Αναρρίχηση: προπόνηση για δύναμη, αντοχή και πνευματική συγκέντρωση

Απελευθερώστε το πνεύμα και το σώμα θα ακολουθήσει

anevenontas lagada

ηαναρρίχηση βράχου είναι ένα πολύπλευρο σπορ, και οι κινητικές και πνευματικές διαδικασίες που περιλαμβάνει είναι αλληλεπικαλυπτόμενες και σύνθετες. Σ’ αυτό το άρθρο θα τις διαιρέσουμε σε αρκετές κατηγορίες, τις οποίες μπορείτε να επανασυνθέσετε έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

 

Πίσω
Next

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Έχετε χτυπήσει «τοίχο»; Δεν μπορείτε να περάσετε σ’ εκείνο το επόμενο επίπεδο; Σκαρφαλώνετε εδώ κι ένα χρόνο, κι έχετε ανεβάσει γρήγορα βαθμολογία επικεντρωνόμενοι στην τεχνική. Ακόμα και ως αναρριχητής του Σαββατοκύριακου σκαρφαλώνετε αξιοπρεπείς διαδρομές – πιο κάθετες, πιο δυναμικές. Όμως έχετε κολλήσει σ’ εκείνο το βαθμό. Αποφασίζετε ότι είστε πολύ αδύναμος και προπονείστε με μανία: έλξεις και βάρη κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας, προπονήσεις στο fingerboard για ακόμα πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Πιθανόν να κάνετε ακόμα και μερικά σπριντάκια.

Όταν όμως φτάνει το Σαββατοκύριακο, ακόμα χτυπάτε το κεφάλι σας στο βράχο. Τι συμβαίνει; Για να βελτιώσετε την αναρριχητική σας επίδοση, δεν αρκεί ν’ αυξήσετε απλώς τη δύναμή σας. Πάρα πολλοί αναρριχητές όμως ακολουθούν αυτό ακριβώς το αξίωμα. Για να είναι απόλυτα αποτελεσματική όμως η προπόνησή σας, πρέπει να είναι εστιασμένη, προσεκτικά οργανωμένη και σχεδιασμένη ώστε να πληροί τις δικές σας συγκεκριμένα ανάγκες. Η αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα προσανατολισμένη στην κίνηση, η οποία απαιτεί πνευματική ηρεμία για αποτελεσματική εκτέλεση. Η δύναμη και η ευλυγισία βοηθούν, όμως ωχριούν σε σπουδαιότητα μπροστά στην τεχνική και την εγκεφαλική δύναμη. Η αποφασιστικότητα και η συγκέντρωση, θα σας πάνε πιο πέρα στο σπορ από οποιονδήποτε αριθμό έλξεων.

 

Πίσω
Next

Προφανώς, υπάρχουν ατελείωτες επιλογές για το πώς θα διαρθρώσετε και θα συνδυάσετε τα διαφορετικά κομμάτια της προπόνησής σας – κάντε αυτό που σας ταιριάζει. Ορισμένοι άνθρωποι αποδίδουν καλύτερα με περισσότερη ξεκούραση, μέχρι και 48 ώρες ανάμεσα στις προπονήσεις και τις αναρριχήσεις. Η υπερβολική προπόνηση είναι χειρότερη από την ελλιπή. Ακούστε το σώμα σας και κάντε αυτό που σας ορίζει. Θα δυναμώσετε και θα έχετε λιγότερους τραυματισμούς.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...