Ξεκινά για την Annapurna (8.091μ.) ο Αντώνης Συκάρης

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την ιστορική αποστολή στο βουνό K2, ο Αντώνης Συκάρης συνεχίζει με τον επόμενο στόχο: την Annapurna.

Η αποστολή στην οποία συμμετέχει θα προσπαθήσει την ανάβαση από τη βόρεια όψη (Dutch route). Η αποστολή είναι οργανωμένη από την SST, αλλά ο Α. Συκάρης θα τη χρησιμοποιήσει μόνο ως υποστήριξη logistics, αφού θα επιχειρήσει την ανάβαση με τον Dawa Sherpa (καμιά σχέση με τον Dawa της SST) και οι δυο τους θα κινηθούν αυτόνομα. Η αποστολή θα ξεκινήσει από την Κατμαντού στις 21/3.

Η Annapurna, είναι το πιο «φονικό» βουνό, αλλά και αυτό με τις λιγότερες αναβάσεις, παρ’ όλο που ήταν η πρώτη οκτάρα που σκαρφαλώθηκε το 1950 από τους Γάλλους Maurice Herzog και Louis Lachenal. Πράγματι τα τελευταία 70 χρόνια, μόλις 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή, ενώ 72 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε χιονοστιβάδες.

antonis sykaris

Η Annapurna I (8091μ.) είναι η ψηλότερη κορυφή ενός μεγάλου συγκροτήματος με μήκος 55χλμ. που περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7.000 μ. και 16 άνω των 6.000 μ. Έχει ιστορική σημασία για την Ελληνική ορειβασία, αφού σε μια από αυτές τις κορυφές, την Annapurna South (7219μ.), έγινε το 1985 η πρώτη Ελληνική αποστολή σε βουνό των Ιμαλαΐων.

Η προσπάθεια αυτή του Αντώνη Συκάρη, είναι ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια του για την ανάβαση και των 14 κορυφών 8000μ. Ήδη έχει πετύχει την ανάβαση σε 4 από αυτές (Everest, Manaslu, Lhotse και Kangchenjunga).

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...