Το Pindus Trail περνά τα Βαρδούσια!

Ψάχνοντας το μονοπάτι από το Σταυρό.

Στο μονοπάτι που από τη Μουσουνίτσα (Αθ. Διάκο) ανηφορίζει στα καταφύγια και το Σταυρό δουλεύει αυτές τις μέρες η ομάδα του Pindus Trail.

Με το πέρασμα της Γκιώνας (Άμφισσα – Ρεκά – Βαθειά Λάκα – Συκιά) να είναι πλέον (σχεδόν) έτοιμο και το τμήμα Συκιά – Κάτω Μουσουνίτσα να έχει γίνει ήδη δημοφιλές, το Pindus Trail έχει επικεντρωθεί στο πέρασμα των Βαρδουσίων. Η πορεία του μέχρι το Σταυρό και τα καταφύγια είναι κοινή με το E4, αλλά παρ’ όλα αυτά εδώ συναντούνται πολλές δυσκολίες: το μονοπάτι αυτό παρ’ ότι διεθνές, παρ’ ότι οδηγεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα βουνά, παρ’ ότι οδηγεί σε ένα από τα δημοφιλέστερα καταφύγια, είναι σε πολύ κακή κατάσταση και κανείς εδώ και δεκαετίες δεν έχει ενδιαφερθεί για την τύχη του. Αποσαθρωμένο, φαγωμένο από τα νερά, με πεσμένα δένδρα, με σκαλιά σαπισμένα όπου εξέχουν οι σιδερόβεργες στήριξης, είναι πλέον όχι απλά σε άσχημη κατάσταση αλλά και σε κάποια σημεία επικίνδυνο. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται και από το πέρασμα αγώνων περιπέτειας όπου εκτός από κορδέλες, μπογιατίσματα με διάφορα χρώματα κλπ. αγνοούν την χάραξη και οδηγούν καρφί κάτω (ή πάνω) δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τον πεζοπόρο. Έτσι το Pindus Trail έχει πολλή δουλειά εδώ.

pindus trail vardousia
Εργασίες κάτω από τον πρφ. Ηλία Μουσουνίτσας.

Το δεύτερο σημείο που έχει επικεντρωθεί η ομάδα, είναι το ψάξιμο για το παλιό μονοπάτι που από το Σταυρό περνά κάτω από την ορθοπλαγιά του Μεγάλου Ζάστανου και το βουνό της Χωμήριανης και οδηγεί στη στάνη κάτω από το Σινάνι (για να συνεχίσει προς Μηλιά και Οξιά). Έγινε εκτεταμένο ψάξιμο και η πορεία έχει σχεδόν βρεθεί. Φυσικά και το μονοπάτι αυτό θέλει αρκετή δουλειά, τόσο σε διαμόρφωση όσο και σε σήμανση, αφού κινείται σε ανοιχτό, αλπικό πεδίο, αλλά πραγματικά αξίζει κάθε κόπο.

Διαβάστε ακόμα:  Ολοκληρώθηκε η σήμανση του Pindus Trail στη Γκιώνα!

Βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι όλα αυτά γίνονται σε εθελοντική βάση, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται χέρια για να προχωράνε οι εργασίες. Εμείς σαν Ανεβαίνοντας και επειδή αγαπάμε τα βουνά της Ρούμελης (και ειδικά Γκιώνα και Βαρδούσια) και επειδή μας αρέσει το project και ο τρόπος του Pindus Trail, το βοηθάμε όπου και όσο μπορούμε και καλούμε και εσάς να κάνετε το ίδιο.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...