Χειμερινή επανάληψη στη Πυραμίδα Γκιώνας!

o alexandros konstantinidis stin pyramida gionas
Ο Αλεξανδρος Κωνσταντινίδης στην τέταρτη σχοινιά. Φωτό: Παν. Μαστροπέρρος.

Μια ακόμη χειμερινή επανάληψη στην Πυραμίδα της Γκιώνας έγινε πριν λίγες ημέρες.

Μπορεί ο χειμώνας να μην ήρθε ποτέ φέτος, αλλά για κάποιους που ψάχνουν πάγο και μικτά, αυτό δεν είναι απαραίτητα άσχημο. Έτσι στις 25 Μαρτίου 2023, οι Αλεξ. Κωνσταντινίδης, Παν. Μαστροπέρρος και Ορ. Κ. Μητρου, βρήκαν την ορθοπλαγιά σε εξαιρετικές συνθήκες και μπήκαν στη Σπανούδη – Γεωργιάδη, μια ιδιαίτερη και όμορφη γραμμή της οποίας έκαναν την πρώτη χειμερινή επανάληψη. Η διαδρομή έχει τις δυο πρώτες σχοινιές κοινές με την Μπουγιουκλού – Αδαμακόπουλου (γνωστη περισσότερο με το όνομα «Τραβέρσα των Θνητών» που δόθηκε στην χειμερινή επανάληψη της) και μετά φεύγει δεξιά για άλλες τέσσερις σχοινιές όπου οι δυσκολίες δεν ξεπερνούν το Μ4+. Οι πρώτες δυόμιση είναι τεχνικές και έχουν τις δυσκολίες και κατόπιν αλπικά (χιόνι) βγαίνει επάνω.

Η ονομασία που δόθηκε σε αυτή τη χειμερινή επανάληψη είναι απλά Α.ΠΑΝ.ΟΡΕ. από τα ονόματα των τριών αναρριχητών.

Περιγραφή:

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΓΚΙΩΝΑΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α.ΠΑΝ.ΟΡΕ. – Ανάπτυγμα 400 μέτρα – Μέγιστη δυσκολία Μ4

1. Μέχρι το Ρ1 στην πραγματικότητα πάμε λυτοί σε χιόνια με μοίρες μέχρι που συναντάμε βράχινο εμπόδιο. ≤50 μοίρες – 50μ.
2. Ξεπερνάμε το εμπόδιο από δεξιά και μπαίνουμε σε μίνι αμφιθέατρο το οποίο δεξιά έχει την πλάκα με τις νερογλυφιές της Σπανούδη-Γεωργιάδη ≤65 μοίρες – 50 μέτρα. Στο τέλος φράσσεται από σφηνωμένη πέτρα όπου και πέρασμα (Μ4). Πολύ όμορφή σχοινιά, κοινή με την “Τραβέρσα των θνητών” η οποία μετά πάει αριστερά.
3. Συνεχίζουμε την ράμπα δεξιά μέχρι τη κορυφή της ≤50μοίρες όπου και ο διασκελισμός (Μ2 και 50 μέτρα). Πολύ θεαματικό σημείο.
4. Επιλέγουμε την λοξή δεξιά σχισμή και ντελικάτα τραβερσάρουμε. Οι δυσκολίες δεν είναι υπερβολικές και ύστερα από τα πρώτα δύσκολα μέτρα τραβερσάρει αναρριχητικά μέχρι το ρελέ (Μ4/Μ4+ για 50 μέτρα).
5. Καβαλάμε 5 μέτρα Μ2 και συνεχίζουμε σε χιόνια ≤50 μοίρες – 50 μέτρα
6. Και άλλα χιόνια που καταλήγουν σε θόλο/σπηλιά. Ξεπερνάτε εύκολα από αριστερά Μ1/Μ2 – 60 μέτρα.
7. 100 μέτρα πάνω και λίγο αριστερά ≤50 μοίρες για την έξοδο στην πλαγιά.

Διαβάστε ακόμα:  Δυο ενδιαφέρουσες καταβάσεις με σκι, σε Πυραμίδα Γκιώνας και Γκαμήλα II!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...