Το Ζαγόρι μου. Ένα νέο βιβλίο – οδηγός για το Ζαγόρι

Ένα νέο βιβλίο – πεζοπορικός οδηγός για το Ζαγόρι κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ με τίτλο «Το Ζαγόρι μου, τόπος – πεζοπορία». Συγγραφέας η Πηνελόπη Ματσούκα ένας άνθρωπος με βαθιά και βιωματική σχέση με αυτόν τον υπέροχο τόπο το Ζαγόρι.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δυο διακριτά μέρη. Το πρώτο ξεκινά με κάποιες από τις αναμνήσεις του συγγραφέα από τις εξορμήσεις του στο Ζαγόρι στα μακρινά αλλά τόσο διαφορετικής νοοτροπίας 80’s. Διασχίσεις αναρριχήσεις και πεζοπορίες χωρίς χάρτες και οδηγούς, χωριά χωρίς τουρίστες, πράγματα που φαντάζουν αλλόκοτα και περίεργα στο σημερινό άνθρωπο και ειδικά στον επισκέπτη του Ζαγορίου. Συνεχίζει με μια περιληπτική αλλά αδρή περιγραφή του τόπου: γεωλογία, πανίδα και χλωρίδα, προστατευόμενες περιοχές, τοπίο και φυσικά ιστορία. Ο αναγνώστης και υποψήφιος επισκέπτης αποκτά τις βασικές γνώσεις για το Ζαγόρι, γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει αυτό που θα δει και θα περπατήσει και που λειτουργούν –αν είναι και λίγο ανήσυχος- σαν προτροπή να ψάξει περισσότερο για όλα αυτά τα θαυμαστά.

Το δεύτερο μέρος είναι ο πεζοπορικός οδηγός. Η Ματσούκα έχει περιλάβει 39 μικρές και μεγάλες διαδρομές που καλύπτουν όλο το Ζαγόρι, εστιάζοντας κυρίως στα μονοπάτια ανάμεσα και γύρω από τα χωριά, χωρίς όμως να λείπουν και οι διαδρομές πάνω στον όγκο της Γκαμήλας. Έτσι περιγράφονται από μικρές πορείες (σχεδόν βόλτες) που απευθύνονται στον καθένα (π.χ. Πάπιγκο – Μικρό Πάπιγκο) έως την ανάβαση στη Γκαμήλα ή το πέρασμα του Καρτερού και την Νταβάλιστα.

Οι διαδρομές είναι ταξινομημένες με βάση την αφετηρία τους (π.χ. Πάπιγκο, κτφ. Αστράκας, Δίλοφο κ.ο.κ.) ενώ χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες δυσκολίας (πράσινες, μπλε, κόκκινες και μαύρες), όπου οι πράσινες μπορούν να γίνουν από όλους και χωρίς εξοπλισμό, ενώ οι μαύρες μόνο από έμπειρους ορειβάτες με τον ανάλογο εξοπλισμό. Οι περιγραφές είναι αρκετά λεπτομερείς και σαφείς, ενώ συνοδεύονται φυσικά από χάρτη – σκαρίφημα και μια υψομετρική τομή με αναφορά και στη χιλιομετρική απόσταση. Όλες οι διαδρομές (αλλά και όλα τα κείμενα) συνοδεύονται από πολλές, πολύ όμορφες και σε πολλές περιπτώσεις κατατοπιστικές φωτογραφίες.

Διαβάστε ακόμα:  Οι Δ. Δασκαλάκης, Χρ. Τσούτσιας και Σπ. Κυριακού κάνουν την πρώτη χειμερινή της «Ουρλιαχτό της Πεταλούδας» και ανεβάζουν τα όρια.

Το «Ζαγόρι μου, τόπος – πεζοπορία» της Πηνελόπης Ματσούκα πλουτίζει την ούτως ή άλλως φτωχή σχετική βιβλιογραφία και αξίζει και με το παραπάνω μια θέση στη βιβλιοθήκη κάθε πεζοπόρου.

Για να διαβάσεις τον κατάλογο των 39 διαδρομών και για αγορά, πατήστε εδώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  • ISBN   –  9786188445604
  • Εκδότης   –  ΑΝΑΒΑΣΗ
  • Συγγραφέας   –  ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
  • Έτος Έκδοσης   –  2023
  • Διαστάσεις  –  14Χ21
  • Αριθμός Σελίδων   –  224
  • Λ.Τ.: 24,90€
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...