Μοναχική επανάληψη της βορινής του Matterhorn από τον Πάνο Αθανασιάδη

Άλλη μια νέα επανάληψη και μάλιστα solo στις Άλπεις και συγκεκριμένα στη βορινή του Matterhorn, από τον Πάνο Αθανασιάδη.

Συγκεκριμένα στις 6/7, σκαρφάλωσε free solo (χωρίς τη χρήση σχοινιού δηλαδή) την κλασική Schmid δυσκολίας (TD/ED, 1000μ.) μια από τις έξη κλασικές βόρειες των Άλπεων. Ο Πάνος χρειάστηκε 9 ώρες και 30’ από τη ριμέ έως τη κορφή και εν συνεχεία διανυκτέρευσε στο Solvay πριν επιστρέψει στη κοιλάδα.

Η Schmid που ανοίχτηκε από τα αδέρφια  Franz και Toni Schmid τον Ιούλιο του 1931, ήταν ένα από τα τελευταία μεγάλα «άλυτα» προβλήματα των Άλπεων και αποτελεί μια από τις κλασικές έξι βορινές.

Πρώτη ελληνική επανάληψη, είχε γίνει από τους  Παύλο Τσιαντό και Ηρακλή Μωυσίδη στις αρχές του 90, σε μια πολύ επεισοδιακή ανάβαση που ήταν και η πρώτη επανάληψη Ελλήνων σε κλασική βόρεια ορθοπλαγιά των Άλπεων.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.