιο σε καταφύγιο. Π.χ. στο καταφύγιο της Αστράκας όλοι όσοι χρησιμοποιήσουν το χώρο είτε για εστίαση είτε για διαμονή, θα θερμομετρούνται. Στο Μπάφι δέχονται online παραγγελίες φαγητού ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής. Οπότε (το επαναλαμβάνουμε) η πρώτη σας κίνηση είναι η επικοινωνία (κατάλογος καταφυγίων εδώ).

Αυτή τη στιγμή είναι μόνιμα ανοικτά: τα φυλασσόμενα καταφύγια του Ολύμπου, της Πάρνηθας, ενώ το καταφύγιο της Αστράκας θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 19/6.

Τέλος πρέπει να έχετε κατά νου, ότι η λειτουργία ενός καταφυγίου είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά, που ειδικά φέτος λόγω των επιπλέον περιορισμών και του μειωμένου προσωπικού, γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Δείξτε υπομονή, κατανόηση, προσοχή και συνεργασία.
Καλές αναβάσεις.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...