Επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη αυτές τις ώρες στο Nanga Parbat. Η γαλλίδα  Elisabeth Revol και ο Πολωνός Tomek Mackiewicz που βρίσκονται ήδη 12 ημέρες μόνοι στο βουνό, προχθές έκαναν την τελική προσπάθεια για την κορυφή, κλείστηκαν από χιονοθύελλα και εγκλωβίστηκαν πάνω από τα 7000μ. άγνωστο προς το παρόν αν ανέβηκαν πρώτα κορυφή ή η χιονοθύελλα τους έπιασε στο κατέβασμα. Και οι δυο τους προσπαθούν να κατέβουν, αλλά χωρίς βοήθεια είναι απίθανο να τα καταφέρουν, καλώντας έτσι βοήθεια.

Το ελικόπτερο διάσωσης του Πακιστανικού στρατού στο base camp του Κ2. Πηγή: Pakistan Mountain News.

Για καλή τους τύχη, στο «γειτονικό» Κ2, βρίσκεται η Πολωνική αποστολή που προσπαθεί την πρώτη χειμερινή του ανάβαση και η οποία έχει στις τάξεις της μερικούς από τους πρώτης γραμμής σπεσιαλίστες των Ιμαλαϊων, με πρώτο όνομα τον Denis Urubko. Οι Πολωνοί (που έχουν στήσει ήδη camps πάνω από τα 6000μ. σταμάτησαν την προσπάθεια τους και τέσσερις από αυτούς έφυγαν από το Basecamp του Κ2 με ελικόπτερα διάσωσης του Πακιστανικού στρατού, τα οποία σήμερα το μεσημέρι τους άφησαν στο camp 1 του Nanga Parbat στα 4900μ. και ξεκίνησαν κατευθείαν την ανάβαση.

Η εξέλιξη της διάσωσης. Η ώρα είναι τοπική Πακιστάν. Πηγή: Pakistan Mountain News

Στόχος των 4 Πολωνών (Adam Bielecki, Denis Urubko, Jarek Botor και Piotr Tomala) είναι να προσεγγίσουν τη Revol που βρίσκεται κάπου κοντά στο camp 3 στα 6400, οι δυο να την κατεβάσουν κάτω και οι άλλοι δυο να συνεχίσουν για πάνω αναζητώντας τον Mackiewicz κάπου στα 7200μ. Ήδη, οι πολύ καλά εγκλιματισμένοι Πολωνοί, πλησιάζουν την Revol έχοντας φτάσει στα 5850μ. (στις 19:00 ώρα Ελλάδας) μην αφήνοντας το χρόνο να πάει χαμένος, αφού ο καιρός είναι άστατος και το αυριανό δελτίο δίνει ισχυρούς ανέμους, κάτι απαγορευτικό για οποιαδήποτε κίνηση. Η ταχύτητα με την οποία ανεβαίνουν είναι εκπληκτική, αφού κάλυψαν 900μ. υψομετρικής διαφοράς σε τρεις ώρες!!!

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

Μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, σε ακραίες συνθήκες και υψόμετρο, της οποίας το υψηλό κόστος θα καλύψει η Πολωνική Κυβέρνηση, ενώ μέσα από το διαδίκτυο έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα από δωρεές, πάνω από 39000 ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Μακάρι να πάνε όλα κατ’ ευχή.

 

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...