21 πεζοπόροι απέναντι σε 350 ανεμογεννήτριες!

diasxisi vermiou
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει! Το βουνό ήδη καταστρέφεται! Αν θέλουμε να σώσουμε το Βέρμιο πρέπει να υπάρχει διαρκής κινητοποίηση όλων!

21 πεζοπόροι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την Κυριακή που μας πέρασε, την τετραήμερη πεζοπορική διάσχιση Ε4 του Βερμίου, που οργανώθηκε από το Βέρμιο SOS.

Η διάσχιση ακολούθησε κυρίως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και συμμετείχαν 21 συναγωνιστές και πλέον πολύ καλοί φίλοι, από διάφορα μέρη της χώρας (Αθήνα, Αριδαία, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Καρπενήσι, Κιλκίς, Νάουσα, Βέροια) και από Ιταλία.
Σκοπός ήταν να εκφραστεί και προβληθεί η αντίδραση – κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στο Βέρμιο, η γνωριμία μεταξύ ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και η επαφή με τη πολύτιμη φύση του βουνού.
Η διαδρομή ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (Καστανιά Ημαθίας) και τελείωσε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Χ.Κ. Τρία-Πέντε Πηγάδια, με ενδιάμεσους σταθμούς (διανυκτερεύσεις σε σκηνές) το Ξηρολίβαδο, το Χ.Κ. Σελίου και τον κτηνοτροφικό οικισμό Μεγαρεμιώτικα Καλύβια.
Την πρώτη μέρα η διάσχιση πέρασε την ορεινή περιοχή μεταξύ Καστανιάς και Ξηρολίβαδου, όπου σε υψόμετρο 1500 – 1750 μέτρα έχουν ήδη εγκατασταθεί 40 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες και η καταστροφή είναι τεράστια!

Στο Ξηρολιβαδο μας υποδέχτηκαν οι φιλόξενοι άνθρωποι του τοπικού Πολιτιστικού Ομίλου (Π.Ο.Ξ.) στο εξαιρετικό Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου μας ξενάγησαν και ακολούθησε αμοιβαία ενημέρωση και συζήτηση για τον κοινό μας αγώνα ενάντια στην καταστροφή του βουνού από τις εταιρείες βιομηχανικών αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών.

Τη δεύτερη μέρα της διάσχισης, περίπου στα μισά της διαδρομής από Ξηρολίβαδο για Σέλι και επάνω στην κορυφογραμμή Στουρνάρι (1600-1700μ. υψόμετρο) αντικρίσαμε το καταστροφικό έργο της εταιρείας «Αιολική Βερμίου». Σκαπτικά μηχανήματα ανοίγουν νέους δρόμους, ισοπεδώνουν κορυφές και γεωτρύπανο κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις με τελικό σκοπό την εγκατάσταση 8 θηριωδών ανεμογεννητριών που θα έχουν ύψος ιστού 120μ. και διάμετρο ρότορα 155μ. (συνολικό ύψος 197,5 μέτρα – τα στοιχεία προέρχονται από τη “ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ” της Αιολικής Βερμίου).

Διαβάστε ακόμα:  Beers & Boulders festival – Vermio edition το ΣΚ 21-22/10!

vermio diasxisi enantia sta aiolika

Η αντίδραση μας ήταν άμεση και καταφέραμε να διακόψουμε έστω για λίγο αυτές τις καταστροφικές επεμβάσεις. Σημειώνουμε ότι η Αιολική Βερμίου θέλει να εγκαταστήσει στο βουνό συνολικά 70 ανεμογεννήτριες σε 5 βιομηχανικούς αιολικούς σταθμούς, στις περιοχές Στουρνάρι, Ξεροβούνι, Κρυονέρι, Πύργος -Μαγούλα, Γκιώνα – Μπουρίκα. Στην τελευταία περιοχή περιλαμβάνονται και οι ψηλότερες κορυφές του βουνού Χαμίτης 2065μ. και Τσανακτσή 2052μ. Επιπλέον και άλλες εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον, σύμφωνα με το χάρτη της ΡΑΕ, για εγκατάσταση συνολικά επιπλέον 350 ανεμογεννητριών στο Βέρμιο!

vermio diasxisi enantia sta aiolika
Να παραμείνουν αλπικά λιβάδια ή να μετατραπούν σε βιομηχανική ζώνη φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών;

Η τρίτη και τέταρτη μέρα διάσχισης περιελάμβανε τα μαγευτικά δάση και αλπικά λιβάδια του βουνού. Διασχίσαμε την μεγάλη δασωμένη κοιλάδα των Πριονιών, τα αλπικά λιβάδια πάνω από το Άνω Σέλι με τις πολλές πηγές και τις ψηλότερες κορυφές Τσανακτσή και Χαμίτη. Αντικρίσαμε όμως και πάλι τις εκσκαφές και τις νέες διανοίξεις δρόμων που έχει κάνει η Αιολική Βερμίου στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την κορυφή του Χαμίτη καταστρέφοντας το τοπίο! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η καταστροφή!

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής που πέρασε η διάσχιση βοήθησαν όλοι με τον τρόπο τους:

  • το εστιατόριο ” Σουμελά” υποδέχτηκε τους πεζοπόρους σε προχωρημένη ώρα, εκτός του ωραρίου λειτουργίας του.
  • ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου ο οποίος εκτός αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, φρόντισε για τον χώρο κατασκήνωσης και την παροχή νερού.
  • το κατάστημα “Λίγο απ’ Όλα” στο Ξηρολίβαδο, που είχε κλείσει με το τέλος της θερινής περιόδου, αλλά άνοιξε εκτάκτως για να μας εξυπηρετήσει.
  • το “Καταφύγιο Σέλι” στο χιονοδρομικό κέντρο όπου είχαμε την ευκαιρία να γευματίσουμε και να κατασκηνώσουμε στον προαύλιο χώρο, έχοντας τη δυνατότητα χρήσης WC και μπάνιου.
  • οι κάτοικοι και κτηνοτρόφοι του οικισμού Καλύβια Μέγα Ρέματος που μας προσέφεραν φαγητό και μας φιλοξένησαν το τελευταίο βράδυ.
Διαβάστε ακόμα:  Μεγάλη συγκέντρωση / διάσχιση για τη σωτηρία του Βερμίου.

Ήταν τέσσερις ημέρες γεμάτες όμορφες εικόνες, αλλά και προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον αυτού του υπέροχου βουνού. Ο αγώνας για τη σωτηρία του θα συνεχιστεί.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...