Τι, αλλά και τι όχι, μπορούμε να κάνουμε με ένα GPS.

Χρήσιμο, αλλά πρέπει να μπορείς και χωρίς αυτό

Πολλοί πεζοπόροι νομίζουν ότι το GPS (είτε ως αυτόνομη συσκευή είτε ως εφαρμογή σε κινητό) τους έλυσε κάθε πρόβλημα προσανατολισμού. Εν μέρει είναι σωστό. Από την άλλη κάτι τέτοιο είναι ένα μεγάλο λάθος, που καλό είναι να το αποφύγετε. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ’ αυτό και τι όχι.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ GPS

• Μπορούμε να καθορίσουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια (~3-30μ.) το γεωγραφικό μας στίγμα και να το εντοπίσουμε σε ένα τυπωμένο χάρτη.

• Να βρούμε την απόσταση –σε ευθεία γραμμή- από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, στο σημείο προορισμού μας.

• Να καταγράψουμε λεπτομερώς μια διαδρομή (track). Το GPS καταγράφει και αποθηκεύει κάθε λίγα μέτρα το στίγμα μας (trackpoints) δημιουργώντας ένα ίχνος (track). Αυτό το ίχνος μπορούμε να το ακολουθήσουμε, αν χρειαστεί, προς τα πίσω –όπως ο Κοντορεβυθούλης ακολουθούσε τα ψίχουλα ψωμιού- για να επιστρέψουμε με ασφάλεια, να το κατεβάσουμε από τη συσκευή μας στο PC για να το επεξεργαστούμε σε κάποιο χαρτογραφικό πρόγραμμα ή στο google maps/earth και γενικά να το αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση.

• Να γνωρίζουμε με σχετική ακρίβεια το υψόμετρό μας (τα απλά GPS προσπαθούν να εντοπίσουν το υψόμετρο μέσω δορυφόρων, τα ακριβότερα έχουν και βαρομετρικό αλτίμετρο που είναι πιο ακριβές). Καλιμπράρετε πάντα το GPS σας σε σημεία με γνωστό υψόμετρο όπως κορυφές, καταφύγια κλπ.).

• Να φορτώσουμε από κάποια σελίδα με αρχεία GPS (όπως μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο section “Διαδρομές GPS”), μια διαδρομή που μας είναι άγνωστη, ώστε να μπορέσουμε να την ακολουθήσουμε με ασφάλεια στο πεδίο.

• Να έχουμε λεπτομερείς τεχνικές πληροφορίες για τη διαδρομή μας: απόσταση, μέση ταχύτητα, υψομετρική διαφορά, χρόνος κλπ.

• Να εντοπίζουμε έγκαιρα τις διάφορες εδαφικές ανωμαλίες (ρεματιές, γκρεμούς κλπ.), με τη προυπόθεση βέβαια να έχουμε φορτωμένο στη συσκευή μας κάποιο χάρτη.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ GPS

• Να έχουμε τις λεπτομέρειες και τη συνολική εικόνα μιας περιοχής που μπορεί να δώσει μόνο ένας καλός χάρτης.

• Να βασιζόμαστε μόνο σε αυτό. Το GPS είναι ένα ηλεκτρονικό βοήθημα το οποίο δε μπορεί να αντικαταστήσει τη προσοχή, την εμπειρία και τη λογική που πρέπει να διαθέτουμε στις εξορμήσεις μας. Δε μπορεί να αντικαταστήσει έναν φυσικό χάρτη, ακόμα κι αν έχει φορτωμένο έναν ψηφιακό. Επιπλέον δεν λειτουργεί πάντα. Μπορεί να σταματήσει κάποια στιγμή αν τελειώσει η μπαταρία ή μας πέσει ή βραχεί κλπ.

• Να αντικαταστήσουμε με αυτό τις βασικές δεξιότητες προσανατολισμού. Πάρτε ένα βιβλίο, μάθετε από έναν ένα φίλο που αποδεδειγμένα γνωρίζει ή εγγραφείτε σε μια σχολή πεζοπορίας, για να διδαχθείτε πώς να χρησιμοποιήσετε μια μαγνητική πυξίδα και να διαβάσετε ένα χάρτη, αλλά και γενικότερα πως να κινείστε με ασφάλεια στο βουνό.

Η ικανότητα να “διαβάζετε” το πεδίο και να προσανατολίζεστε είναι βασική δεξιότητα για την ασφάλεια σας.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.