Τα βουνά της Ελλάδας

Η σειρά που γνώρισε στο ευρύ κοινό τα ελληνικά βουνά.

Κλείσανε φέτος 35 χρόνια από το ξεκίνημα, το 1983, μιας σειράς ντοκυμαντέρ του Γιώργου Κολόζη, με θέμα «Τα βουνά της Ελλάδας», που προβλήθηκαν στην τότε ΕΡΤ 2.

Στη σειρά αυτή είχαν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων τα βουνά Όλυμπος, Φαλακρό, Βαρδούσια, Άγραφα, Λευκά όρη, τα βουνά του Ασπροποτάμου, οι Δρακόλιμνες και σαν συντελεστές είχαν συμμετάσχει πολλά από τα τότε «ονόματα» της ορειβατικής κοινότητας: από τον πατριάρχη της ελληνικής αναρρίχησης Γιώργο Μιχαηλίδη, μέχρι το βενιαμίν της Αλέξανδρο Μπουγιουκλού και από το «τρομερό παιδί» Χριστόφορο Αγνόγλου, μέχρι το γκουρού της σύγχρονης αναρρίχησης Δημήτρη Κορρέ.

Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια, αλλά προβλήθηκε αργότερα αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια από την κρατική τηλεόραση σε επανάληψη. Σε μια δύσκολη εποχή, που ούτε οι μετακινήσεις ήταν εύκολες, ούτε οι ευκολίες πάνω στα βουνά ήταν δεδομένες όπως σήμερα, τα ντοκυναντέρ αυτά, μακριά από τη λογική του εντυπωσιασμού και της οικονομικής και τουριστικής προβολής, με την ποιητική και βιωματική ματιά τους, παρουσίασαν τα ελληνικά βουνά στο ευρύ κοινό και έγιναν η αφορμή για πολλούς να τα περπατήσουν και να τα ανακαλύψουν (τότε δεν υπήρχαν ιδιωτική τηλεόραση, οδηγοί, περιοδικά, ψηφιακές φωτογραφίες, google maps και gps, ούτε καν έντυποι χάρτες).

Κινηματογραφώντας στο Μύτικα.

Στη φωτό (αρχείο Τ. Ντάσιου), βλέπουμε στην κορυφή του Μύτικα, (από αριστερά προς τα δεξιά) τους: Στάθης Ζάρκο, Γιώργο Μιχαηλίδη, Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, Γιώργο Κολόζη, Χριστόφορο Αγνόγλου, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κώστα Δαμιανίδη (μπροστά με την κόκκινη βέστα). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκυναντέρ της σειράς για τον Όλυμπο, είναι η πρώτη κινηματογραφική καταγραφή των ψηλών κορφών του Ολύμπου.

Ο Γ. Κολόζης (1953-2009) που ήταν ο σκηνοθέτης και παραγωγός της σειράς, από το 1980 έως το 1985 ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την παραγωγή οικολογικών
ντοκιμαντέρ (Τα ποτάμια της Ελλάδας, Τα μυστικά της φύσης κ.α) όλα με σημαντικές διακρίσεις. Το πιο γνωστό έργο του εκτός των παραπάνω, είναι το βραβευμένο, “Το πήδημα του Κατσαντώνη κι ο Μπαρμπα Λάμπρος” (που σας συστήνουμε να το δείτε κι αυτό).

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.