Ξεκινά το πρόγραμμα «Σχολείο και Βουνό», πιλοτικά από την επόμενη σχολική χρονιά

Πριν ένα μήνα η υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη σε κοπή πίτας αθλητικής ένωσης στα Ιωάννινα, είχε δηλώσει την πρόθεση του υπουργείου να ενισχυθεί η ενασχόληση των μαθητών με τον αθλητισμό και όχι μόνο με τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και με τις υπαίθριες δραστηριότητες γενικότερα.

«Η ενασχόληση με τον αθλητισμό αλλά και τις υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη νέα γενιά, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την καλή φυσική και ψυχική υγεία, ενώ μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως η παχυσαρκία, τα νοσήματα φθοράς, η μοναξιά και η κατάθλιψη, ακόμα και η παραβατική συμπεριφορά», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση του προγράμματος «Σχολείο και Βουνό», το οποίο και θα ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά πιλοτικά σε σχολεία των Ιωαννίνων (απ’ όπου κατάγεται η υφυπουργός).

Μαθαίνουμε ότι υπήρξε ήδη συνάντηση του υπουργείου με τον πρόεδρο της ΕΟΟΑ κ. Γεωργούλη, προκειμένου να συμμετάσχει ενεργά η ΕΟΟΑ στην επιμόρφωση των καθηγητών φυσικής αγωγής που θα τρέξουν το πρόγραμμα.

Στόχος του υπουργείου είναι την επόμενη χρονιά να προσδιοριστούν τυχόν προβλήματα και ελλείψεις και από το σχολικό έτος 20-21 το πρόγραμμα να τρέξει σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

Το πρόγραμμα, που θα αφορά τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, θα περιλαμβάνει πεζοπορίες σε βουνά κοντινά του σχολείου, την γνωριμία των μαθητών με τα αθλήματα βουνού (ορειβασία, αναρρίχηση κλπ.) αλλά και την τοπική βιοποικιλότητα, επίσκεψη σε κλειστή πίστα αναρρίχησης (αν υπάρχει στην περιοχή), ενώ για την τελευταία τάξη προβλέπεται ακόμα και η διανυκτέρευση σε καταφύγιο ή στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που έφτασε στο inbox μας, «η επιτυχία του προγράμματος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, ώστε οι νέες και οι νέοι να βρίσκουν διέξοδο, να υιοθετούν έναν τρόπο ζωής με πολλά οφέλη και να διδάσκονται σημαντικές αρχές όπως τον αυτοσεβασμό, το σεβασμό προς τους άλλους και το περιβάλλον, καθώς και την αξία του ομαδικού πνεύματος και της συνεργασίας».
Ας ευχηθούμε όλα αυτά να γίνουν πράγματι πράξη και να μη μείνουν στα λόγια.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...