Το Νεπάλ εξετάζει την επιβολή κριτηρίων για το Everest

Μετά τις φωτογραφίες και τα video και βέβαια τους 11 θανάτους ορειβατών, που προκάλεσαν παγκόσμιο προβληματισμό, η κυβέρνηση του Νεπάλ σκέφτεται να βάλει κάποια κριτήρια ως προϋπόθεση για να πάρει άδεια ανάβασης στο Everest.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στον αριθμό, όσο στη συμμετοχή «αδύναμων» ορειβατών. Με αυτό το σκεπτικό, ο υπουργός Τουρισμού Mohan Krishna Sapkota, δήλωσε ότι εξετάζονται δυο τρόποι που θα κάνουν ασφαλέστερη μια προσπάθεια ανάβασης: ο πρώτος θα είναι η υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου στην κατασκήνωση βάσης στα 5600μ. και ο δεύτερος, η επίσης υποχρεωτική γνώση αναρρίχησης, ακόμα και η ανάβαση ενός 7 ή και 8000 μέτρων βουνού.

Προφανώς αργότερα θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα. Να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1984, η κυβέρνηση του Νεπάλ χορηγούσε μόνο μια άδεια για κάθε διαδρομή και αυτό ίσχυε για όλα τα βουνά της επικράτεια του.

Δε ξέρουμε πόσο μπορούν να λύσουν το πρόβλημα τέτοια κριτήρια, αλλά το σίγουρο είναι ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει μείωση των εμπορικών αποστολών και συνολικά των ορειβατών που επιχειρούν ανάβαση.

Διαβάστε ακόμα:  Everest – οι σημαντικότερες αναβάσεις και ο συνολικός αριθμός τους

Δεν είναι χωρίς σημασία κάποια πολύ πρόσφατα οικονομικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη έκθεση του, ο τουριστικός τομέας του Νεπάλ, δημιούργησε ένα τζίρο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι υπεύθυνος για πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες, μέσα και έξω από το Νεπάλ). Ο τουρισμός και τα ταξίδια, είναι υπεύθυνα για το 7.9% του ΑΕΠ του το 2018, κάτι που αντιστοιχεί σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση συμπεριέλαβε αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρείες αναψυχής κλπ.

Συνολικά, ο τομέας του τουρισμού του Νεπάλ αυξήθηκε 3,9%, συμβάλλοντας στα 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια τζίρο και τις 320 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, που αφορούν τον τουρισμό. Αυτό το ποσοστό αύξησης είναι αξιοσημείωτο καθώς είναι υψηλότερο από τον παγκόσμιο ρυθμό αύξησης για 8η συνεχόμενη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε, δύσκολα τα πράγματα για τα βουνά!

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...