Το Lhotse (8516μ.) ανέβηκαν οι Α. Συκάρης και Χ. Φλαμπούρη

Lhotse, 8516μ.
Το Lhotse, 8516μ.

Μετά από μια τελική προσπάθεια που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, οι Συκάρης και Φλαμπούρη με μια ομάδα που οδηγεί ο Mingma Sherpa, πέτυχαν σήμερα πριν λίγες ώρες, την ανάβαση στο Lhotse.

O Mingma ανέφερε χθες ότι οι συνθήκες ήταν «σαφείς και ήρεμες με φωτεινό φεγγάρι χωρίς κανένα σύννεφο».

Αυτή η ομάδα κορυφής απαρτίζεται από τους δυο Έλληνες (Αντώνη Συκάρη και Χριστίνα Φλαμπούρη), έναν Πακιστανό και έναν Κινέζο. Ο Συκάρης, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό από βήχα, ανέβασε χθες στην σελίδα του στο FB το ακόλουθο μήνυμα: «Μετά από μια πολύ δύσκολη ανάβαση με πολύ κακό καιρό, χιονοθύελλα και έντονο κρύο, έφτασα στο camp 4 του Lhotse στα 7700 m. Θα παραμείνω εδώ έως της 12 το βράδυ (ώρα Νεπάλ) οπότε και θα ξεκινήσω την τελική προσπάθεια για την κορυφή. Η θετική ενέργεια και σκέψη σας είναι ότι καλύτερο για εμένα».

Στην περιοχή βρίσκεται ακόμα η Βανέσα Αρχοντίδου που με τη Χρ. Φλαμπούρη έχουν σαν στόχο το Everest, καθώς και οι Ν. Μαγγίτσης και Αλ. Αναστασοπούλου και αυτοί με στόχο το Everest. Δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση τους.

Σύμφωνα με τις αναφορές για το Everest, μόλις χθες οι Sherpas εξόπλισαν με σταθερά σχοινιά τη διαδρομή μέχρι τa 8400μ. και πολλές ομάδες αναμένονται από σήμερα στο South Col στα 7950μ. Οι Sherpas δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να φιξάρουν σχοινιά μέχρι την κορυφή, ώστε οι πελάτες τους να εκμεταλλευτούν το παράθυρο καλού καιρού των επόμενων δυο ημερών. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν τώρα, το επόμενο παράθυρο καλοκαιρίας αναμένεται για μετά τις 20, με καλύτερη ημερομηνία την 25η Μαΐου.

Η σημερινή ομάδα του Lhotse (περιλαμβάνει και τους Sherpas):
1. Dawa Gyalje Sherpa-Rolwaling
2. Kili Pemba Sherpa-Rolwaling
3. Pemba Chote Sherpa-Thame
4. Ang jangbu Sherpa-Thame
5. Dendi Sherpa-Solukhumbu
6. Tamting Sherpa-Rolwaling
7. Dawa Tenzing Sherpa-Rolwaling
8. Gao Li-Κίνα
9. Li Xiaolin – Κίνα
10. Χριστίνα Φλαμπούρη-Ελλάδα
11. Αντώνιος Συκάρης – Ελλάδα
12. Sirbaz Khan-Πακιστάν

Να σημειώσουμε ότι η Χριστίνα Φλαμπούρη είναι και η πρώτη Ελληνίδα που ανεβαίνει αυτήν την κορυφή την οποία έχει σκαρφαλώσει για πρώτη φορά ο Χ. Κυριακάκης τo 2008, ο οποίος χάθηκε στο Makalu το 2010. Ευχόμαστε καλή επιστροφή και καλή επιτυχία σε όλους.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...