Πάρνηθα, το ομορφότερο βουνό της Αττικής. Για τους Αθηναίους ορειβάτες και πεζοπόρους είναι ένας θησαυρός, αφού εδώ θα περπατήσουν τα πρώτα τους μονοπάτια.

Γιατί η  Πάρνηθα είναι ένα μεγάλο βουνό, με μια πολύ μεγάλη ποικιλία μονοπατιών για όλα τα γούστα και τις δυνατότητες, που τα τελευταία χρόνια έχουν σημανθεί (τα περισσότερα) πολύ καλά. Έτσι πολλά μονοπάτια είναι ιδανικά και για αρχάριους. Μονοπάτια καλά σημαδεμένα, χωρίς μεγάλες και απότομες ανηφόρες, καλοπατημένα, στα οποία σχεδόν σίγουρα θα βρείτε και άλλους πεζοπόρους. Ας δούμε λοιπόν τρεις δημοφιλείς διαδρομές, ιδανικές για πεζοπόρους χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.

1. Μονή Κλειστών – Άρμα

i thea apo tin koryfi arma
Ο κόλπος της Ελευσίνας και η Σαλαμίνα, από την κορυφή του Άρματος.

Το σκηνικό: ένα μονοπάτι πάνω στα χνάρια του αρχαίου μονοπατιού που ανέβαινε εκεί. Το Άρμα, που είναι ορατό από την Αθήνα, παρατηρούσαν οι αρχαίοι οιωνοσκόποι και προέβλεπαν τον καιρό. Έτσι ανηφορίζοντας θα έχετε υπέροχη θέα της Λεκανοπέδιου και από την κορυφή ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

15/11/2022 14:56

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions

Η Διαδρομή: από τη μονή Κλειστών ξεκινά ένα μονοπάτι που φεύγει αριστερά (όπως βλέπουμε το βουνό). Λίγο πιο πάνω συναντά το κεντρικό μονοπάτι που έρχεται από τη Χασιά (Φυλή) και είναι σημαδεμένο με Μπλε τετράγωνο. Ανηφορίστε μέσα στο αναγεννημένο πευκοδάσος με όμορφη θέα πίσω σας (την Αθήνα) και θα φτάσετε σε χαρακτηριστική φουρκέτα του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στα Δερβενοχώρια. Εσείς –πάντα ακολουθώντας το μπλε τετράγωνο ανηφορίζετε για λίγο σε χαλασμένο χωματόδρομο και μετά πάλι σε μονοπάτι.

parnitha i kiafa kalamara sto arma
Όμορφο πευκοδάσος στην κιάφα Καλαμαρά, λίγο πριν φτάσουμε στο Άρμα.

Εδώ πάνω η τοποθεσία λέγεται «Στράτι» και τα ίχνη του αρχαίου μονοπατιού είναι εμφανή. Το δάσος γίνεται πιο πυκνό και τελικά φτάνετε σε διάσελο που έρχεται και ένας χωματόδρομος. Η τοποθεσία λέγεται Κιάφα Καλαμαρά (κιάφα στα αρβανίτικα σημαίνει διάσελο). Ευθεία τα μπλε σήματα συνεχίζουν για Σπήλαιο Πανός, εσείς όμως θα ανηφορίσετε δεξιά ευθεία επάνω και ψευτοσκαρφαλώνοντας σε χαμηλά βράχια θα ανεβείτε στο πλατό του Άρματος. Θα συνεχίσετε στην αριστερή άκρη του πλατό μέχρι το κολονάκι της κορφής που είναι πολύ κοντά. Επιστροφή: πολύ εύκολα από τα ίδια. Χρόνος: 4 ώρες με την επιστροφή.

Διαβάστε ακόμα:  Φωτιά στην Πάρνηθα

2. Μέλια – Άι Γιώργης – Κυρά

keramidi_parnitha
Ο Άι Γιώργης στο Κεραμίδι. Ιδανικό σημείο ξεκούρασης.

Το σκηνικό: μια πυκνοδασωμένη ρεματιά που το χειμώνα και την άνοιξη κατεβάζει νερό. Ψηλότερα ένα ξωκλήσι και μια πηγή για ξεκούραση. Η κορυφή της Κυράς (Μάλια Κίρα στα αρβανίτικα) είναι απέναντι. Ανεβαίνουμε εύκολα, πιο εύκολα απ’ ότι ίσως μας φαίνεται.

26/10/2022 12:39

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions

Η Διαδρομή: Ανηφορίζοντας τη Λεωφόρο Πάρνηθος από το Μενίδι και περνώντας την τελευταία ταβέρνα, θα δείτε στο αριστερό σας χέρι ένα μεγάλο ξέφωτο. Εδώ είναι η στάση «Μέλια» και από εδώ αρχίζει η διαδρομή. Θα ακολουθήσετε λοιπόν το χωματόδρομο προς τα μέσα και θα φτάσετε σε μπάρα. Δεξιά της αρχίζει το μονοπάτι που είναι σημαδεμένο με μπλε τετράγωνο. Ναι σωστά το φαντάζεστε: είναι το ίδιο μονοπάτι που ξεκινά από τη Χασιά. Μπαίνετε λοιπόν στο καλοπατημένο μονοπάτι και ανηφορίζετε. Στην αρχή η βλάστηση είναι χαμηλή, αλλά αφού διασταυρωθείτε με το ρέμα και περάσετε απέναντι, θα μπείτε σε ένα υπέροχο πευκοδάσος. Θα συναντήσετε δρόμο και θα περάσετε απέναντι όπου μετά από λίγη ακόμα ανηφόρα το μονοπάτι ισιώνει και φτάνετε τελικά στον Άι Γιώργη.

to keramidi apo tis plagies tis kyras
Το Κεραμίδι και όλη η διαδρομή που ανεβήκαμε, από τιην κορυφή Κυρά.

Γύρω το δάσος επουλώνει τις πληγές της μεγάλης φωτιάς του 07, αλλά υπάρχει σκιά και νερό και μέρος να ξεκουραστείτε και να κολατσίσετε. Απέναντι σας βλέπετε τον όγκο της Κυράς. Πως πάτε εκεί; Συνεχίστε το μονοπάτι και σε λίγα λεπτά θα βγείτε στο χωματόδρομο που οδηγεί στην Αγία Τριάδα. Τον ακολουθείτε για 700μ. και φτάνετε σε μπάρα κάτω από την κορφή. Τώρα δεξιά σας φεύγει το μονοπάτι που απλά ανηφορίζει μεχρι το κολονάκι. Κάποτε εδώ το ελατόδασος ήταν πυκνό, αλλά ακόμα κι έτσι αξίζει τον κόπο. Η θέα; Υπέροχη, αλλά διαλέξτε σούρουπο που η ασχήμια της Αθήνας κρύβεται. Επιστροφή:μπορεί να γίνει από τα ίδια ή ακόμα καλύτερα από τις Πόρτες (δες το χάρτη πιο πάνω). Χρόνος: 4-5 ώρες με την επιστροφή.

Διαβάστε ακόμα:  Κάλεσμα ορειβατικών συλλόγων για την προστασία των βουνών.

3. Χούνη – Φλαμπούρι

i xaradra tis chounis
Η χαράδρα της Χούνης όπως φαίνεται από ψηλά. Αριστερά το Φλαμπούρι.

Το σκηνικό: ένα από τα κλασικά μονοπάτια των ελληνικών βουνών, που ανηφορίζει μέσα από μια πυκνοδασωμένη χαράδρα. Πολύ καλή σήμανση, κόσμος για να ανταλλάξετε καλημέρες και στο τέρμα ένα φιλόξενο καταφύγιο για ξεκούραση και φαγητό.

02/11/2017 15:07

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions

Η Διαδρομή: θα ξεκινήσετε από το τέρμα της οδού Βέροιας. Από εκεί ξεκινά το μονοπάτι που ανηφορίζει τη Χούνη και είναι σημαδεμένο με κόκκινο τετράγωνο. Πολλά καλά πατημένο χώνεται κατ’ ευθείαν στο δάσος και αρχίζει να ανηφορίζει πότε από τη μια και πότε από την άλλη πλευρά του ρέματος, έχοντας τη θέα των βράχων του Φλαμπουριού από πάνω σας. Μια κάπως απότομη αλλά σύντομη ανηφόρα θα σας οδηγήσει σε διασταύρωση.

parnitha pezoporia sti chouni
Ανηφορίζοντας χειμώνα στη χαράδρα της Χούνης.

Ευθεία επάνω συνεχίζει για Μον Παρνές και Μπάφι, οπότε εσείς θα πάτε δεξιά για Φλαμπούρι. Αφού περάσετε ένα ρέμα η ανηφόρα θα αρχίσει να γίνετε έντονη και τελικά αφού προσπεράσετε δυο διασταυρώσεις (η πρώτη φεύγει δεξιά για Φλαμπούρι κατ’ ευθείαν, η δεύτερη αριστερά για Μπάφι και Χούνη), θα βγείτε σε χωματόδρομο. Αν συνεχίσετε δεξιά θα βγείτε σε λίγες εκατοντάδες μέτρα στο Φλαμπούρι. Αλλά εναλλακτικά μπορείτε να περάσετε απέναντι, να κατηφορίσετε λίγο στο μονοπάτι και κατόπιν στην πρώτη διασταύρωση να πάτε δεξιά για να συναντήσετε την πηγή Κατάρα. Από την Κατάρα εύκολα θα ανηφορίσετε για το καταφύγιο. Επιστροφή: μπορείτε να γυρίσετε από τα ίδια ή από το μπλε μονοπάτι μέσω Σπηλιάς Κιούση ή να επιστρέψετε κάνοντας ένα κύκλο από την κορυφή της Χούνης (δες το χάρτη πιο πάνω). Χρόνος: 4-5 ώρες με την επιστροφή.


parnitha oi deka pio omorfes diadromesΠλήρη περιγραφή των διαδρομών αυτών, αλλά και περισσότερες διαδρομές, μπορείτε να βρείτε στον οδηγό: Πάρνηθα – οι 10 πιο όμορφες Διαδρομές.

Για μονοπάτια και διαδρομές στην Πάρνηθα, καταγεγραμμένες με GPS (ελεύθερο κατέβασμα), πατήστε εδώ.

Για άρθρα εξοπλισμού και συμβουλές προς αρχάριους, πατήστε εδώ.

Χάρτης για την Πάρνηθα: ΠΑΡΝΗΘΑ 1:25000 εκδ. ΑΝΑΒΑΣΗ

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...