Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι μπουλντόζες στα Άγραφα

...και ξεκινά Διαρκής Κατασκήνωση στη θέση Καραμανώλη.

agrafa save agrafa
Η θέα νότια από την κορυφή Μπορλέρο. Αν αναρωτιέστε που θα μπουν ανεμογεννήτριες σε αυτό το μέρος η απάντηση είναι απλή: παντού.

Μετά και την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ τον προηγούμενο μήνα, ο δρόμος για το ξεκίνημα της κατασκευής βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα Άγραφα έχει ανοίξει.

Οι εταιρείες έχουν πάρει θέσεις και με την κατάθεση κάποιων μελετών και γνωμοδοτήσεων που εκκρεμούν, θα ξεκινήσουν τις εργασίες, ίσως και τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Φυσικά δεν περιορίζονται στο να περιμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή, ήδη τα πρώτα χρήματα σε ιδιώτες των οποίων οι ιδιοκτησίες θα χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες έχουν δοθεί, ενώ υπάρχουν προτάσεις και σε τσοπάνηδες της περιοχής. Το deal είναι να μην εναντιωθούν και το αντάλλαγμα, η πρόσληψη με ένα 1000άρικο και δρόμος οπουδήποτε θα θελήσουν (και αν θελήσουν) να μετεγκαταστήσουν το κοπάδι τους. Κάποιοι –πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν δεχτεί, κάποιοι όχι.

Στην περιοχή υπάρχει ήδη μεγάλη κινητικότητα στελεχών των εταιρειών, αφού οι πρώτες 40 (από τις περίπου 550 που αφορούν τα Άγραφα) ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων θα τοποθετηθούν στη θέση Βοϊδολίβαδο (στην κορυφογραμμή βόρεια της Νιάλας και νότια από το Βουτσικάκι) και στη Νιάλα.

Χιλιάδες άλλες ακόμα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή είναι σε διαδικασία αδειοδότησης και πρόκειται να καταστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου, όχι μόνο των Αγράφων, αλλά όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, οι αυξανόμενες εξορύξεις υδρογοναθράκων, ακόμα και με την ιδιαίτερα καταστροφική μέθοδο του φράκινγκ, απειλούν μεγάλο μέρος των δασών και των νερών της δυτικής Ελλάδος, ενώ εκατοντάδες φράγματα ετοιμάζονται να σκοτώσουν τα εναπομείναντα ποτάμια.

Τεράστιες εκτάσεις δασών θα αφανιστούν για τη διάνοιξη καινούργιων δρόμων για τη μεταφορά των υλικών στις κορυφές, καθώς και για την τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης. Οι κορυφές θα ισοπεδωθούν από τις μπουλντόζες, ώστε να φιλοξενήσουν τις τερατώδεις (ύψους 120 μέτρων) κατασκευές από χάλυβα και μπετό, που θα αφανίσουν μεγάλο μέρος της μοναδικής ορνιθοπανίδας. Με λίγα λόγια, θα ισοπεδωθεί το περιβάλλον, προκειμένου μετά να σωθεί.

Και μερικοί αριθμοί: οι ανεμογεννήτριες δεν “φυτεύονται” έτσι απλά. Απαιτούν για αντίβαρο εκατοντάδες κυβικά μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος. Για τα θεμέλια των ανεμογεννητριών πρέπει να γίνει εκσκαφή μιας τρύπας μεγέθους περίπου 15μ. x 15μ. και βάθους 2 μέτρων (ανάλογα με τις γεωτεχνικές συνθήκες). Γύρω από τις ανεμογεννήτριες δημιουργούνται επίπεδα πλατώματα (τουλάχιστον διαστάσεων 15 x 15 χ 3.14= 706,5 μ2) και ένας δρόμος πρόσβασης για βαριά οχήματα. Μια ανεμογεννήτρια απαιτεί κατά μέσο όρο περίπου 14 χιλιόμετρα καλώδια για την σύνδεση της με τον υποσταθμό. Τα καλώδια αυτά είναι είτε εναέρια, οπότε και θα απαιτήσουν εκατοντάδες (χιλιάδες) κολώνες για την στήριξή τους, είτε υπόγεια, οπότε και θα γίνεται εκσκαφή χαντακιών πολλών χιλιομέτρων.
Μια ανεμογεννήτρια των 850 kW απαιτεί θεμέλια περίπου 350 κυβικών μέτρων, βάρους 805 τόνων, ενώ των τριών MW (οι πιο μεγάλες δηλαδή) απαιτεί περίπου 475 κυβικά μέτρα. Μην ξεκινήσετε τώρα να κάνετε πολλαπλασιασμούς, θα ζαλιστείτε.

Με όλες αυτές τις εξελίξεις να τρέχουν, η κίνηση Save Agrafa, που αποτελείται από διάφορες κινήσεις και συλλόγους (ορειβατικούς, τοπικούς κλπ.), στήνει μια κατασκήνωση διαρκείας στο οροπέδιο Καραμανώλη, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιούλη και φυσικά χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος προκειμένου να την στελεχώσει. Πιστεύουμε ότι όλοι μας θα βρούμε μερικές ημέρες μέσα στους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα:  11/12/22 Παγκόσμια ημέρα του Βουνού. Τα Βουνά εκπέμπουν SOS!

Για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας της Διαρκούς Κατασκήνωσης, δείτε εδώ.
Σε περίπτωση που θελήσετε να ανεβείτε οποιαδήποτε ημερομηνία, αλλά δεν έχετε τρόπο, δείτε εδώ.

Για επικοινωνία γενικά, στα παρακάτω:

e-mail: agrafasos@gmail.com

T +30 6993587599

blog (υπό διαμόρφωση) εδώ.

 

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...