Ένα «Μνημόνιο Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού» συνυπέγραψαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), το Μη Κερδοσκοπικό Φυσιολατρικό Σωματείο «Περιπατητική Ομάδα Υμηττού», το «ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ.», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με το μνημόνιο αυτό, τίθενται πλέον οι βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.
Πάντα σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών στη δυτική πλευρά του βουνού, συνολικού μήκους 90χλμ. τα οποία θα ξεκινούν από τις παρυφές του οικιστικού ιστού και θα αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του από Αγ. Παρασκευή, έως τη Βούλα ενώ η χάραξη των μονοπατιών, θα γίνει πάνω σε ήδη υφιστάμενα μονοπάτια (!) και χωματόδρομους. Προβλέπεται επίσης η σύνδεση του Υμηττού με τα μητροπολιτικά πάρκα (Πολυτεχνειούπολη, Ελληνικό), καθώς και η σύνδεση του μέσω ποδηλατόδρομων με την πόλη.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ, δήλωσε σχετικά: «Υπογράφουμε σήμερα μία συμφωνία για τα μονοπάτια του Υμηττού και τη συνολικότερη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντός του, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στέλνει συνολικά ένα μήνυμα της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μήνυμα προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά. Δίνουμε τη δυνατότητα στους Αθηναίους να έρθουν πιο κοντά στον Υμηττό. Να παίρνουν τα παιδιά τους και οι οικογένειες να έρχονται κοντύτερα μεταξύ τους, αλλά και πιο κοντά με τη φύση. Είναι λοιπόν μια συμφωνία ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας».

Να σημειώσουμε ότι ο Υμηττός παρά το ότι είναι ένα από τα πλέον κακοποιημένα και καταπατημένα βουνά της χώρας (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, αλλαγές χρήσης γης, πυρκαγιές, νταμάρια, δρόμοι, σκουπίδια, κεραίες κλπ.), παραμένει ακόμα ζωντανός και είναι το Νο1 βουνό της χώρας σε επισκεψιμότητα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας μας).
Διαθέτει ήδη πάνω από 200χλμ. μονοπατιών, με αρκετά έως πολύ καλή σήμανση (που μεγάλο μέρος της έχει χρηματοδοτηθεί και υλοποιηθεί από την Τ.Α.), αναρριχητικά πεδία, ποδηλατικές διαδρομές, καθώς και ιστορικά και γεωλογικά σημεία ενδιαφέροντος. Είναι πολύτιμος για την πόλη και τους κατοίκους της και έχει ανάγκη όχι βέβαια την ανάδειξη του, αλλά την απόλυτη προστασία από κάθε περαιτέρω επέμβαση.