Συνέχιση των καθολικών απαγορεύσεων. Γιατί;

Άλλη μια απαγόρευση οριζόντιας λογικής, ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενες.

Η Πολιτική Προστασία, αποφάσισε χθες την παράταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Κι αυτό φυσικά δημιούργησε απορίες, μιας και η ίδια αρχή (η Πολιτική Προστασία δηλαδή) έχει ορίσει μέσο βαθμό επικινδυνότητας πυρκαγιάς για όλη την Ελλάδα από Θεσσαλία κι επάνω τις επόμενες ημέρες (μπλε χρώμα), γιατί τις προηγούμενες ημέρες και έβρεξε αρκετά, ενώ και οι άνεμοι δεν θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Μια τυπικά καλοκαιρινή κατάσταση της χώρας δηλαδή.

Κάθε καλοπροαίρετος πολίτης θα κατανοούσε κάποιες απαγορεύσεις τοπικού χαρακτήρα, αλλά αυτό το καθολικό και οριζόντιο «απαγορεύουμε και διατάζουμε» είναι ακατανόητο. Χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν προγραμματίσει να περάσουν μερικές ημέρες στα ορεινά (Όλυμπος, Ζαγόρια, Ροδόπη, Πίνδος κλπ.) μετά από μια περίοδο ιδιαίτερα επιβαρυντική (για όλους μας), τώρα αναγκάζονται να τις ακυρώσουν, ενώ όλοι οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στις ορεινές δραστηριότητες δέχονται ένα τελείως παράλογο «χτύπημα».

Ήδη ορειβατικοί σύλλογοι και επαγγελματίες (κυρίως από την περιοχή του Ολύμπου / Λιτοχώρου), εκδίδουν ανακοινώσεις και στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίας στους αρμόδιους, προσπαθώντας να ακυρώσουν την ΠΝΠ ή έστω να αρθεί η καθολικότητα της και να εξειδικευτεί τοπικά. Ελπίζουμε να επικρατήσει έστω και τώρα λίγη λογική.

Η ανακοίνωση του ΕΟΣ Λιτοχώρου σχετικά με το θέμα:

“Το Δ.Σ. του ΕΟΣ Λιτοχώρου εκφράζει την αντίθεση του με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.
Σαν σύλλογος, με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ελέγχοντας την πρόσβαση στο δρυμό για 7 συνεχόμενα 24ωρα. Και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, κάθε φορά που θα χρειάζεται.
Πλέον όμως που οι συνθήκες είναι ελεγχόμενες, δεν υπάρχει κατά την άποψη μας, κανένας λόγος για να συνεχιστεί η απαγόρευση πρόσβασης στο βουνό. Για το λόγο αυτό διακόπτουμε και την φύλαξη του δρόμου προς Αγιάννη.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να απαγορεύεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα η πρόσβαση στη φύση, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν. Ούτε να αντικαθίσταται η υποχρέωση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μέτρα καταστολής και απαγόρευσης.
Επιπλέον, στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον ορεινό τουρισμό. Η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται από πέρυσι λόγω πανδημίας.
Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να εκφράσει επίσης την αντίθεση του και ζητάμε από την πολιτεία να άρει άμεσα την απαγόρευση.

Διαβάστε ακόμα:  Ολοι μαζί για την Πάρνηθα!

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδοθεί και από άλλους ορειβατικούς συλλόγους (ΕΟΣ Βροντούς κ.α.).

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...