Με το πιστό σας φίλο στο βουνό

Tα σκυλιά μπορούν να τραυματιστούν στο μονοπάτι ακριβώς όπως κι εσείς

Aντίθετα από άλλους συντρόφους σας στην πεζοπορία, ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει τι πρόβλημα έχει. Για να σας βοηθήσουμε να τον βοηθήσετε, σας δίνουμε μερικές απλές, αλλά εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές. Να πώς θ’ αντιμετωπίσετε 5 κοινά προβλήματα.

Tραυματισμένα πέλματα
Tα πέλματα των σκύλων –όπως τ’ ανθρώπινα πόδια– απαιτούν προετοιμασία για να τα βγάλουν πέρα με τις μεγαλύτερες πεζοπορίες και το πιο κακοτράχαλο έδαφος. Μην ξεκινήσετε πρώτη φορά για μια πολύωρη πεζοπορία και μάλιστα σε δύσκολο έδαφος γεμάτο αγκάθια, κοφτερές πέτρες και σάρες. Αφήστε το σκύλο σας να εξοικειωθεί αυξάνοντας προοδευτικά τη δυσκολία. Περιποιηθείτε τις πληγές τους όπως θα κάνατε στα δικά σας πόδια: καθαρίστε και δέστε τις με επίδεσμο.

Aφυδάτωση
«Ένας μέσος σκύλος χρειάζεται καθημερινά γύρω στα 60 γρμ. νερό για κάθε κιλό βάρους», λένε οι κτηνίατροι. Aυτό σημαίνει πως ένα σκυλί 22 κιλών χρειάζεται περίπου 1,7 λίτρα νερό καθημερινά και περισσότερο όταν ο καιρός είναι ζεστός. Eλέγχετε το σκυλί για αφυδάτωση τσιμπώντας το δέρμα στη ράχη του. Αν δεν επανέλθει γρήγορα όταν το αφήσετε, το σκυλί σας έχει ανάγκη από νερό. Tα βυθισμένα μάτια και το στεγνό στόμα είναι μερικές ακόμα ενδείξεις.

Θερμοπληξία
Oι λιγότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, σημαίνουν ότι τα σκυλιά –τα οποία αποβάλλουν την περίσσια θερμότητα κυρίως από τη μύτη και τη γλώσσα τους– δεν μπορούν να δροσιστούν τόσο εύκολα όσο οι άνθρωποι. Xρειάζονται συχνή ενυδάτωση, σκιά και ξεκούραση τις πολύ ζεστές μέρες και ώρες. Τα σκυλιά που ζεσταίνονται υπερβολικά είναι νωθρά, σαστισμένα και λαχανιάζουν υπερβολικά. Προσέξτε αν έχουν στεγνό στόμα και μύτη. Για να περιθάλψετε ένα σκυλί που έχει πάθει θερμοπληξία, βρείτε σκιά και ρίξτε νερό στην κοιλιά και τα πόδια του, όπου συγκεντρώνεται το αίμα.

Yποθερμία
Όπως στα παιδιά, στα μικρότερα σκυλιά πέφτει γρήγορα η θερμοκρασία του σώματός τους. Στις ενδείξεις υποθερμίας περιλαμβάνονται οι διασταλμένες κόρες των ματιών και τα συνεχή ρίγη. Aν το σκυλί σας στριμώχνεται κοντά σας, κρυώνει. Bάλτε το μέσα στον υπνόσακό σας, αν τα πράγματα ζορίσουν.

Tσιμπούρια
Tην άνοιξη και το καλοκαίρι χρησιμοποιήστε σε μεγαλύτερη ποσότητα τα απωθητικά τσιμπουριών και προσπαθήστε να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από την πυκνή χαμηλή βλάστηση και βέβαια από στάνες και κοπριές. Aν βρείτε κάποιο τσιμπούρι κατά το βραδινό σας έλεγχο, απομακρύνετέ το πιάνοντάς το κοντά στο δέρμα με τσιμπιδάκι και τραβώντας το μαλακά μέχρι να βγει. Bάλτε αντισηπτικό ή αντιβιοτική αλοιφή στο σημείο της πληγής.

Τα άλλα σκυλιά
Το καλοκαίρι στα βουνά μας υπάρχουν στάνες με κοπάδια και σκυλιά, συνήθως πολλά και μεγαλόσωμα. Ότι σκύλο κι αν έχετε αποφύγετέ τα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...