Αλέξανδρος Τσιλογιώργης 1951 – 2021

Ο Αλέκος Τσιλογιώργης υπήρξε πρωτεργάτης της Ελληνικής σύγχρονης Ορειβασίας. Γεννήθηκε στη Θάσο και συνέχισε τη ζωή του στη Καβάλα όπου και ασχολήθηκε με την ορειβασία.

Από τους πρώτους Έλληνες Εκπαιδευτές Ορειβασίας-Αναρρίχησης (1985), Εκπαιδευτής Ορειβατικού σκι (1994), Οδηγός Βουνού (1993) και Οδηγός Βουνού της IFMGA. Υπήρξε Στέλεχος των Αγώνων Ορειβατικού Σκι και μέχρι τελευταία συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού πρωταθλήματος. Ήταν ιδρυτικός μέλος του Ε.Ο.Σ. Καβάλας και για χρόνια μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, καθώς και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α
Συμμετείχε στις πρώτες Ελληνικές Ορειβατικές Αποστολές στα Ιμαλάια, ANNAPURNA SOUTH 7.212μ. το 1985, AMA DABLAM 6.812μ. το 1988, ISLAND PEAK 6.200μ. και LOBUJE PEAK 6.119μ. το 1989. Το 1992 με επιτυχία οργάνωσε Ορειβατική αποστολή με τον Ε.Ο.Σ. Καβάλας στο CHULU FAR EAST 6.059μ. καθώς και πραγματοποίησε αναβάσεις το 1987 στο ALPAMAYO 5.947μ. και το 1999 στην Ανταρκτική, VINSON MASSIF 5.140μ. Ακόμη πραγματοποίησε πολλές αναβάσεις και αναρριχήσεις στις Άλπεις, τους Δολομίτες και στη Σκωτία.

Η αγάπη του για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της ορειβασίας δεν σταμάτησε στην προσωπική του δράση. Από το 1985 διοργάνωνε Σχολές Ορειβασίας, Αναρρίχησης και Ορειβατικού Σκι, σχεδόν με όλους τους ορειβατικούς συλλόγους της βορείου Ελλάδος, σε όλα τα επίπεδα καθώς συμμετείχε και σε Σχολές Βοηθών Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτών της Ε.Ο.Ο.Α. Διοργάνωνε παιδικά ορειβατικά κατασκηνωτικά κέντρα, Σχολές διάσωσης σε όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια δίδασκε σε Ι.Ε.Κ. συνοδών Βουνού. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) και συμμετείχε σε όλα τα σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα στην Ελλάδα.

alexandros_tsilogeorgis_alkis_karkatselis
Αλέξανδρος Τσιλογιώργης και Άλκης Καρκατσέλης.

Έχει αφήσει το ίχνος του στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας, με πολλές πρώτες αναβάσεις και αναρριχήσεις καθώς και καταβάσεις με σκι. Λίγες ώρες πριν φύγει από παθολογικά αίτια, σκαρφάλωνε στον Νέστο. Σίγουρα θα λείψει από τις ορειβατικές παρέες με τα ανέκδοτά του, τις αφηγήσεις του και το μπαγλαμαδάκι του.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...