Tο K2 πολιορκείται

abruzzi k2
Η διαδρομή Anruzzi και οι κατασκηνώσεις.

Με το Δεκέμβρη να φτάνει στο τέλος του, το K2 ήδη πολιορκείται από τρεις αποστολές και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις προσπάθειες της και η τέταρτη, αυτή της Seven Summit Treks, στην οποία συμμετέχει και ο Αντώνης Συκάρης.

Η μέχρι τώρα πορεία

Ήδη η αποστολή του Ισλανδού John Snorri που περιλαμβάνει τον καλύτερο ορειβάτη υψομέτρου του Πακιστάν, Muhammad Ali Sadpara και τον γιό του Sajid, έχει φιξάρει σχοινιά μέχρι την κατασκήνωση 1 στα 6050μ. ενώ η δεύτερη αποστολή που έφτασε στο βουνό, η All Sherpa K2 Team με αρχηγό τον Mingma Gyalje Sherpa (ή απλά Mingma G.), κατόρθωσε να φιξάρει σχοινιά μέχρι την Κατασκήνωση 2, στα 6700μ. και αυτή τη στιγμή είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει περισσότερο. Χθες διανυκτέρευσαν στην Κατασκήνωση 1.

nirmal-purja
Ο Nirmal Purja.

Χθες επίσης ξεκίνησε από την Κατασκήνωση Βάσης και ο Nirmal Purja με τέσσερις ακόμα συντρόφους του, όπου παρά τα βαριά σακίδια έφτασαν στην Κατασκήνωση 1 και σήμερα θα προωθηθούν στην 2. Έχουν μεταφέρει εκεί 200 κιλά υλικών. Ο Nirmal Purja σκοπεύει σύμφωνα με πληροφορίες, να κατέβει από την κορυφή με parapente! Φυσικά θα προσπαθήσει χωρίς οξυγόνο, όπως και οι Sherpa της All Sherpa K2 Team.

Υπάρχει μια ασάφεια σε σχέση με το ακριβές υψόμετρο που στήθηκε η Κ2. Το συνηθισμένο σημείο βρίσκεται στα 6700μ. πάνω από τη σεμινέ House (που πήρε το όνομα της από τον S. House που το πρωτοσκαρφάλωσε το 1938), ένα δίεδρο μερικών μέτρων γεμάτο παλιά σταθερά σχοινιά και που αν γινόταν ελεύθερα θα ήταν V UIIA. Όμως πολλοί υποστήριξαν ότι αν στηνόταν κάτω από τη σεμινέ, στα 6600μ. αυτό θα διευκόλυνε μια στρατηγική προώθησης που θα παρέκαμπτε την Κ1, συντομεύοντας έτσι τη διάρκεια της ανάβασης, κάτι πολύ καθοριστικό για μια επιτυχημένη ανάβαση.

Το «παράθυρο» των επόμενων ημερών.

Ο καιρός είναι ο κλασικός του K2: δυνατοί άνεμοι, όπου όπως ανέφερε ο Mingma G. δεν τους άφηνε να κοιμηθούν ήσυχα ούτε στην κατασκήνωση βάσης. Παρ’ όλα αυτά, αναμένεται να πέσουν για μια – δυο μέρες και να υπάρξει ένα πολυπόθητο παράθυρο καιρού. Θεωρητικά, αν τα προβλήματα εγκλιματισμού έχουν λυθεί, θα ήταν δυνατή μια προσπάθεια για κορυφή, κάτι όμως μάλλον απίθανο, οπότε το πιθανότερο είναι οι ομάδες να το εκμεταλλευτούν προκειμένου να προωθηθούν ψηλότερα.

Η ομάδα του Nirmal Purja, έχει σκοπό να φτάσει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Κατασκήνωση 4, στα7600μ. στοχεύοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο υψόμετρο που έχει επιτευχθεί χειμώνα στο βουνό. Ο Mingma G. με την ομάδα του, σύμφωνα με ανάρτηση του, ανακοίνωσε ότι σκοπεύουν αύριο ή μεθαύριο (29-30/12) να βρίσκονται στην Κατασκήνωση 3 στα 7200, ενώ τις ίδιες προθέσεις έχει και ο Snorri. Σίγουρα οι επόμενες ημέρες θα είναι ενδιαφέρουσες.

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

Η ομάδα της SST

Σήμερα αναμένεται στην Κατασκήνωση Βάσης και η μεγάλη ομάδα της SevenSummit Treks, που αποτελείται από 40 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Συκάρης.

sykaris tamara lunger
Ο Αντώνης Συκάρης και η Tamara Lunger.

Η ομάδα αυτή έχει βέβαια πολύ ικανούς Sherpas, αλλά αναμφισβήτητα έχει και τους λιγότερο έμπειρους ορειβάτες σε επίπεδο χειμερινών εμπειριών. Στις τάξεις της συμμετέχουν ο Ρουμάνος Alex Gavan (επτά 8000μ. κορυφές χωρίς οξυγόνο) και η Ιταλίδα Tamara Lunger που μεταξύ άλλων έχει ανέβει στο K2 χωρίς οξυγόνο και έχει αρκετή εμπειρία από χειμερινές 8άρες (με το Σιμονε Μορο το Γενάρη του 16, έφτασε μόλις 70 μέτρα κάτω από την κορυφή του Nanga Barbat). Αυτοί οι δυο έχουν ξεκαθαρίσει ότι χρησιμοποιούν την Seven Summit Treks καθαρά για τα logistics και πάνω στο βουνό θα ακολουθήσουν τη δική τους αυτόνομη στρατηγική. Να σημειωθεί ότι και η ομάδα του Nirmal Purja χρησιμοποιεί επίσης τα logistics της SST.

Οι επικρίσεις

Με δεδομένο ότι στο βουνό βρίσκονται περίπου 70 ορειβάτες, ενώ τους προηγούμενους χειμώνες δεν ξεπερνούσαν κάθε φορά τους 10 και ήταν όλοι τους ιδιαίτερα έμπειροι, αυτό από μόνο του προκάλεσε αρνητική κριτική. Πολλοί μιλάνε για «το τσίρκο του K2», απορώντας για το τι ακριβώς περιμένουν να πετύχουν ορειβάτες και αποστολές που δεν έχουν παρά ελάχιστη εμπειρία από χειμερινές 8άρες. Αν σκεφτούμε ότι στο K2 το χειμώνα οι άνεμοι των 150χλμ. και οι θερμοκρασίες κάτω από -50Cº δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αν σκεφτούμε ότι μια λάθος εκτίμηση είναι και η τελευταία εκτίμηση, τότε η κριτική έχει μια βάση. Και όχι μόνο αυτό. Αν και πως θα συνεργαστούν όλοι αυτοί μεταξύ τους; Ή απλά θα κοιτάξουν ο καθένας να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις;

Φυσικά αυτές είναι κριτικές που -κακά τα ψέματα- πάντα γίνονται όταν δεν ακολουθείται η “πεπατημένη”. Προς το παρόν είναι θεωρίες.

Από την άλλη, αυτές οι κριτικές και ίσως ένα άσχημο κλίμα που μόνο αυτοί μπορούν να αισθανθούν, έκαναν τους Gavan και Lunger να αναρτήσουν ένα κείμενο ξεκαθαρίζοντας τη θέση τους και τη φιλοσοφία της προσπάθειας τους:

Διαβάστε ακόμα:  Άλλη μια προσπάθεια για το ακόμα ασκαρφάλωτο Nya Kangri 6480μ. από τους Κρούπη και Μήτρου.

«Η Tamara και εγώ δεν είμαστε εδώ για έναν διαγωνισμό για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα πατήσει το K2 χειμώνα… Δεν είμαστε σε ανταγωνισμό με άλλες ομάδες στο βουνό, αλλά φέρνουμε την ενέργεια και τον εξοπλισμό μας για να συνεργαστούμε στο πνεύμα της αφθονίας, της γενναιοδωρίας και του αλτρουισμού. Πιστεύω βαθιά ότι τα βουνά πρέπει να σκαρφαλώνονται όχι μόνο με πιολέ και κραμπόν, τα οποία όλοι μπορούμε να έχουμε, αλλά πάνω απ ‘ όλα με ταπεινότητα…Για μένα, το K2 είναι ένας σπουδαίος δάσκαλος που εκτιμώ, όχι απλά ένας σωρός από βράχους, που απλώς βεβηλώθηκε από μια βικτοριανής νοοτροπίας κατάκτηση. Η ανάβαση χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο, δεν είναι μόνο μια επιλογή που θεωρούμε ηθική, αλλά η μόνη προσέγγιση με δίκαια μέσα που μπορούμε να οραματιστούμε και να έχουμε πάνω σε αυτήν την εξαιρετική οντότητα, το ισχυρό K2. Το να βρισκόμαστε στις απότομες και παγωμένες πλαγιές του είναι κυρίως πνευματικό επίτευγμα και δευτερευόντως αναρριχητικό…».

Άλεξ Γκαβάν

Σίγουρα οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα δώσουν δυνατές συγκινήσεις. Οι σκέψεις μας μαζί τους.

Update: 29/12 5μ.μ.

Και οι τρεις αποστολές (Snorri, Nim, Mingma G.), βρίσκονται στην Κατασκήνωση 2, στα 6700. Ο Mingma G. σήμερα με δυο συντρόφους του θα τοποθετήσουν 900μ. σχοινί προς την Κ3 και κατόπιν θα επιστρέψουν αφού δεν έχουν άλλο υλικό. Ο Snorri που βρίσκεται εκεί με τους Sadpara (πατέρα και γιο) αναφέρει θερμοκρασίες -30ºC και γενικά δύσκολες συνθήκες (δύσκολο παγωμένο πεδίο και λιθοπτώσεις). Και ο Nim χαρακτήρισε επίσης δύσκολες τις συνθήκες, αργή την ανάβαση τους λόγω βάρους σακιδίων και αύριο θα αποφασίσουν κι αυτοί τι τακτική θα ακολουθήσουν.

Έφτασε στην κατασκήνωση βάσης και η ομάδα της SST, με Lugman, Gavan, Mingote και βέβαια το δικό μας Αντώνη Συκάρη (video). Μαζί τους και μια 19χρονη Αμερικάνα, που όμως είναι πελάτισσα του Nim, η οποία δηλώνει ότι «απλά θέλει να ανέβει μέχρι την Κατασκήνωση 2, έτσι για την εμπειρία». Η ομάδα της SST είναι πάνω από 50 άτομα!

Ο μακαρίτης Andrzej Zawada, αρχηγός των ιστορικών χειμερινών αποστολών στα Ιμαλάια, στριφογυρίζει στον τάφο του.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...