To 2o Λύκειο Βούλας ανέβηκε Όλυμπο, το κατέγραψε και έκανε την τρίχα μας να σηκωθεί!

2o lykeio voulas mytikas olympos

Τι πιο ωραίο να βλέπεις παιδιά στο βουνό. Μαθητές και γονείς, που επιλέγουν κάτι πέρα από τη συνηθισμένη εκδρομή στη Ρόδο ή τη Χαλκιδική.

Το 2ο Λύκειο Βούλας και ο σύλλογος Γονέων, αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να επιχειρήσουν μια ανάβαση στον Όλυμπο τον Ιούνιο του 17. Έβαλαν σα στόχο το Μύτικα και τα κατάφεραν. Τους αξίζουν στ’ αλήθεια συγχαρητήρια γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία και ευχόμαστε να βρουν μιμητές. Και την όλη προσπάθεια τους την κινηματογράφησαν και έφτιαξαν ένα πολύ καλό, εντυπωσιακό video που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Όμως τα ευχάριστα τελειώνουν εδώ, γιατί βλέποντας το κομμάτι του video (από το 13:50) που αφορά την ανάβαση από το Οροπέδιο στο Μύτικα, οποιοσδήποτε έχει -μια έστω και στοιχειώδη- γνώση των τεχνικών ασφάλισης, ένοιωσε μια ανατριχίλα.

Δυο «Οδηγοί Βουνού» (όπως αναφέρεται στους συντελεστές του video) που όμως δεν είναι Οδηγοί Βουνού, αλλά προφανώς άσχετοι με το αντικείμενο όπως αποδεικνύουν οι χειρισμοί τους και που γονείς, τους εμπιστεύθηκαν τα παιδιά τους, χωρίς καν να φορούν κράνος, οδήγησαν 18 έφηβους τελείως ανεκπαίδευτους, με ελλιπή εξοπλισμό, με λάθος εξοπλισμό, στο Μύτικα. Με βροχερό καιρό και αστραπόβροντα και «τεχνικές» ασφάλισης και κίνησης, που ούτε για εκείνη την ταινία με τη Βλαχοπούλου και τον Ηλιόπουλο δε θα έκαναν.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις των δυο αυτών «συνοδών» (μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από μερικά καρέ που βγάλαμε από το video), υπάρχουν αρμοδιότεροι και ούτως ή άλλως, όλο αυτό ήταν συνολικά ένα λάθος που αν δεν κατέληξε σε τραγωδία, είναι γιατί -ευτυχώς- ο παράγων τύχη ή αν προτιμάτε, οι Θεοί του Ολύμπου, επέτρεψαν να τελειώσουν όλα ομαλά.

Είναι γεγονός ότι ορειβατική παιδεία στη χώρα μας δεν υπάρχει και με την έκρηξη της ζήτησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για υπηρεσίες «Οδηγών Βουνού», σε συνδυασμό με το ανύπαρκτο ή θολό νομικό πλαίσιο, πολλοί βρήκαν έναν εύκολο τρόπο επαγγελματικής ή ημιεπαγγελματικής αποκατάστασης. Έτσι τα τελευταία χρόνια και με όχημα τα social media, ξεφυτρώνουν γραφεία, «ομάδες» και «παρέες», που αναλαμβάνουν να βγάλουν ανθρώπους στη φύση και ειδικότερα στην ορεινή φύση.

Διαβάστε ακόμα:  Βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ο αγνοούμενος στον Ορλιά.

Συνέχεια συναντούμε στα βουνά «συνοδούς», που -στην κυριολεξία- σέρνουν ένα τσούρμο αδαείς, που έχουν απλά άγνοια κινδύνου. Και λέμε «τσούρμο», όχι βέβαια για να μειώσουμε τους πελάτες τους (τι φταίνε οι άνθρωποι; τους ειδικούς εμπιστεύονται), αλλά γιατί τους αντιμετωπίζουν ως τσούρμο. «Συνοδούς» που η εμπειρία τους σταματά σε κάποιες πεζοπορίες, χωρίς καμία εκπαίδευση, χωρίς καμία πιστοποίηση, χωρίς καμία σοβαρή ορειβατική εμπειρία. Και καλούνται πολλές φορές να διαχειριστούν καταστάσεις, τις οποίες ούτε οι ίδιοι ατομικά δεν μπορούν να τις διαχειριστούν.

Δεν είναι αρμοδιότητα μας να αποδίδουμε ευθύνες, παρά μόνο να επισημαίνουμε κάποια κακώς κείμενα που πέφτουν στην αντίληψη μας. Η απαράδεκτη αυτή εικόνα, δεν είναι και κάτι πρωτότυπο, απλά τώρα έτυχε να αποτυπωθεί σε ένα video που έγινε δημοφιλές.

Σαν εκδόσεις που ασχολούμαστε πάνω από 20 χρόνια με τα ορεινά σπορ, εφιστούμε την προσοχή στους αναγνώστες μας και ειδικά στους αρχάριους:

  • Αν νοιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία, απαιτήστε να σας δείξει την πιστοποίηση του. Να θυμάστε: ακόμα κι αν έχει ορειβατική εμπειρία, αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
  • Αν οι φιλοδοξίες σας περιορίζονται σε εύκολες πεζοπορίες, ένας Συνοδός Βουνού σας αρκεί. Όμως ζητήστε να σας αποδείξει την ιδιότητα του αυτή ή αν ο διοργανωτής είναι εταιρεία, ζητήστε να μάθετε αν χρησιμοποιεί πιστοποιημένους Συνοδούς.
  • Αν θέλετε ψηλά βουνά, χειμερινές αναβάσεις και πεδία όπως ο Μύτικας ή το Στεφάνι, αναζητήστε έναν Οδηγό Βουνού. Οι Οδηγοί Βουνού είναι συνδικαλισμένοι και μπορείτε να τους βρείτε όλους εδώ.
  • Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει το βουνό, αναζητήστε έναν σύλλογο. Υπάρχουν για όλα τα γούστα.
Διαβάστε ακόμα:  Ανοιχτή η διαδρομή για Οροπέδιο Μουσών στον Όλυμπο.

Μη ξεχνάτε ποτέ: τα βουνά μας χαρίζουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, αλλά όχι πάντα καλές. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά φροντίζουμε να μην έχουν αυτές άσχημη κατάληξη. Γιατί κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι ο παράγων «τύχη» δε θα στραφεί εναντίον σας. Και τότε οι Θεοί του Ολύμπου δε θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα.

Update: μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το video και οι δημοσιεύσεις που σχολίασαν το θέμα, η εταιρεία που είχε αναλάβει την συνοδεία, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση στη σελίδα της στο fb:

Μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από την δράση που είχαμε στον Ολυμπο και όπου συνοδεψαμε τους μαθητές του λυκείου βούλας και όπου προφανώς δεν τηρήσαμε τις σωστές διαδικασίες για την απόλυτη ασφάλεια των μαθητών και ύστερα και από τις παρατηρήσεις της ορειβατικής κοινότητας, θα ήθελα να εκφράσω την ταπεινή μου και ειλικρινή ΣΥΓΝΩΜΗ όχι μόνο για τα θέματα ασφάλειας αλλά και για την λάθος εικόνα που βγάλαμε προς τα έξω κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Ολύμπου εν μέσο του βίντεο. Παρότι η ανάβαση στέφτηκε με επιτυχία και δημιουργήθηκε ένα πολύ όμορφο βίντεο και έδωσε μεγάλη χαρά στους μαθητές, δεν παύει να μετράει η εικόνα και η ασφάλεια των μαθητών. Ζητάω συγνώμη για αυτό και υποσχόμαι στο μέλλον να ακολουθήσω τους κανόνες που διέπουν τα επαγγέλματα αυτά αλλά και το πνεύμα που ορίζει η διακυρηξη του τυρολου.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.

Εμείς κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι η παραδοχή ενός λάθους, είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...