Ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία (με τις θετικές ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών) από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (!!!) της Βουλής, το Ν/Σ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».
Το Ν/Σ, που έχει καταγγελθεί από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και από πάνω από 130 φορείς, συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, αλλά και συγκλήτους Πανεπιστημίων (Γεωπονικού και Αιγαίου), θα συζητηθεί πλέον στην ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη 5/5, κάνοντας φανερό, ότι ακόμα και οι εισηγητές του καταλαβαίνουν ότι το Ν/Σ αυτό δεν “αντέχει” σε δημόσια συζήτηση. Να σημειωθεί ότι μετά τον τερματισμό της Δημόσιας Διαβούλευσης (η οποία δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό), προστέθηκαν δεκάδες νέα άρθρα, που έτσι δεν τέθηκαν ποτέ σε δημόσια συζήτηση.
Σε περίπτωση ψήφισης του από την ολομέλεια, ουσιαστικά παραδίδεται το σύνολο της επικράτειας σε «επενδυτικές» και κερδοσκοπικές δραστηριότητες, σχεδόν χωρίς κανένα φραγμό και μάλιστα μέσα σε καθεστώς οικουμενικής Πανδημίας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό πλούτο και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «το σ/ν καταργεί το υπάρχον σύστημα αποκεντρωμένης διοίκησης των ΦΔΠΠ (Φορέων Διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών) και στη θέση τους προβλέπει μονάδες διαχείρισης που αποτελούν Τμήματα μιας νέας Υπουργοκεντρικής δομής, καταργεί τη διαδικασία της αυτοψίας και των γνωμοδοτήσεων για έργα εντός των ΠΠ (Προστατευόμενων Περιοχών), επιτρέπει οικοδομικά και άλλα έργα στις περιοχές απολύτου προστασίας των ΠΠ και παραδίδει ουσιαστικά τη φύλαξη και την περιβαλλοντική εκπαίδευση στην τοπική αυτοδιοίκηση που είναι υποστελεχωμένη και με άπειρο προσωπικό.
Συμπερασματικά, η Σύγκλητος θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική που προτείνεται υποβαθμίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μειώνει την προστασία της βιοποικιλότητας. Για το λόγο αυτό προτείνει είτε την απόσυρση του σ/ν, είτε τη ριζική αλλαγή του μετά από εκτενή διάλογο με τους εμπλεκόμενους, ο οποίος επιβάλλεται να γίνει χωρίς βιασύνη, μετά την έξοδο της χώρας από τη σημερινή συγκυρία».
Πατώντας εδώ μπορείτε να διαβάσετε κάποιες από τις τοποθετήσεις των περιβαλλοντικών φορέων.
Μια μέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα στις 6μ.μ. ένα πλήθος από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση του.
Την ώρα που ακόμα και οι τυφλοί βλέπουν την οικολογική καταστροφή που προκαλείται από την αλόγιστη εκμετάλλευση της φύσης και τη συνακόλουθη κατανάλωση της, οι πολιτικοί ταγοί μας συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σαν εκδόσεις που ασχολούνται με το ορεινό περιβάλλον, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του και καλούμε κι εσάς να κάνετε το ίδιο.
Συμμετέχοντας στη συγκέντρωση της Δευτέρας 4/5 στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Υπογράφοντας το ψήφισμα για την άμεση απόσυρση του (ήδη έχει υπογραφεί από τουλάχιστον 15000 συμπολίτες μας). Υπογράψτε πατώντας εδώ.
Ενημερώνοντας τους ακόμα ανενημέρωτους συμπολίτες μας για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου Ν/Σ οι οποίες κωδικοποιημένα είναι:
- Η εξόρυξη πετρελαίου μέσα σε περιοχές Natura
- Η ανεξέλεγκτη έρευνα για εξόρυξη υδρογονανθράκων
- Η αλόγιστη εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων οπουδήποτε, ακόμα και μέσα σε Εθνικά Πάρκα.
- Η οικονομική εξάρτηση των περιβαλλοντικών ελεγκτών από τους επενδυτές
- Το κυνήγι μέσα σε καταφύγια άγριας ζωής
- Η κατάργηση των Φορέων Διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών
- Οι χώροι απόσυρσης εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς αδειοδότηση.
- Η αναβολή κατάρτισης δασικών χαρτών (και άρα προστασίας τους).