H αγορά μιας σκηνής φαντάζει ιδανική λύση για να τριγυρίζεις στα αγαπημένα σου βουνά. Θα αποφύγεις την πολυκοσμία αλλά θα ανακαλύψεις και κάτι πολύ σημαντικό: την αυτονομία στην κίνηση.
Η διαδικασία αγοράς μιας σκηνής για καλοκαιρινό βουνό και trekking μοιάζει με αυτή της αγοράς ενός σπιτιού. Πρέπει να αποφασίσεις τι πραγματικά θέλεις, καθώς και τι πρέπει πραγματικά να θυσιάσεις για να βρεις αυτή με τις καλύτερες προδιαγραφές για τις δικές σου ανάγκες.
Απαιτεί αρκετή έρευνα αγοράς, συζητήσεις με φίλους που ήδη έχουν μια αντίστοιχη δική τους, ξεφύλλισμα καταλόγων και σχετικών site και πολλές φορές αναμονή διαθεσιμότητας από τα καταστήματα που πωλείται το μοντέλο που τελικά επέλεξες.
Σίγουρα μοιάζει πολύπλοκη αλλά ένα να θυμάσαι. Όταν λίγο καιρό μετά, θα κάθεσαι στον προθάλαμο του μεταφερόμενου νέου σου σπιτιού, με μια κούπα αχνιστό καφέ στο χέρι θαυμάζοντας το υπέροχο τοπίο όπου διάλεξες να κατασκηνώσεις, θα είναι η στιγμή της δικαίωσης για την σωστή σου επιλογή.
Αν ειδικότερα επιλέξεις να αποκτήσεις μια από αυτές που αποκαλούνται 3 Εποχών, που είναι και ιδανικές για τα ελληνικά βουνά, πρέπει να έχεις υπόψη τον εξής ορισμό:
Σκηνές 3 Εποχών αποκαλούνται αυτές που σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε ήπιες συνθήκες και κανονικές θερμοκρασίες με τις καλύτερες από αυτές να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε ήπιες χειμερινές συνθήκες ελληνικού βουνού (ελαφρό αεράκι, όχι φαινόμενα). Δηλαδή αν πέσετε σε κακοκαιρία με αέρα και βαριά χιονόπτωση, κλάφτα Χαράλαμπε.
Καλά όλα αυτά αλλά τι συγκεκριμένα πρέπει να προσέξω για να μην την πατήσω στην αγορά;
Καταρχήν τσέκαρε αυτά που κάθε σκηνή θα πρέπει να έχει όπως:
- Τουλάχιστον 3, καλής ποιότητας μπανέλες από κράμα αλουμινίου.
- Να είναι δυνατόν να στηθεί (το εσωτερικό της) χωρίς πασαλάκια, ώστε να την μεταφέρεις εύκολα σε περίπτωση που το σημείο που επέλεξες δεν είναι το καταλληλότερο για το στήσιμό της. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βάλεις καθόλου τα περιμετρικά πασαλάκια, εκτός και αν θέλεις στην πρώτη ριπή δυνατού ανέμου να μετατραπεί σ’ ένα ακριβό ιπτάμενο αντικείμενο που θα οδεύσει προς την καταστροφή (θυμήσου: τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνό φαινόμενο στα ελληνικά βουνά το καλοκαίρι).
- Να διαθέτει τσέπες περιμετρικά αλλά και στην οροφή για την οργάνωση του εσωτερικού.
- Να είναι κατασκευασμένη από nylon ή polyester ύφασμα για αντοχή και χαμηλό βάρος.
- Να έχει εργοστασιακές, καλής ποιότητας θερμοκολλητικές ταινίες στον πάτο και το εξωτερικό κάλυμμα (στα βουνά το καλοκαίρι βρέχει, μην το ξεχνάς).
- Να διαθέτει όσο το δυνατόν πιο κάθετα τοιχώματα ώστε να έχει μεγαλύτερο εσωτερικό χώρο καθώς και να διώχνει ευκολότερα την υγρασία από το εσωτερικό του καλύμματος (αυτό βέβαια έχει κόστος στην αεροδυναμική, αλλά τότε μιλάμε για τεσσάρων εποχών).
- Να διαθέτει μεγάλες πόρτες και τμήματα στο εσωτερικό με σήτες για τον καλύτερο αερισμό του εσωτερικού. Αν τώρα αυτές έχουν την δυνατότητα να καλύπτονται σε περίπτωση πτώσης της θερμοκρασίας, τότε μιλάμε για τον αφρό της κατηγορίας που σου δίνει την δυνατότητα ρύθμισης του μικροκλίματος στο εσωτερικό της σκηνής.
- Να έχει μεγάλο σχετικά προθάλαμο για αποθήκευση σακιδίων. Αν διαθέτει δύο, ακόμη καλύτερα.
- Εντατήρες στην περίμετρο του εξωτερικού καλύμματος για την καλύτερη σταθεροποίηση της σκηνής σε συνθήκες ανέμου.
Είναι αναγκαία η ύπαρξη δύο εισόδων;
Η ύπαρξη δύο εισόδων είναι στα συν μιας καλής σκηνής 3 εποχών. Σίγουρα δεν θέλεις να πατήσεις νυχτιάτικα το κεφάλι του συγκάτοικου σου βγαίνοντας έξω για κατούρημα (αχ αυτό το κατούρημα στη μέση της νύχτας!).
Και με το βάρος τι γίνεται; Πως θα καταλάβω ποιο είναι το νορμάλ βάρος της σκηνής που θα επιλέξω;
Το βάρος είναι σίγουρα σημαντικό. Όλοι θέλουμε να κουβαλάμε το λιγότερο δυνατό, αλλά θυμήσου τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις στο βωμό της μάχης των γραμμαρίων. Μερικές super light σκηνές είναι ότι πρέπει όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε ένα δεκαήμερο trekking, αλλά αν χρησιμοποιείς την σκηνή και στις διακοπές σου, θα σου λείψουν πολλά, λόγω του σπαρτιάτικου σχεδιασμού τους. Φυσικά είναι και πολύ ακριβότερες και πολύ ντελικάτες. Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, το βάρος μιας σκηνής 2 ατόμων για πεζοπορική χρήση πρέπει να είναι ανάμεσα στα 2,8 έως 3,5 κιλά ενώ για κατασκήνωση, άνετα θα αγόραζα μια λίγο βαρύτερη αλλά με μεγαλύτερες διαστάσεις.
Πώς να καθορίσω ένα χονδρικό οδηγό επιλογής αναλόγως της δραστηριότητας;
Σε ένα trekking θα έπαιρνα μια ποιοτική σκηνή, που να στήνεται εύκολα και να καταλαμβάνει μικρό χώρο στο ώστε να στήνεται οπουδήποτε. Να μπορείς επίσης να πακετάρεται σε όσο το δυνατόν μικρότερες διαστάσεις. Η ίδια σκηνή θα μου ήταν πολύ χρήσιμη για εκδρομές με ποδήλατο μιας και οι προδιαγραφές χρήσης είναι σχεδόν οι ίδιες.
Για κατασκήνωση όπου το αμάξι θα είναι κοντά, θα προτιμούσα μια σαφώς μεγαλύτερη, με μεγαλύτερο ύψος και προθάλαμο που θα μου εξασφάλιζε τις απαιτούμενες συνθήκες για να παραμείνω στο ίδιο μέρος για περισσότερο χρόνο. Το βάρος εδώ έρχεται δεύτερο.
Αν τελικά καταλήξω να διαθέσω χρήματα για ένα ελαφρύ trekking αντίσκηνο, τι να προσέξω;
Δώσε μεγάλη προτεραιότητα σε μοντέλα από επώνυμους κατασκευαστές όπως οι The North Face, Mountain Hardwear, Marmot, MSR, 7Heaven κλπ. Ο λόγος είναι η υψηλή τεχνογνωσία αυτών των εταιρειών σε αυτή την ειδική κατηγορία ελαφριών σκηνών (συνήθως οι εταιρείες αυτές ονομάζουν τον τύπο αυτό “backpackink tents”).
Δε θα θυσίαζα όμως τα περισσότερα σημεία εξαερισμού, τα κάθετα τοιχώματα για μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και φυσικά την δυνατότητα να στέκεται όρθια πριν ακόμη καρφώσω τα πασαλάκια της.
Τελικά;
Δώσε περισσότερη προσοχή στον ποιοτικό σχεδιασμό που να καλύπτει τις δικές σου ανάγκες, στην καλή παρουσίαση από το κατάστημα που θα την αγοράσεις, στην δυνατότητα ύπαρξης ανταλλακτικών σε περίπτωση φθοράς και στη γενικότερη ποιότητα της σκηνής.