Συγκέντρωση για να μη μετατραπεί η Οίτη σε Αιολικό εργοστάσιο

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει ΚΑΙ η Οίτη είναι μέσα στα σχέδια της αιολικής βιομηχανίας.

Μπορεί η Οίτη να είναι Εθνικός Δρυμός, μπορεί όλοι οι όμοροι Δήμοι και κοινότητες να αντιδρούν, όμως η αιολική βιομηχανία ετοιμάζει (και πάλι) το σχέδιο για να μετατραπεί μεγάλο μέρος του βουνού σε αιολική εγκατάσταση.

Έτσι δεκάδες κινήσεις πολιτών και σύλλογοι, τόσο από την περιοχή όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα, διοργανώνουν τη Δεύτερη Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 στις 10 το πρώι, για να διαδηλωθεί η αντίθεσή μας στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο βουνό.

Να θυμίσουμε ότι στην Οίτη βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης πέντε συνολικά αιολικοί σταθμοί 28 ανεμογεννητριών, 180μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Να θυμίσουμε επίσης ότι αναφερόμαστε στην Οίτη με τον Εθνικό Δρυμό, την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, στην Οίτη με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Αναφερόμαστε στην Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και το Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλή, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης.

Διαβάστε ακόμα:  Στη Δίρφη η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση του 2024.

Η συγκέντρωση θα ανηφορίσει μέχρι την πυκνοδασωμένη κορυφογραμμή ώστε να φανεί σε όλους το μέγεθος του εγκλήματος που επιχειρείται.

Ήδη αρκετά πούλμαν έχουν γεμίσει από Αθήνα και όσοι δεν έχετε ακόμα βρει μέσο, μπορείτε να δείτε εδώ.

Θα είμαστε όλοι εκεί.

Το κάλεσμα καλείται και στηρίζεται από: Την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», καθώς και τους Συλλόγους των χωριών της Οίτης: τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παύλιανης, τον Εκπολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πυράς Φωκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πανουργιά Φωκίδας, τον Σύλλογο Νεοχωριτών Υπάτης, το Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών Παρνασσίδας, τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Μαυρολιθαριτών την Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Λουτρών Υπάτης (Φ.Ο.Λ.Υ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λουτρών Υπάτης «Ανεμώνες» και τον Σύλλογο Γυναικών Μεξιατών.

Το σημείο συνάντησης και η κορυφογραμμή στην οποία θα ανέβει η συγκέντρωση (η κορυφή Πυργάκια είναι η πρώτη κορυφή που συναντάμε). Όσοι το θελήσουν μπορούν να περπατήσουν όλη την κορυφογραμμή, μέχρι την Πυρά Ηρακλέους και την Πυρά (4-5 ώρες).

08/12/2022 23:03

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions
Label

Άλλες διαδρομές στην Οίτη όπου μπορείτε να κατεβάσετε τα μονοπάτια σε GPS.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...