Αύριο η απονομή του Χρυσού Piolet

Η απονομή καθιερώθηκε ως θεσμός το 1991, με πρωτοβουλία του γαλλικού περιοδικού Montagnes και του Groupe de Haute Montagne. Βασική ιδέα του θεσμού είναι η βράβευση για συγκεκριμένα επιτεύγματα στον τομέα της ορειβασίας. Ο τελικός νικητής επιλέγεται από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους : Guy Chaumereuil, αρχισυντάκτη του περιοδικού Montagnes όταν καθιερώθηκε ο θεσμός, Jean-Claude Marmier, πρόεδρος του Groupe de Haute Montagne επίσης όταν καθιερώθηκε ο θεσμός, τον εκάστοτε πρόεδρο του Groupe de Haute Montagne, τον εκάστοτε αρχισυντάκτη του περιοδικού Montagnes, τους προηγούμενους νικητές, καθώς και τρία άλλα ειδικά προσκεκλημένα μέλη, όπου ένα εξ’ αυτών προεδρεύει της επιτροπής.

Ο θεσμός πέρασε μεγάλη κρίση ειδικότερα από το 1997 και μετά, με την επιτροπή να κατηγορείται πολλές φορές για μεροληψία και επιλογή βασιζόμενη σε υποκειμενικά κριτήρια (το 1997 ένα μέλος της επιτροπής αποχώρησε κρίνοντας το αποτέλεσμα παντελώς απαράδεκτο). Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι το 2008 δεν διοργανώθηκε απονομή επειδή υπήρχαν εξαιρετικές διαφωνίες όσον αφορά τον ορισμό των μελών, χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή, ενώ παράλληλα υπήρχαν υπόνοιες για ανακρίβειες και μη αντιστοιχία με την πραγματικότητα, όσον αφορά τα επιτεύγματα των υποψηφίων για το βραβείο. Τελικά, ο θεσμός επιβίωσε της περσινής μεγάλης κρίσης και επιστρέφει φέτος στην 17η εκδοχή του, με ανανεωμένο καταστατικό και με αυστηρότερους κανονισμούς όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των μελών της επιτροπής που θα αποφασίζει το νικητή.

Για το 2009 η επιτροπή θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε έξι υποψηφίους.

Πρώτον, τον Dave Turner από τις Η.Π.Α. για την ατομική ανάβαση στην Ανατολική πλαγιά του Cerro Escudo (Torres del Paine, Χιλή).

Δεύτερον, τους Simon Anthamatten και Ueli Steck από την Ελβετία, για τη νέα διαδρομή που ακολούθησαν για την ανάβαση της Βορινής πλαγιάς του Tengkampoche (Νεπάλ).

Τρίτον, τους Stephane Benoist και Patrice Glairon Rappaz από τη Γαλλία, για τη νέα διαδρομή που ακολούθησαν κατά την ανάβαση της Νότιας πλαγιάς του Nuptse (Νεπάλ).

Τέταρτον, οι Kazuya Hiraide και Kei Taniguchi από την Ιαπωνία για την πρώτη ανάβαση στη Νοτιο-ανατολική πλαγιά του Kamet (Ινδία).

Πέμπτον, οι Fumitaka Ichimura, Yusuke Sato και Kazuki Amano από την Ιαπωνία για την πρώτη ανάβαση στη Νότια μεριά του Kelanta (Ινδία).

Έκτον, οι Fumitaka Ichimura, Yusuke Sato (διπλή υποψηφιότητα) και Katsutaka Yokohama για τη διάβαση δύο δύσκολων και επικίνδυνων διαδρομών στο McKinley στην Αλάσκα.

Προηγούμενοι νικητές του βραβείου το 2007 ήταν οι Σλοβένοι Marko Prezelj και Boris Lorencic για την πρώτη ανάβαση στο Chomolhari’s, στα Βορειοδυτικά Ιμαλάια, μεταξύ Θιβέτ και Νεπάλ, σε ύψος 7.314 μέτρων. Τα αποτελέσματα της Επιτροπής θα ανακοινωθούν αύριο. Όπως αναφέρει και το Καταστατικό της διοργάνωσης, αυτό που βραβεύεται είναι η επίτευξη του ακατόρθωτου. Αύριο λοιπόν, θα γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που αγγίζουν την μαγεία και τη μοναδικότητα στα όρια του ακατόρθωτου.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...