Με χαρτάκι προτεραιότητας από το καλοκαίρι του 2019 στο Mt Blanc

Η διαδρομή Grands_Mulets.

Οι Γαλλικές αρχές το αποφάσισαν: θα επιβάλλουν έναν ανώτατο αριθμό ορειβατών στην κορυφή των 4808μ. που δε θα ξεπερνά τα 214 άτομα ημερησίως, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τις χιλιάδες των ορειβατών που επιχειρούν να ανέβουν κάθε καλοκαίρι στο Mt Blanc. Κι αυτό δεν είναι παρά ένα από τα πολλά μέτρα που αποφασίστηκαν.

«Είναι μια σκληρή απόφαση, αλλά μια πολύ καλή απόφαση, επειδή η ανάβαση στο Mont Blanc, δεν είναι μια απλή ανάβαση», δήλωσε ο δήμαρχος του Saint Gervais, Jean-Marc Peillex, που από το δήμο του ξεκινούν οι πιο πολλοί ορειβάτες. Περισσότεροι από 300 ορειβάτες τη μέρα ανέβηκαν τη φετινή σαιζόν στην κορφή του Mt Blanc, παρά τους αυξημένους κινδύνους από λιθοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες. Φέτος, στο βουνό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 16 ορειβάτες, αν και μόνο ένας στην κλασική ανάβαση και ήδη η αστυνομία βουνού άρχισε να ζητά από τους ορειβάτες την κράτηση σε κάποιο καταφύγιο, πριν τους αφήσει να προχωρήσουν.

Ο Jean-Marc Peillex σκέπτεται να δημιουργήσει μια «ταξιαρχία του χιονιού», από αξιωματικούς που θα επιβάλλουν τους νέους κανόνες. Οδηγοί βουνού, κάνουν όλο και συχνότερα αναφορές για ορειβάτες όλο και περισσότερο κακοεξοπλισμένους ή τελείως άσχετους με την ορειβατική εθιμοτυπία.

Ο Peillex ανέφερε τουρίστα που έστησε αντίσκηνο στην κορυφή των 4808μ. μια εικόνα που δεν είναι αυτό ακριβώς που περιμένει να δει στην κορυφή του Mt Blanc ένας ορειβάτης.
Άλλοι επισκέπτες έχουν διαπληκτιστεί σε σημεία κλειδιά των αναβάσεων για θέματα προτεραιότητας, ενώ το φαινόμενο των οδηγών χωρίς επίσημη πιστοποίηση και χαρτιά, που οδηγούν πελάτες, είναι ολοένα και συχνότερο και η εξάλειψη του έχει μπει στις προτεραιότητες των αρχών.

Διαβάστε ακόμα:  Matterhorn και Γιώργος Μιχαηλίδης… μια μεγάλη ιστορία!

Όλα αυτά αποφασίστηκαν σε μια μεγάλη σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών, της αστυνομίας και των οδηγών βουνού και θα ισχύσουν από την ερχόμενη σεζόν.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...