Χιονούρα 2023 στα Βαρδούσια.

vardousia xionoura 2023
Κάτω από του Γκιώνη το Πλάι. φωτό: Λ. Πανάγος

Για άλλη μια φορά οι εραστές του ανοιξιάτικου χιονιού και των πέδιλων, βρέθηκαν -που αλλού- στα Βαρδούσια, στη γιορτή της Χιονούρας.

Τα χιόνια στον Κόρακα, τις Πόρτες, το Μαλούκι, τις Κοπρισιές, τα Μετερίζια, χαράχτηκαν από περίπου 50 ζευγάρια πέδιλα, μια μεγάλη παρέα ανθρώπων που αγαπάνε τα βουνά και το σκι. Τη μέρα ασταμάτητη δράση, ομορφιά, περιπέτεια, συντροφικότητα, μια αίσθηση ολοκλήρωσης και τα βράδυα συζητήσεις και αστεία, χαλάρωση και τσίπουρα γύρω από την σόμπα ενός καταφυγίου που πρόσφερε όπως πάντα άψογη φιλοξενία.

vardousia louki tou aitou
Στο λούκι του Αητού. φωτό: Λ. Πανάγος

Φέτος η Χιονούρα…δεν ήταν μόνο μια χιονούρα…Είχε πολύ χιόνι, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα υψόμετρα, ενώ χαμηλά τα χιόνια ήταν λιγότερα από άλλες χρονιές. Ο καιρός ασταθής, με βροχή χαμηλά και χιονοπτώσεις ψηλά, δημιούργησε ιδιαίτερες έως περίεργες για την Ελλάδα και την εποχή, συνθήκες χιονιού. Ένα μίγμα Άνοιξης και Χειμώνα. Πούδρες, κρούστες, παγωμένα, βαριά χιόνια, σπυρωτό ανοιξιάτικο, σούπα χιόνι και γενικά απρόβλεπτα χιόνια, που άλλαζαν με έντονο τρόπο, ανάλογα με την έκθεση, το υψόμετρο, τον ήλιο, τα σύννεφα, τον αέρα και την ώρα της ημέρας. Κατα τη διάρκεια της γιορτής παραδοσιακά, πραγματοποιείται το Trad Alpine GS. Το Trad στήνεται στη Mega Χιονούρα / Στάδιο, απέναντι από το καταφύγιο και κάτω από τα Σκόρδα, με παραδοσιακό τρόπο από κάτω πρός τα πάνω και στο τέλος φτιάχνεται η ράμπα της εκκίνησης.

vardousia malouki
Στο Μαλούκι νότια του Κόρακα. φωτό: Λ. Πανάγος.

Η Χιονούρα 23 είναι ανάμνηση η Χιονούρα 24 έρχεται.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...