Τα Άγραφα στο ΣτΕ: ξεκίνησε σήμερα η δίκη (ενημέρωση)

save agrafa
Σήμερα στο Σ.τ.Ε.

Σήμερα το πρωί ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των δύο πρώτων αιολικών σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί στις κορυφές των Αγράφων (σε υψόμετρο έως και 2000 μέτρα, το ψηλότερο μέχρι στιγμής σημείο της χώρας όπου έχουν δοθεί άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών).

Το δικαστήριο άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά σχετικά με τις πλημμέλειες των αδειών εγκατάστασης, οι οποίες 1) παραβιάζουν το εγχώριο και ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ορεινής περιοχής που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με πολλά σπάνια ζώα/πτηνά και φυτά, 2) έχουν εκδοθεί χωρίς Άδεια Επέμβασης σε δάση & δασικές εκτάσεις, 3) παραβιάζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, καθώς και πολλές άλλες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Οι επενδύτριες εταιρίες παραδέχτηκαν στο δικαστήριο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν καμία εργασία εγκατάστασης προτού προσκομίσουν την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση – η οποία εκκρεμεί από το 2015 και πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση υποβολής και έγκρισης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, τέθηκε ως όρος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης τόσο από το ΣτΕ (κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής) όσο και από το Δασαρχείο Καρδίτσας κατόπιν Αναφορών-Καταγγελιών προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ΣτΕ έδωσε προθεσμία ενός μήνα (μέχρι τις 20 Μαρτίου) προκειμένου να εμπλουτιστεί η αντίκρουση του Τεχνικού Υπομνήματος που προσκόμισαν οι εταιρείες μόλις στις 25.1.2019 και με το οποίο επί της ουσίας συνομολογούν αφενός τις σοβαρές επιστημονικές πλημμέλειες και αντιφάσεις των Μελετών τους (όπως έχουν ήδη εντοπιστεί και αναδειχτεί βάσει αναλυτικών Γεωλογικών Εκθέσεων που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ) και αφετέρου την τεχνική αδυναμία κατασκευής των αιολικών σταθμών, όπως αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί, χωρίς την μετατροπή των Αγράφων σε «κρανίου τόπο». Επομένως, ο επόμενος μήνας προβλέπεται να είναι γεμάτος κινητοποιήσεις, έρευνες (τεχνικές, επιτόπιες, κ.ο.κ.), και ενημέρωση αρχών, φορέων και πολιτών.

Διαβάστε ακόμα:  Νέοι χάρτες για Όλυμπο και Άγραφα από Ανάβαση και Geopsis.

Οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει με τις παρακάτω πρωτοβουλίες και συλλογικότητες πολιτών: agrafasos@gmail.com (Πρωτοβουλία Αθήνας), diktyoagrafa@gmail.com (Δίκτυο Φορέων και Πολιτών, πανελλαδικό, αλλά με βάση κυρίως την Καρδίτσα) ή στα: Ελεύθερα Βουνά Χωρίς Αιολικά και στην ομάδα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων: https://www.facebook.com/groups/990793077599633/.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...