Τελείως άκυρο: η ΕΟΟΑ προτείνει απαγόρευση της αναρρίχησης, γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει!

apagorefsi anarrixisis apo tin eooa

Έπεσε σαν κεραυνός: η ΕΟΟΑ με ανακοίνωση της προτείνει προσωρινή απαγόρευση στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας καθώς και στον Άβαντα του Έβρου, με την αιτιολογία της ασφάλειας!

Συγκεκριμένα η ΕΟΟΑ θεωρεί ότι οι φωτιές που «έγλειψαν» τα συγκεκριμένα πεδία, πιθανόν να έχουν αλλοιώσει τα βύσματα, αλλά και τον ίδιο τον βράχο, κάνοντας έτσι επισφαλή την αναρρίχηση εκεί. Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΟΟΑ μας ενημερώνει ότι αμέσως μετά τις φωτιές, έκανε αίτημα προς τους αρμόδιους φορείς (;) ώστε να επιληφθούν του θέματος, πλην όμως κανείς αρμόδιος δεν ασχολήθηκε, ούτε και φυσικά απάντησε. Έτσι, πάντα όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση, πάρθηκε η απόφαση να συστήσει δημόσια την αναστολή της αναρριχητικής δραστηριότητας στα «πεδία της Πάρνηθας» και στον Άβαντα Έβρου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση.

Αφήνοντας απ’ έξω το παρασκήνιο ας μείνουμε στην ουσία. Η ανακοίνωση αυτή εγείρει εύλογα, κάποια ερωτήματα:

  • Ποιες είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για έναν τέτοιο έλεγχο στις οποίες αιτήθηκε η ΕΟΟΑ; Η λογική μας λέει ότι αν υπήρχαν τέτοιες, θα απευθύνονταν αυτές στην ΕΟΟΑ (ως καθ’ ύλη αρμόδια) και όχι το αντίθετο.
  • Πήρε η ΕΟΟΑ κάποια πρωτοβουλία για να ελέγξει η ίδια τα πεδία; Αν πήρε υπήρξαν κάποια συμπεράσματα; Αν όχι με ποια λογική συστήνει την απαγόρευση (επιπλέον ο τίτλος της ανακοίνωσης δίνει την εντύπωση ότι έχει γίνει ήδη έλεγχος και υπάρχει απόφαση απαγόρευσης και όχι «σύσταση»).
  • Εφ’ όσον η ΕΟΟΑ συστήνει απαγόρευση, ποιες ενέργειες σκοπεύει να πάρει προκειμένου να άρει αυτή τη σύσταση;
  • Γιατί αναφέρει γενικά «πεδία της Πάρνηθας»; Έχουν όλα τα πεδία της Πάρνηθας πρόβλημα;
  • Η ΕΟΟΑ είναι μια ιστορική ομοσπονδία με πορεία 100 χρόνων. Είναι δυνατόν να ανακοινώνει ότι το Κράτος την αγνοεί;
  • Ποια είναι η λογική του αιτήματος; Να συσταθεί κάποια κρατική επιτροπή που θα πιστοποιεί την ασφάλεια των αναρριχητικών πεδίων, με ότι συνεπάγεται αυτό; Είναι αυτός ένας στόχος της ΕΟΟΑ; Έχει περάσει από το ΔΣ τέτοιο θέμα;
Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Οίτη και Σάμο.

Για την ιστορία να πούμε ότι και άλλες φορές έχουν υπάρξει φυσικές καταστροφές στα πεδία της Πάρνηθας, με πιο μεγάλη αυτήν του μεγάλου σεισμού το 99. Τότε ο σεισμός έγινε η αιτία να καταρρεύσουν ολόκληρα δίεδρα και στέγες, εξαφανίζοντας κλασικές, ιστορικές διαδρομές (π.χ. Αούρντα, Πικουπίκος κ.α.), υπήρχαν επίφοβα σαθρά μπλόκια κλπ. με ότι αυτό σήμαινε για την ασφάλεια των αναρριχητών. Παρ’ ότι η trad κοινότητα της εποχής ήταν πολυπληθέστερη της σημερινής, κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε, η ίδια η κοινότητα φρόντισε για την ασφάλεια της και φυσικά κανείς δεν σκέφτηκε να συστήσει οποιαδήποτε απαγόρευση.

Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό στους διοικούντες της ΕΟΟΑ ότι η αναρρίχηση και η ορειβασία είναι ελεύθερα σπορ και είναι μη αποδεκτές (αλλά και πρακτικά προβληματικές έως και ανεφάρμοστες) κάθε είδους απαγορεύσεις και περιορισμοί τέτοιας λογικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΕΟΟΑ πρέπει να λειτουργεί υποστηρικτικά, αυτός είναι ο ρόλος της. Περιμένουμε λοιπόν να πάρει την πρωτοβουλία η ίδια, να αξιοποιήσει τα στελέχη της, να αξιολογήσει την κατάσταση και αν υπάρχει θέμα ασφάλειας και επανεξοπλισμού των πεδίων, να ενημερώσει την κοινότητα ώστε να βρεθεί λύση. Αν από την άλλη δεν είναι σε θέση ή δεν θέλει να πάρει τέτοιες ευθύνες, απλά ας μην τις πάρει, αλλά και να μην τις αναθέσει αλλού.

Η ανακοίνωση της ΕΟΟΑ

Αναστολή Αναρρίχησης Βράχου σε αναρριχητικά πεδία που βρίσκονται σε πληγείσες, από πυρκαγιά, περιοχές.

Μετά την πρόσφατη πύρινη λαίλαπα σε ορεινούς όγκους της πατρίδας μας και το πέρασμα της φωτιάς κι από τα αναρριχητικά πεδία που βρίσκονταν μέσα σε αυτούς (όπως η Πάρνηθα και ο Άβαντας νομού Έβρου), σας ενημερώνουμε ότι η Ε.Ο.Ο.Α. κατέθεσε αμέσως μετά αίτημα ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας ότι πρέπει να ακολουθήσει έλεγχος για την κατάσταση που βρίσκονται τα αναρριχητικά πεδία και σε ποια από αυτά πρέπει να απαγορευτεί ή να συνεχιστεί η αναρρίχηση βράχου.
apagorfsi anarrixisis apo tin eooaΔυστυχώς έως σήμερα δεν γνωρίζουμε ότι υπήρξε ανάλογη ενέργεια ούτε και άλλη ενημέρωση προς την Ε.Ο.Ο.Α., εάν έγινε έλεγχος και από ποιον.
Έχουν αναφερθεί στην Ε.Ο.Ο.Α., επώνυμα από αναρριχητές, ότι ειδικότερα στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας και του Άβαντα Ν. Έβρου, υπάρχουν κατά τόπους ασβεστοποιήσεις και αποκολλήσεις βράχων, ζημιές στα μεταλλικά βύσματα και άλλες καταστροφές υλικών στα αναρριχητικά πεδία που πλήγησαν από τη φωτιά, και παράλληλα ότι σ΄ αυτά τα πεδία κάποιοι αναρριχητές συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή ο βράχος με την φλόγα, όπου πέρασε πυρκαγιά, αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα ακόμα και σε συμπαγή βράχια να επέρχονται ασβεστοποιήσεις σαθροποιώντας τμήματά τους, μικρά ή μεγαλύτερα, με έντονο κίνδυνο αποκολλήσεων τμημάτων τους κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης. Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά μετά από βροχοπτώσεις, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν και θραύσεις βράχων,
Σας ενημερώνουμε ότι η Ε.Ο.Ο.Α. για λόγους ασφαλείας και αποφυγής αναρριχητικών ατυχημάτων θεωρεί ότι η δραστηριότητα της Αναρρίχησης Βράχου πρέπει να ανασταλθεί προσωρινά στα αναρριχητικά πεδία της Πάρνηθας και του Άβαντα Αλεξανδρούπολης, αλλά και γενικότερα σε όποια περιοχή έχει καεί, μέχρι τουλάχιστον οι ειδικοί να υποδείξουν ποια αναρριχητικά πεδία είναι ασφαλή για τη συνέχισή της.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...