Βανδαλισμοί μονοπατιών στην Ευρυτανία

domnista_trails

Η Δομνίστα είναι ένα όμορφο χωριό χαμένο μέσα στα ατελείωτα βουνά και δάση της νότιας Ευρυτανίας. Γύρω από το χωριό υπάρχουν χιλιόμετρα και χιλιόμετρα μονοπατιών και λιθόστρωτων που παρ’ ότι γλίτωσαν από τη διάνοιξη δρόμων, σιγά – σιγά εξαφανίζονται αφού κανείς πλέον δεν τα χρησιμοποιεί. Αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει μιας και πολλοί πεζοπόροι επισκέπτονται τη Δομνίστα και τα γύρω χωριά, καθαρίζοντας και σημαίνοντας τα μονοπάτια, έχοντας μάλιστα και την υποστήριξη των μόνιμων κατοίκων. Και κάπως έτσι, με μπόλικη όρεξη και εθελοντική δουλειά, διαμορφώνεται ένα πολύ ενδιαφέρον δίκτυο μονοπατιών που περιλαμβάνει μάλιστα και το διεθνές μονοπάτι E4 που περνά από την Οξιά για Καρπενήσι, ενώ σχεδιάζεται και το πέρασμα του Pindus Trail, κάτι που κάνει την ευρύτερη περιοχή πόλο έλξης για πεζοπορικές δραστηριότητες.

Και μέσα σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον και σε αυτά τα μονοπάτια, κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν αγώνες τρεξίματος. Και τι κακό θα πείτε μ’ αυτό; Εκ πρώτης τίποτα, αντίθετα προστίθεται άλλη μια δραστηριότητα που φέρνει εισόδημα στην περιοχή.

Τι γίνεται όμως αν ο διοργανωτής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο σύλλογος «Ε4 το Πανταβρέχει»), βανδαλίζει τα μονοπάτια; Είναι απίστευτο αλλά οι φωτό από τα μονοπάτια που περνούν οι αγώνες που διοργανώνει ο εν λόγω σύλλογος, φανερώνουν μα τελείως καιροσκοπική αντιμετώπιση της περιοχής.

Ποίημα.

Με προφανή στόχο να υπάρχει μια όσο το δυνατόν φθηνότερη και μόνιμη (ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα έξοδα) σήμανση, οι υπεύθυνοι (;) του συλλόγου με σπρέι, κορδέλες και μπαντανόβουρτσες, κατά παράβαση κάθε μεθοδολογίας και λογικής (ο τρόπος σήμανσης ενός πεζοπορικού μονοπατιού έχει κάποιους κανόνες), χρωματίζουν δένδρα, πέτρες και βράχια, καρφώνουν στύλους και τσιγκοπινακίδες σε μονοπάτια, ράχες και ποτάμια, βανδαλίζοντας το βουνό και αδιαφορώντας τόσο για το περιβάλλον, όσο και για οποιονδήποτε άλλον θα ήθελε να περπατήσει στα μονοπάτια της περιοχής (οι τρεχαλατζήδες είναι γνωστό ότι βάζουν το κεφάλι κάτω και δεν τους νοιάζουν και πολλά εκτός του τερματισμού). Πραγματικά, αν δεν υπήρχαν οι φωτό θα ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψουμε το χάλι αυτό. Μάλιστα σκαλίζοντας τη Διαύγεια, ανακαλύπτουμε ότι όλο αυτό το καρακατσουλιό που βλέπετε στις φωτό επιδοτήθηκε πέρσι τόσο από το Δήμο Καρπενησίου, όσο και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10000 ευρώ!!! Και προφανώς το ίδιο έγινε και φέτος, αφού οι αγώνες …αναβαθμίστηκαν σε “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα”.

Διαβάστε ακόμα:  Ημέρα των Βουνών. Μεγάλη συγκέντρωση τη Δευτέρα 11/12 στην Αθήνα.

Επειδή όλη αυτή η κατάσταση αγγίζει τα όρια (αν δεν είναι) του ποινικού αδικήματος, δημιουργούνται μερικές εύλογες απορίες:

1. Ο σύλλογος παίρνει άδεια από το Δασαρχείο που είναι και η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία γι’ αυτό;
2. Αν ναι, το Δασαρχείο θέτει κάποιους περιορισμούς / πρϋποθέσεις στο διοργανωτή;
3. Αν η απάντηση είναι “Ναι” στα 1 και 2, μετά το πέρας των αγώνων κάνει κάποια αυτοψία;
4. Ο Δήμος Καρπενησίου και η Περιφέρεια Στερεάς που επιδοτούν τον εν λόγω σύλλογο, έχουν άγνοια για την κατάσταση αυτή;

Η απόφαση του Δήμου Καρπενησίου.
Η απόφαση της Περιφέρειας.

Και καταλαβαίνοντας ότι οι αγώνες αυτοί φέρνουν έσοδα στην τοπική κοινωνία (που όλο και συρρικνώνεται), κάνουμε και την τελευταία ερώτηση:
Πιστεύει η τοπική κοινωνία ότι όλο αυτό είναι προς (και για) το συμφέρον της; Πιστεύει ότι θα επιλέξουν πολλοί την περιοχή όταν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση; Ότι οι φωτό με όλο αυτό το καρακατσουλιό θα προσελκύσουν κόσμο; Αυτή η κατάσταση θα τους ωφελήσει στο μέλλον; Πιστεύουν ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς; Στο τέλος – τέλος, τους αρέσει όλο αυτό;

Πραγματικά θα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι απαντήσεις.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...