Ψηλά vs κοντά ορειβατικά μποτάκια

Στο Λαζόρεμα της Γκιώνας.

Ξεκινώντας να αγοράσετε ορειβατικά μποτάκια, το πρώτο πράγμα που θα αναρωτηθείτε είναι: κοντά ή ψηλά; Αυτή είναι μια συζήτηση τόσο παλιά, όσο και τα ίδια τα ορειβατικά μποτάκια. Ας δούμε γιατί.

Η γενική κατεύθυνση είναι απλή: τα ψηλά μποτάκια είναι για ορειβασία και περπάτημα σε ψηλά βουνά, τα κοντά για πεζοπορία και χαμηλότερα υψόμετρα. Φαίνεται απλό, αλλά, υπάρχουν πολλά …. «ναι μεν αλλά…».

Τα ψηλά μποτάκια κάνουν τα πάντα, αλλά υστερούν στην άνεση, ειδικά σε ομαλά και σχετικά σύντομα μονοπάτια. Είναι ιδανικά για μεγάλες διαδρομές σε κακοτράχαλα πεδία, όμως είναι ογκώδη, πιο βαριά, συνήθως δύσκαμπτα και επιπλέον χρειάζονται κάποιο χρόνο για να προσαρμοστούν στο πόδι σας. Οπότε γιατί να μην αγοράσετε ένα κοντό μποτάκι, που και ελαφρύ θα είναι, αλλά και άνετο;

Ψηλό, δερμάτινο, ορειβατικό μποτάκι.

Και εδώ ερχόμαστε στα «αλλά…». Σκεφτείτε, πόσο βάρος θα κουβαλάτε στο σακίδιο σας; Θα είναι μεγάλο, ας πούμε πάνω από 10 κιλά; Τότε θα χρειαστείτε επιπλέον στήριξη στον αστράγαλο, άρα θα χρειαστείτε ψηλό άρβυλο με καλή στήριξη.
Θα διασχίσετε κακοτράχαλα μονοπάτια, σάρες και χιονούρες; Τότε θα χρειαστείτε ένα πιο άκαμπτο και σκληρό μοντέλο, που να μπορεί να «κόβει» το χιόνι και τα χαλίκια στις σάρες, που θα σας δίνει ακρίβεια και σιγουριά στο πάτημα. Θα τα χρησιμοποιήσετε χειμώνα σε χιόνι και λάσπη; Τότε τα ψηλά μποτάκια είναι μονόδρομος, αλλιώς η πεζοπορία σας θα εξελιχθεί σε εφιάλτη. Μήπως θα περπατάτε όλη τη μέρα; Τότε θα θέλετε μια σκληρή σόλα που δε θα μεταφέρει την πίεση από κάθε πέτρα και χαλίκι στο πόδι σας, κάτι που μετά από ώρες καταντά πολύ κουραστικό.

Διαβάστε ακόμα:  TwoNav – Cross Plus. Το στοίχημα που κερδήθηκε!

Αλλά ας επιστρέψουμε στα χαμηλά μποτάκια, που άνετα θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε και πεζοπορικά παπούτσια, αφού το κοντό κόψιμο τους θυμίζει παπούτσι και όχι μπότα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αφομοιώσει τις τεχνολογικές εξελίξεις. Πολύ καλές σόλες και συνθετικά υλικά ή δέρμα που στηρίζουν ικανοποιητικά τον αστράγαλο, ενώ η προσθήκη goretex τα καθιστά αρκετά αδιάβροχα. Η προσθήκη μιας σχετικά σκληρής μεσόσολας, τα κάνει και αρκετά «σκληρά», άρα και σταθερά στο πάτημα. Έτσι πολλοί πεζοπόροι τα προτιμούν, σε αντίθεση όμως με τους επαγγελματίες, που έχοντας πάντα στο νου τους ένα διάστρεμμα αστραγάλου, τα αποφεύγουν.

Αν οι απαιτήσεις σας σταματάνε σε ομαλά μονοπάτια, με ελαφρύ σακίδιο, αυτός ο τύπος χαμηλού προφίλ, είναι ότι πρέπει.

Βέβαια εδώ έρχεται πρόθυμα η outdoor βιομηχανία και μας προτείνει κι άλλες λύσεις. Και η μέση «λύση» λέγεται μεσαίου προφίλ μποτάκι. Τα παπούτσια αυτά που όλο και περισσότερες εταιρείες τα βάζουν στους καταλόγους τους, είναι ένα υβρίδιο μεταξύ των δυο κατηγοριών. Ψηλό κόψιμο, αλλά όχι τόσο ψηλό, με μαλακά συνθετικά υλικά, προσφέρουν καλύτερη στήριξη από ένα κοντό παπούτσι, ενώ από την άλλη επιτυγχάνουν αρκετά χαμηλό βάρος και άνεση, κάτι που πάντα είναι ευπρόσδεκτο. Βέβαια, όπως όλες οι μέσες λύσεις, δεν είναι καλά σε τίποτα: ούτε πολύ ελαφριά όπως τα κοντά, ούτε τόσο σταθερά όπως τα ψηλά.

Τέλος υπάρχει και ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να καθορίσει την επιλογή σας. Η αντοχή στο χρόνο. Και εδώ, κακά τα ψέματα, αδιαφιλονίκητος νικητής, είναι το ψηλό μποτάκι ειδικά αν είναι φτιαγμένο από δέρμα. Τα μαλακά, κοντά μποτάκια, αδυνατούν να αντέξουν τη μακροχρόνια πάλη με τις πέτρες, τις ρίζες και τα χαλίκια και έτσι σχετικά σύντομα θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πετάξετε εκείνο το τόσο όμορφο μποτάκι για το οποίο δώσατε πάνω από 100 ευρώ για να το αποκτήσετε.

Διαβάστε ακόμα:  Χειμερινό πεζοπορικό σακίδιο. Πώς να το επιλέξετε!
Ούτε κοντό, ούτε χαμηλό. Ούτε βαρύ, αλλά ούτε και ελαφρύ. Ένα μεσαίου προφίλ μποτάκι, τα κάνει όλα, αλλά δεν ειδικεύεται πουθενά. Παρ’ όλα αυτά. για πολλούς είναι μια πολύ καλή, γενικής χρήσης, λύση.

Ας ανακεφαλαιώσουμε βλέποντας τα πράγματα πιο πρακτικά:
Οι πεζοπορίες που θα κάνετε είναι με ελαφρύ ημερήσιο σακίδιο και σε καλά μονοπάτια (π.χ. Διασταύρωση – Οροπέδιο στον Όλυμπο); Τότε ένα κοντό μποτάκι είναι ότι πρέπει.
Σκέφτεστε να πεζοπορήσετε σε πιο ζόρικα βουνά; Ας πούμε στα Βαρδούσια, τα Άγραφα ή τα Λευκά Όρη; Ή μήπως να κάνετε εκείνο το 5ήμερο trekking στην Πίνδο, φορτωμένοι ένα 15κιλο σακίδιο; Τότε ένα ψηλό μποτάκι είναι μονόδρομος.
Θέλετε να πάρετε πίσω και το τελευταίο ευρώ που θα ξοδέψετε; Επιλέξτε δέρμα. Θέλετε ότι πιο ελαφρύ (και άρα ξεκούραστο); Επιλέξτε συνθετικά υλικά.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...