Σεράκ αποκολλήθηκε από τον παγετώνα της Marmolada. Τουλάχιστον 6 νεκροί!

marmolada serac
φωτο: Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico - CNSAS

Μετά από εβδομάδες ακραία υψηλών θερμοκρασιών, ένα σεράκ αποκολλήθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον παγετώνα της Marmolada στους Δολομίτες, παρασέρνοντας όγκους χιονιού και βράχια, σαρώνοντας το μονοπάτι που βρισκόταν χαμηλότερα.

Αποτέλεσμα μέχρις στιγμής: έξη νεκροί και οκτώ τραυματίες (ένας σοβαρά) που οδηγήθηκαν ήδη στα γύρω νοσοκομεία, με τα σωστικά συνεργεία (τουλάχιστον 5 ελικόπτερα και αντίστοιχα πεζοπόρα τμήματα) να μην έχουν ακόμα ολοκληρώσει τις έρευνες.

Η αποκόλληση έγινε σε ένα υψόμετρο περίπου 3100μ. και μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι ακραίες θερμοκρασίες (40ºC+) των τελευταίων εβδομάδων που επικρατούν στην Ιταλία αλλά και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Μόλις χθες στην κορυφή της Marmolada σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας με +10ºC. Οι συνθήκες αυτές αναμένεται όχι να υποχωρήσουν αλλά να ενταθούν τις επόμενες ημέρες!

Δείτε την κατολίσθηση πατώντας εδώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...