Ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού για την πανδημία του Κορονοϊού.

parnassos anevenontas

Ανακοίνωση και συστάσεις εξέδωσε σήμερα και το ΣΕΟΒ. Ολόκληρο το κείμενο:

Εδώ και τρεις μήνες, είμαστε όλοι μας μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας επιδημικής κρίσης. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναβάθμισε πριν από μία βδομάδα, τη κρίση σε πανδημία, που σημαίνει πως το ζήτημα αφορά πλέον όλους μας, είναι πολύ σοβαρό και καλούμαστε να δράσουμε άμεσα.

σεοΊσως να ήταν περιττή, μια ανακοίνωση του σωματείου μας, τη στιγμή που υπάρχουν οι γενικές οδηγίες του κρατικού μηχανισμού που καλύπτουν όλες σχεδόν τις δημόσιες δραστηριότητες. Θέλουμε να σταθούμε όμως σε ένα σημείο:
Είναι διακριτή μία ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για έξοδο σε όλους μας, καθώς οι μέρες περνούν και ο περιορισμός μας συνεχίζεται και μάλιστα εντείνεται. Η κοινωνική απομάκρυνση είναι η νέα πραγματικότητα στη μάχη για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού, όμως η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και αβεβαιότητας.

Ειδικά εμείς και εσείς οι άνθρωποι της φύσης και της δράσης, που αγαπάμε την ελευθερία των βουνών και γενικότερα της υπαίθρου, κατανοούμε και αισθανόμαστε το βάρος του περιορισμού πάνω από όλα. Μέσα σε αυτή τη φόρτιση, η ύπαιθρος, κάποιο καταφύγιο, ένα ερημικό μονοπάτι ή ένα αναρριχητικό πεδίο, αποτελούσαν μέχρι χτες μια σχετικά ασφαλή διέξοδο. Όμως παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες και εδώ, βλέπουμε ότι οι περιορισμοί γίνονται όλο και πιο ασφυκτικοί. Από σήμερα, 23 Μαρτίου στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας. Όλοι μαζί προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Ο πυρήνας των δραστηριοτήτων μας, η ψυχική και φυσική υγεία κυρίως των νέων, τους οποίους πάντα παροτρύνουμε στην επαφή με τη φύση, μοιραία μπαίνει στη σφαίρα του άσκοπου. Για εμάς αυτό το μέτρο ουσιαστικά σταματάει τη λειτουργία όλων των ορεινών καταφυγίων, όλων των σχολών μας, αλλά και των περισσότερων από τις δραστηριότητές μας. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να το ξεπεράσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται.

Με την παρούσα κατάσταση, και επειδή υπάρχουν ακόμη κάποια μικρά παράθυρα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσοι ασχολείστε με τις υπαίθριες δραστηριότητες και τα σπορ στη φύση, σας καλούμε να λάβετε υπόψη τα εξής:

1) Η οδήγηση οχημάτων από και προς τους χώρους της υπαίθριας δραστηριότητας, οδηγεί σε έκθεση σε πρατήρια καυσίμων, καταστήματα κτλ. αλλά και σε απρόβλεπτες έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω έκθεση δική σας και άλλων συμπολιτών.

2) Ένα ατύχημα στη διάρκεια της δραστηριότητας σας, που ενέχει αυξημένο ρίσκο, μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποιο νοσοκομείο. Συνέπεια η πιθανή έκθεση σας ή και η έκθεση συγγενικών και φιλικών προσώπων που θα προσέλθουν για βοήθεια. Επίσης θα προκληθεί μια περιττή επιβάρυνση του συστήματος υγείας, που θα μπορούσε να αποφευχθεί για ένα εύλογο διάστημα.

Εξαρτάται απ’ όλους εμάς και την υπεύθυνη συμπεριφορά μας, η έκβαση αυτής της πανδημίας. Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους, αλλά και από εσάς τους φίλους των σπορ της φύσης, να συμμορφώνεστε με τους προβλεπόμενους περιορισμούς, με την ελπίδα ότι η επιστροφή στην κανονική μας ζωή και στην επαφή με τη φύση, θα είναι πλήρως εφικτή και πάλι, όσο πιο σύντομα γίνεται.

Εμείς οι οδηγοί βουνού, εκπαιδευτές ορειβασίας, αναρρίχησης, και ορειβατικού σκι, , μέλη του ΣΕΟΒ, σεβόμενοι τα μέτρα και έχοντας ως γνώμονα την ατομική και συλλογική ασφάλεια, αναστέλλουμε τις δραστηριότητες μας, μέχρι νεότερων οδηγιών.
Αισθανόμαστε την κοινωνική ευθύνη μέσω της λειτουργίας του ρόλου μας και είμαστε σε εγρήγορση για να προσφέρουμε πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις στους φίλους ορειβάτες, πεζοπόρους, σκιέρ, αναρριχητικές και σε όλο το ευρύ κοινό μας.

Ευχόμαστε σε εσάς και στις οικογένειες σας καλή δύναμη. Παρακαλούμε εφαρμόστε τις επίσημες ιατρικές οδηγίες και κάντε ότι περνά από το χέρι σας για να μείνετε δυνατοί και υγιείς εσείς και οι δίπλα σας!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...