Σώστε την επιδερμίδα σας με το σωστό αντηλιακό

Πώς να διαλέξετε ένα αποτελεσματικό, ασφαλές αντηλιακό (γιατί ΠΡΕΠΕΙ να φοράτε αντηλιακό).

Τ ο αντηλιακό, αυτή η λευκή κρέμα την οποία (φανταζόμαστε ότι) βάζετε τόσο επιμελώς στο πρόσωπό σας, ίσως να μην κάνει πολλά. Σε μια μελέτη που έκανε το 2009 το μη κερδοσκοπικό Environmental Working Group διαπιστώθηκε ότι το 10-30% των αντηλιακών δε δεσμεύουν την ακτινοβολία UVA (την ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος και τις ρυτίδες), αλλά μόνο τη UVB (την ακτινοβολία που παράγει μελανίνη και είναι υπεύθυνη για εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος), κι ότι το 41% χρησιμοποιούν συστατικά τα οποία εξουδετερώνονται γρήγορα στον ήλιο.

Καθώς οι ακτίνες UVB συμβάλλουν κυρίως στα εγκαύματα από τον ήλιο και καθώς πολλά αντηλιακά περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, δεν καιγόμαστε, όμως η επιδερμίδα μας υφίσταται παρ’ όλα αυτά ζημιά. Η έλλειψη κανονισμών για τα αντηλιακά σημαίνει ότι πολλοί από εμάς αγοράζουμε μη αποτελεσματικά προϊόντα με υπερβολικές αξιώσεις προστασίας. Μέχρι να ρυθμιστεί λοιπόν νομικά το ζήτημα:

1. ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ. Τα μόνα ενεργά συστατικά πρέπει να είναι ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω: titanium dioxide, zinc oxide, φωτοσταθερό avobezone ή Mexoryl, τα οποία προστατεύουν ενάντια στις ακτίνες UVA και UVB. Σημειώστε: Εφόσον ο δείκτης SPF (Sun Protection Factor – δείκτης προστασίας από τον ήλιο) μετρά μόνο την προστασία από την ακτινοβολία UVB, δεν δίνει καμιά πληροφορία για την προστασία του από την ακτινοβολία UVA. Και οι εκφράσεις «Ευρέος φάσματος» ή «Δεσμεύει όλες τις βλαβερές ακτίνες» δεν είναι αξιόπιστες.

2. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΤΟΞΙΝΕΣ. Πολλά συστατικά είναι κοινά αλλεργιογόνα, όπως τα oxybenzone, oxtinoxate και padimate, ενώ για αρκετά είναι γνωστό ή υπάρχουν υποψίες ότι προκαλούν καρκίνο ή γενετικές ανωμαλίες, διαταράσσουν την ανθρώπινη αναπαραγωγή ή βλάπτουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του παιδιού. Αυτές οι χημικές ουσίες βιο-συσσωρεύονται στο σώμα.

Διαβάστε ακόμα:  Για μια μονοήμερη πεζοπορία, τι να βάλω στο σακίδιο;

3. ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΔΕΙΚΤΗ SPF 30 Ή ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ. Κάντε επαλείψεις κάθε δύο ώρες. (Προσοχή: το SPF 50 παγιδεύει μόλις 1,3% περισσότερο τις ακτίνες UVB από ό,τι το SPF 30.)

4. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΝΑΝΟ-ΣΠΡΕΪ. Οι λοσιόν με νανοσωματίδια ψευδαργύρου και τιτανίου προσφέρουν καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, όμως αποφύγετε τα νανο-σπρέι και τις νανο-πούδρες. Οι επιδράσεις στην υγεία όσων τα εισπνέουν είναι ακόμα άγνωστες.

5. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ «VERY WATER RESISTANT» (ΠΟΛΥ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ). Αυτό σημαίνει ότι το αντηλιακό εξακολουθεί να δρα για 80 λεπτά μέσα στο νερό. Ο όρος «waterproof» (αδιάβροχο) δεν έχει ρυθμιστεί νομικά. Επειδή σε έναν ορειβάτη-πεζοπόρο το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, φοράτε πάντα μια μπαντάνα ή ένα μαντήλι, ώστε να εμποδίζεται ο ιδρώτας να «τρέχει» στο πρόσωπο και να μειώνει το χρόνο αποτελεσματικότητας του αντηλιακού.

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ.

Ερώτηση: Υπάρχει μια πιο ασφαλής εναλλακτική για το εντομοαπωθητικό που περιέχει deet; Απάντηση: Μια έκθεση του New England Journal of Medicine του 2002 αξιολογούσε την αποτελεσματικότητα διαφόρων εντομοαπωθητικών. Το deet ερχόταν στην 1η κα 2η θέση (με περιεκτικότητα 23,8% και 20%). Και οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι το deet είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται όπως ορίζεται. Ωστόσο, την τρίτη θέση πήρε το λάδι λεμονιού-ευκαλύπτου, με μέσο χρόνο προστασίας τα 120,1 λεπτά. Αυτό ισοδυναμεί με 8% deet. Πρέπει να το εφαρμόζετε πιο συχνά απ’ ότι τα εντομοαπωθητικά με 20% περιεκτικότητα σε deet, όμως είναι απολύτως ασφαλές. Επίσης, η μη τοξική, συνθετική εντομοαπωθητική ουσία picaridin έχει πάρει αξιόλογες κριτικές από το καταναλωτικό κοινό όσον αφορά τη δραστικότητά του, όμως δεν συμπεριλήφθηκε στη μελέτη.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...