Η κυβέρνηση της Τανζανίας θέλοντας να ενισχύσει τα έσοδα από τον τουρισμό, σχεδιάζει την κατασκευή ενός τελεφερίκ στο Κιλιμάντζαρο (5885μ.), το ψηλότερο βουνό της Αφρικής και έχει ήδη προτάσεις από μια Κινεζική και μια Ευρωπαϊκή εταιρεία.
Ο υφυπουργός τουρισμού Constantine Kanyasu, δήλωσε ότι αξιολογούνται οι μελέτες σκοπιμότητας και οι πιθανές διαδρομές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. “Κάνουμε ακόμη μια μελέτη σκοπιμότητας για να δούμε αν το έργο αυτό λειτουργεί“, είπε. “Υπάρχουν δύο εταιρείες μία από την Κίνα και μία από μια δυτική χώρα που έχουν δείξει ενδιαφέρον“.
Το κράτος της Τανζανίας θέλει να ενισχύσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την επικράτεια του. Περίπου 50.000 τουρίστες ανεβαίνουν το Κιλιμάντζαρο κάθε χρόνο και ένα τελεφερίκ θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών κατά 50%, παρέχοντας πρόσβαση στο βουνό για όσους δεν μπορούν να ανέβουν, δήλωσε ο Constantine Kanyasu.
«Δεν θα είναι η πρώτη φορά στον κόσμο, υπάρχουν τελεφερίκ στη Σουηδία, την Ιταλία, τα Ιμαλάια και αλλού», ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει επιχειρηματικά σχέδια, πιθανούς επενδυτές και κέρδη.
Η απόσταση της διαδρομής δεν έχει οριστικοποιηθεί, με διάφορες επιλογές υπό εξέταση, ανάλογα με το κόστος και τα θέματα μηχανικής. Θα πραγματοποιηθεί επίσης αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (αλίμονο).
Από την άλλη οι ενώσεις των porters (αχθοφόροι) και οδηγών που ανεβάζουν τους τουρίστες στο βουνό, αντιτίθενται στο έργο επειδή φοβούνται ότι τα τελεφερίκ θα μειώσουν τον αριθμό των ορειβατών και βέβαια τις δουλειές τους.
Ο Loishiye Mollel, επικεφαλής της ένωσης των porters της Τανζανίας, ανέφερε ότι οι επισκέπτες χρειάζονται κανονικά μια εβδομάδα για να ανέβουν στο βουνό. «Ένας επισκέπτης από τις ΗΠΑ μπορεί να έχει μέχρι και 15 άτομα πίσω του, εκ των οποίων οι 13 είναι αχθοφόροι, μάγειρας και οδηγός. Όλες αυτές οι θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από ένα τελεφερίκ. Είμαστε της άποψης ότι το βουνό πρέπει να μείνει όπως είναι. Υπάρχουν περίπου 20.000 αχθοφόροι που εργάζονται μεταξύ του Κιλιμάντζαρο και του Μερού, ένα άλλο βουνό κοντά», δήλωσε ο Mollel.
Τα κέρδη του κράτους της Τανζανίας από τον τουρισμό σημείωσαν αύξηση 7,13% πέρυσι, και οφείλονται στην αύξηση των αφίξεων από ξένους επισκέπτες. Τα έσοδα από τον τουρισμό συγκέντρωσαν 2,43 δισ. δολάρια για το 2018, από 2,19 δισ. δολ. το 2017.
Ο τουρισμός είναι η κύρια πηγή σκληρού νομίσματος στην Τανζανία, γνωστή για τις παραλίες της, τα σαφάρι άγριας φύσης και το Κιλιμάντζαρο, το οποίο έχει τρεις ηφαιστειακούς κώνους και είναι περίπου 5.000 μέτρα ψηλότερα από τη βάση του.