Βανδαλισμοί στα μονοπάτια της Πάρνηθας

katastrofh shmanshs se monopatia sthn parnitha

Δεν φτάνουν οι πυρκαγιές, οι καταπατήσεις, η εγκατάσταση αιολικών εργοστάσιων, η καταστροφή μονοπατιών από μηχανοκίνητα, η πλήρης απουσία ενημέρωσης και φύλαξης, τώρα η πολύπαθη Πάρνηθα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα πρόβλημα: τους βανδαλισμούς μονοπατιών και σήμανσης.

vandalismoi se monopatia sthn parnitha
Στο μονοπάτι για την Σπηλιά του Πάνα. Χωρίς σχόλια.

Εδώ και κάποιους μήνες, πολλά μονοπάτια βανδαλίζονται συστηματικά με πρόσχημα τη … σηματοδότηση τους. Μπογιατισμένοι βράχοι και κορμοί σε ότι χρώμα μπορεί να φανταστεί κανείς, ξεφλουδισμένοι κορμοί που υποτίθεται παίζουν το ρόλο σήμανσης, κάνουν ένα σκηνικό σχεδόν σουρεαλιστικό.

sto monopati gia dardiza parnithas
Στο μονοπάτι για Ντάδιζα. Μια πανδαισία χρωμάτων!

Και αυτοί που το κάνουν δεν σταματούν εδώ: βανδαλίζουν και καταστρέφουν και την επίσημη σήμανση των μονοπατιών, με αποτέλεσμα όλο αυτό να δημιουργεί ένα απίστευτο κομφούζιο, κάνοντας τον πεζοπόρο που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το βουνό, να μην καταλαβαίνει τίποτα μέσα σε αυτό το χάλι.

parnitha
Στο μονοπάτι για Πλατάνι. Ο ξεφλουδισμένος κορμός παίζει το ρόλο σήμανσης (;).

Σύμφωνα με καταγγελίες του ΕΠΟΣ Φυλής, του συλλόγου που συντηρεί εδώ και χρόνια τα μονοπάτια της δυτικής Πάρνηθας, ο βανδαλισμός έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, εκτείνεται σε μεγάλο κομμάτι του βουνού, αλλά ο δράστης ή οι δράστες, είναι άγνωστοι. Αφορά κυρίως τα μονοπάτια που οδηγούν από τον Αγ. Κυπριανό στο Κεραμίδι, από το Κεραμίδι στη Σπηλιά του Πάνα, το μονοπάτι που ανεβαίνει στο Ταμίλθι και γενικά τα μονοπάτια πάνω από τη Φυλή, τα Λιόσια και το Μενίδι. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι μπορεί να έχουν στο κεφάλι τους ή τι να προσπαθούν να πετύχουν, οι άνθρωποι που έκαναν – και συνεχίζουν να κάνουν – όλο αυτό.

Σήμερα ο ΕΠΟΣ Φυλής έκανε καταγγελία στο Δασαρχείο Πάρνηθας, στο Φορέα του Εθνικού Δρυμού, στο ΣΥΝΠΑ (ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ) και στην ΕΟΟΑ (Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης), προκειμένου να βρεθεί τρόπος να σταματήσει όλο αυτό.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Οίτη και Σάμο.

Η κατάσταση αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας σειράς βανδαλισμών. Θυμίζουμε ότι πρόπερσι, άγνωστος ξήλωσε όλη τη σήμανση από τον Άγιο Κυπριανό μέχρι το χωράφι Γκιόκα, αυτή επανατοποθετήθηκε και την …ξαναξήλωσε!

Τέλος να σημειώσουμε ότι αυτή η απαράδεκτη πρακτική, εκτός των άλλων, είναι και εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο, να αποκατασταθεί.

Φωτό: μέλη του ΕΠΟΣ Φυλής.
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...