Στα 7800 οι sherpas στο K2. Κοιτάνε πλέον την κορυφή!

k2 winder 2002
Αυτό βλέπουν πλέον από τα 7800.

Μετά από ένα διάστημα με κακό καιρό και δυνατούς ανέμους που κατέστρεψαν αρκετή από την υποδομή που είχε στηθεί στα C1 και κυρίως στο C2, οι προσπάθειες ξανάρχισαν προχθές.

Κουβαλώντας σακίδια 35 κιλών(!!!), Sherpas και από τις τρεις ομάδες (αλλά και ο Πακιστανός Ali Sadpara), συνεργάστηκαν για να ξαναστήσουν και να προεκτείνουν τη γραμμή προς τα πάνω. Η ομάδα του Sadpara φίξαρε μέχρι την K1, οι ομάδες του Migma του Nim και της SST συνέχισαν μέχρι την Κ3 στα 7200μ. Και σήμερα, ο Mingma G. ανακοίνωσε ότι φίξαραν σχοινί μέχρι τα 7800μ. όπου έστησαν την Κ4, κάτω από το περίφημο Bottleneck. Κάτι που αποτελεί και ρεκόρ υψομέτρου για το K2 το χειμώνα (προηγούμενο ρεκόρ: 7750μ. από Denis Urubko και Marcin Kaczkan (Μάρτιος 2003). Δεν είναι σαφές αν οι Sherpas χρησιμοποιούν ή όχι πρόσθετο οξυγόνο (ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν αρκετές φιάλες στα 7000μ.).

Συνολικά τώρα πάνω στο βουνό υπάρχουν 10 sherpas και από τις τρεις ομάδες. Επίσης και σύμφωνα με τα GPS trackers, από τα υπόλοιπα μέλη των αποστολών στο βουνό σήμερα βρίσκονται:

  • Magdalena Gorzkowska ~CII.
  • Αντώνης Συκάρης ~CII.
  • Sergi Mingote ~CIII.
  • Colin O’Brady, CII.
  • John Snorri, ανέβηκε CIII τώρα στην CII.
  • Atanas Skatov ~CIII.
  • Juan Pablo Mohr ~CIII.
  • Mattia Conte ~CII.

Αύριο ο καιρός προβλέπεται καλός (δηλαδή σχετικά χαμηλός αέρας, ηλιοφάνεια και -40ºC).  Έτσι αύριο θα ξεκινήσει η προσπάθεια για κορυφή, με φιξάρισμα σε Botleneck και τραβέρσα. Ίσως να είναι η μέρα κορυφής!

Είναι φανερό ότι φέτος το K2 είναι μια υπόθεση των Sherpas, οι οποίοι συνεργάζονται άψογα και φαίνονται ασταμάτητοι. Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα που έστειλε χθες ο Mingma G. ψηλά από την Κ3: «This time this, Nepalese Winter K2 Expedition is for the nation. We will make the National proud. As plan We are here in camp3 with other proud Nepalese team. Tomorrow we will take rest here because of high wind. we 10 Nepalese brother will update our plan tomorrow afternoon. good night from K2 C3».

Και ποιος δε θα χαρεί με την επιτυχία τους; Θα είναι για αυτούς μια δικαίωση και ειδικά φέτος, που – λόγω της ολοκληρωτικής εξάρτησης τους από τον τουρισμό – τα έσοδα στις κοινότητες τους λόγω παύσης της δραστηριότητας είναι 0 και οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...